Mor brukte kjøttfarse, trekte dem i kraft og serverte dem med hvit saus, kokte poteter og gulrøtter.
I denne oppskriften har jeg laget en utgave med kjøttdeig og tomatsaus ♪♫
Hvem som er best - ja, takk begge deler ♥
Hvem som er best - ja, takk begge deler ♥
Jeg kokte kålrulettene i Crock-Pot kjelen.
Det tar jo litt tid å forberede kålrulettene, så det kan du gjerne gjøre dagen før -og oppbevare dem i kjøleskapet. Det samme kan du gjøre med sausen.
Da er det enkelt og legge dem i kjelen og helle over sausen før man fyker ut døra.
Da er det enkelt og legge dem i kjelen og helle over sausen før man fyker ut døra.
Kålrulettene kan også stekes i stekeovn, på 200 °C i ca. 40 minutter.
Jeg brukte vanlig hodekål, men du kan gjerne bruke nykål, spisskål eller kinakål.
Jeg brukte asparges og ris, som tilbehør i denne oppskriften.
Spis opp maten 🍅
Jeg blandet inn vann, hvetemel og kjøttbuljong til slutt, men den bør blandes inn i tomatsausen.
Oppskriften ble til under 'kokkeleringen' 🍅
- 1 liten hodekål, 9 kålblader brukte jeg, men greit med noen ekstra hvis de går i stykker
- 600 g kjøttdeig av storfe
- 2 ts salt
- 1 ts pepper
- 1/2 ts allehånde
- 3 ss potetmel
- 2 ts bakepulver
- 2,5 dl melk
Tomatsaus:
- 600 g hermetisk tomat
- 2 ss sitronsaft
- 2 ss brunt sukker
- 1 ss worcestershiresaus
- 1 ts salt
- 3 dl vann
- 3 ss hvetemel
- 1 knust kjøttbuljongterning
- Frisk basilikum
Sånn gjør du:
- Lag kjøttfarse: bland kjøttdeig, potetmel, bakepulver, salt, krydder og melk i foodprosessor. Kjør til alt er godt blandet og deigen er jevn. (Bakepulveret vil hindre farsen i å krympe for mye under varmebehandling og den vil holde seg saftig)
- Kok opp vann i en stor kasserolle, med plass til hodekålen. Hul ut litt av stilken med en eplekjerneutstikker. Legg i kålhodet og la det koke i 10 minutter. Skjær bladene løs ved stilken og brekk dem forsiktig av. Legg kålhodet i kokende vann igjen, hvis det er vanskelig å få løsnet bladene når du kommer lenger innover. Legg kålbladene tilbake i kasserollen og kok dem noen minutter, 3-4 stk om gangen. Legg dem raskt i kaldt vann, så de blir fort avkjølt. Legg bladene på et klede slik at vannet renner av. Skjær av den tykke midtstilken så bladene litt tynnere.
- Legg en stor skje kjøttfarse på hvert blad, jeg brukte 100 g. Pleier vanligvis ikke å veie kjøttfarsen altså, men gjorde det så oppskrifter blir 100% riktig.
- Pakk dem sammen som en pakke. Bind dem sammen med bomullstråd.
- Legg kålrulettene forsiktig i Crock-Pot kjelen eller i en ildfast form, hvis du skal steke dem i stekeovnen.
- Lag tomatsaus: Rør sammen tomater, sitronsaft, brunt sukker, salt og worcestershiresaus. Kjør den glatt med en stavmikser.
- Rør/rist hvetemel ut med litt av vannet, tilsett vann, hvetemel og knust buljongterning og rør det inn i tomatsausen.
- Legg 4 kålruletter i bunnen av kjelen, hell over litt av tomatsausen. Legg på resten av kålrulettene og hell over resten av tomatsausen, sammen men en neve hakket basilikum.
- Sett på lokk og kok på LOW i 8 timer eller HIGH i 4 timer. Hvis du vil ha sausen litt tykkere kan du koke den uten lokk de siste 30 minuttene.
Steking i stekeovn
Når du steker kålrulettene i stekeovn legger du kålrulettene i en ildfast form og heller sausen over. Stek retten på 200°C i 30-40 minutter.
Du kan gjerne bruke kombidamp funksjonen, på 180°C hvis du har det på stekeovnen din. Min bruker 25% damp og 75% varmluft.
Spis opp maten 🍅
Jeg skal prøve å bli litt flinkere til ikke å kaste mat, så jeg lagde en god resteform med pasta av restene, som du finner oppskrift på 👉 her.
Ingredienser 🍅 Mangler hvetemel, vann og kjøttbuljong ! |
Lag kjøttfarse 🍅 |
Hul ut litt av stilken på kålen med en eplekjerneutstikker, det er for at kålen også skal bli kokt litt innenfra 🍅 |
Kok kålen i 10 minutter 🍅 |
Legg kålhodet i kokende vann igjen, hvis det er vanskelig å få løsnet bladene når du kommer lenger innover 🍅 |
Kok kålbladene i ett par minutter og legg dem over i kaldt vann 🍅 |
Montering av kålruletter 🍅 |
Dekkes til og settes i kjøleskapet til neste dag, hvis du ikke skal koke dem samme dag 🍅 |
Legg 4 kålruletter i kjelen og hell over litt av sausen 🍅 |
Rør vann, hvetemel og knust buljongterning inn i tomatsausen før du heller den over kålrulettene 🍅 |
Oppskriften ble til under 'kokkeleringen' 🍅
Kok på LOW i 8 timer 🍅 |
Middagen passer seg selv 🍅 |
Tusen takk for oppskrift!!! Har leita etter dette.
SvarSlettSå bra. Håper du blir fornøyd med resultatet. God middag :)
Slett