Røye var blant de første ferskvannsfiskene som innvandret til Norge etter siste istid. Den tilpasset seg de røffe og kalde omgivelsene som preget det arktiske Norge, og regnes i dag som Norges eldste og verdens nordligste ferskvannsfisk. Røya er en utpreget arktisk fisk som trives best ved lave vanntemperaturer. Derfor finner man de beste forholdene for røya i kalde vassdrag, dype innsjøer og fjellvann.
Jeg fikk tak i herlig rød og fin Fjellrøye fra Rørostraktene ღ
Nydelig fiskemiddag, som smaker norsk natur 🍃- Ferskvanns røye
- Stekesmør
- Hvetemel
- Gressløk
- Salt
- Pepper
- Dillstuede poteter *
- Pannestekte gulrøtter *
Sånn gjør du:
- Rens fisken, klipp av gjellene og skjær av hodet og halen.
- Vask fisken, tørk den med tørkepapir.
- Vend fiskene i hvetemel og krydre godt med salt og pepper.
- Hakk gressløk og legg den i buken på fisken.
- Smelt smør i en stekepanne og stek fisken i ca. 5 minutter på hver side, til den slipper beinet.
Til 4 porsjoner
- 8 poteter
- 2 ss smør
- 3 ss hvetemel
- 3 dl matfløte
- 1 ts sennep
- Salt
- Pepper
- Frisk dill
Sånn gjør du:
- Skrell potetene og skjær dem i biter.
- Kok dem møre i lettsaltet vann. Sil av vannet og la dem dryppe godt av seg.
- Smelt smør i en kjele. Rør inn hvetemel og spe med matfløte under omrøring. Sausen skal ha en fyldig konsistens.
- La sausen trekke i 5 minutter
- Smak til med sennep, salt og pepper.
- Vend forsiktig potene inn i sausen, spe med litt melk hvis nødvendig og la det trekke til potetene blir varme.
- Tilsett rikelig med hakket dill rett før servering.
- Gulrøtter
- Smør
- Salt
- Pepper
- Dill
- Gressløk
Sånn gjør du:
- Skrell gulrøttene og del dem i fire på langs.
- Smelt MASSE smør i en steke panne.
- Legg i gulrøttene.
- Krydre godt med salt og pepper.
- Tilsett hakket dill og gressløk.
- Stek på middels varme i ca. 15 minutter, snu litt på dem i løpet av steketiden.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar