EPLEDAGEN feires siste tirsdagen i september 🍏🍎
Den Norske Epledagen ble etablert av Opplysningskontoret for frukt og grønt, og har vært markert siden 1990. Dagen har vært feiret den 17. oktober gjennom mange år, men 2017 fremskyndes den til siste tirsdag i september, for bedre å treffe toppen av den norske eplehøsten.
Alt du trenger å vite om epler, historie, eplefakta og masse gode oppskrifter med epler finner du på hjemmesiden til Opplysningskontoret for frukt og grønt, link 👉 her.
Eplekake til dessert kanskje ? 🍎🍏Oppskrift finner du 👉 her. |
Jeg har faktisk laget en god del mat med epler.
👉 Andelår med epler og rosmarin, 👉 Skrei med jordskokk, epler og timian, 👉 Asiatisk gryte med hval og epler, 👉 Skinkestek og stekt kål, med epler og bacon,👉 Laks i folie med poteter og epler, selvsagt den tradisjonelle 👉 eplekaken og den kjente, men ikke så mye brukte eplekaken 👉 Tarte Tatin ♫♪
Ble rent overrasket selv jeg !
I tillegg til de nevnte rettene ovenfor har jeg laget en veldig god utgave av skinkestek, som jeg kan anbefale.
Oppskriften på en av mine beste retter med epler får du her.
Svinestek av bog med sprø svor !
Servert med sopp, bacon og epler 🍎
- 2 kg surret svinestek
- 4 ts salt
- 1 ts pepper
- 6 dl vann
- 3 stk gulrot
- 2 stk rødløk
- Frisk timian
Sånn gjør du:
- Rens løk og del den i båter.
- Skrell gulrøttene og del dem i tykke skiver.
- Legg grønnsakene i en ildfast form, dryss over litt frisk timian.
- Ta av strømpen på skinkesteken. Bruk en skarp kniv og rut svoren. Bind steken sammen igjen med hyssing. Gni steken inn med salt og pepper og legg den på grønnsakene i den ildfaste formen.
- Dekk formen med aluminiumsfolie.
- Hell 6 dl kokende vann i formen og sett den inn i forvarmet ovn på 225°C.
- Damp steken i ca. 45 minutter. Grunnen til at den skal dampes er at svoren blåser seg opp.
- Ta av folien og senk temperaturen til 150°C
- Stikk et steketermometer inn i enden på steken, da kommer den midt i steken.
- Steken er ferdig når steketermometeret viser 76°C, dette tar 1,5-2 timer.
- Skjær av svoren, før du pakker svinesteken inn i folie, svoren blir myk hvis den blir tildekket før den er helt kald.
- Hvis svoren ikke er sprø, så stek den under grillelementet noen minutter.
- La steken hvile i ca. 30 minutter før du skjærer i den.
- Ta vare på stekekraften, den skal brukes i sausen.
- Sil sjyen og sett den til side.
TILBEHØR:
- 140 g bacon
- 200 g sopp
- 1 rød paprika
- 2-4 epler
- 1 ts sukker
- 2 ts sitronsaft
- Stekesmør
- Del bacon i biter, paprika i strimler og sopp i skiver.
- Stek sopp, bacon og paprika sammen til baconet er sprøtt, og soppen brun.
- Finn frem en annen panne til å steke eplene i.
- Del epler i båter, stek dem forsiktig i smør på middels/lav varme noen minutter.
- Dryss over sukker og sitronsaft og stek dem videre til de begynner og bli myke.
- Sett opp varmen mot slutten av steketiden, så eplene får en fin stekefarge.
SAUS:
Sånn gjør du:- 4 ss smør
- 4 ss hvetemel
- 6 dl stekesjy
- 1 ss soyasaus
- 1/2 dl fløte
- Salt og pepper
- 1 dråpe sukkerkulør
- Smelt smør, tilsett mel og rør hele tiden, fortsett til den har fått en fin brun farge.
- Spe med sjyen.
- Tilsett soyasaus og fløte og la sausen trekke i ca. 10 minutter.
- Smak til med salt og pepper.
- Juster fargen med noen dråper sukkerkulør.
Serveres med poteter, kokte eller ovnsbakte.
Ruter opp svoren på svinestek av bog 🍎 |
Klar til damping 🍎 |
Ferdig dampet svinestek 🍎 |
Ferdig stekt, men svoren må stekes litt til 🍎 |
Tilbehør 🍎 |
Klar til servering 🍎 |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar