Hver påske serverer min finske svigerinne, Libbe to desserter, som er veldig mye brukt i Finland.
Den jeg synes er best, Pasha finner du oppskrift på 👉 her 💛
Memma kom til Finland på 1700-tallet fra Russland, men er opprinnelig en persisk rett.
Den ble spist for å feire våren, på det Persiske nyttåret, som blir feiret 21 mars.
Persia var navnet på landet Iran fram til 1935.
Finlandssvensker, personer som tilhører den svenskspråklige minoriteten i Finland kaller desserten for Memma, på finsk heter den Mämmi.
Libbe sier at Memma, som du får kjøpt ferdig - er så god at du ikke trenger å lage den selv, men den blir dessverre ikke solgt i Norge.
Det tar 6 timer å lage desserten, så her trengs det tålmodighet.
Den er holdbar lenge i kjøleskapet -og kan fint fryses.
Mämmi er hovedsakelig laget av rugmel, maltekstrakt og sirup.
Finlandssvensker, personer som tilhører den svenskspråklige minoriteten i Finland kaller desserten for Memma, på finsk heter den Mämmi.
Libbe sier at Memma, som du får kjøpt ferdig - er så god at du ikke trenger å lage den selv, men den blir dessverre ikke solgt i Norge.
Det tar 6 timer å lage desserten, så her trengs det tålmodighet.
Den er holdbar lenge i kjøleskapet -og kan fint fryses.
Mämmi er hovedsakelig laget av rugmel, maltekstrakt og sirup.
Den har en veldig karakteristisk klebrig tekstur, samme konsistens som grøt og mørk brun farge med en rik og søt lukt.
Libbe serverer den med sukker og kremfløte.
Den blir ofte også servert med vispet krem og appelsinbåter !
- 1 liter vann
- 4 dl fullkorns rugmel
- 1,5 dl maltekstrakt
- 1/2 ts salt
- 1/2 dl sirup
- Revet skall og saft fra 1/2 sitron
Sånn gjør du:
- Varm opp vannet, i en tykkbunnet kjele til 60 grader. Bruk termometer.
- Visp godt inn rugmel og malt.
- Sett hele kjelen inn i stekeovnen, forvarmet til 60 grader -og la den stå der i 3 timer.
- Etter de tre timene har gått, tar du kjelen ut av stekeovnen.
- Tilsett salt, sirup og sitron.
- Kok opp og la det småkoke under omrøring i 5-10 minutter.
- Hell grøten i en ildfast form og stek den i 3 timer, midt i stekeovnen på 175 grader.
- I løpet av de 2 første timene skal du røre i massen hvert 15'ende minutt.
- Memma skal være fast og svart når den er ferdig.
- Avkjøles før servering.
Bekkelaget, Stange - Hedmark 💛 |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar