Jeg stekte ribba pÄ kombidamp funksjonen.
Jeg har AEG SteamCrisp stekeovn, les bruksanvisningen pÄ din ovn, da det sikkert er stor variasjoner pÄ de forskjellige merkene.
Min ovn har funksjonen: kombinasjon av varmluft og damp, den bruker 25% damp og 75% varmluft, noe som gir ett saftig og godt resultat. Varmluften fordeles jevnt i hele ovnen og sÞrger for at teksturen blir perfekt. Maten fÄr en sprÞ og gylden utside, men takket vÊre dampens bevarende egenskaper, blir maten saftig og god pÄ innsiden.
Jeg dampet den fÞrst under folie pÄ over og undervarme, men det er mulig jeg bare kunne satt den rett inn i ovnen pÄ funksjonen kombidamp. MÄ teste ut det neste gang !
đ· 'Vanlig' steking av ribbe med over og undervarme, finner du oppskrift pĂ„ ⇾ her.
Den saftigste ribba fĂ„r du hvis du legger den i saltlake i 2 dĂžgn, fĂžr du steker den pĂ„ 90ÂșC i 8 timer. Oppskrift ⇾ her !
SĂ„nn gjĂžr du:
- Rut svoren pÄ ribba og gni den godt inn med salt og pepper.
- La den ligge innpakket i kjĂžleskapet i 2 dĂžgn, med svoren ned.
- Legg ribba med svoren opp i en ovnspanne.
- Hell pÄ 5-6 dl vann og dekk formen med aluminumsfolie. Pensle gjerne folien med litt olje, sÄ blir det ikke sittende fast i svoren.
- Stek pĂ„ 230ÂșC i 45 minutter.
- Ta bort aluminumsfolien pÄ toppen og krÞll den sammen. Legg folien under ribba, sÄ den blir litt hÞyere pÄ toppen. Det gjÞr at fettet renner ned pÄ sidene.
- Hvis ikke ribba er godt nok rutet kan du gjÞre det nÄ, mye lettere Ä gjÞre det etter den er dampet.
- Hell vann i vannskuffen og sett kombiovnen pĂ„ 160ÂșC, ekte varmluft + damp. Du mĂ„ fylle pĂ„ mer vann i vannskuffen, flere ganger i lĂžpet av steketiden. Fyll ogsĂ„ pĂ„ litt ekstra vann i ovnspannen, sĂ„ du fĂ„r nok kraft til saus.
- Stek ribba pĂ„ 160ÂșC kombidamp i 2 timer for tynnribbe, bruker du familieribbe steker du den i 2,5 time.
- Ăk temperaturen til 200ÂșC -og stek den videre, fremdeles pĂ„ funksjonen kombidamp i ca. 15 minutter. FĂžlg med sĂ„ den ikke blir brent !
- La til slutt ribba hvile i 30 minutter fĂžr servering, ikke dekk den til, da blir svoren myk !!
For Ä fÄ sprÞ svor dagen etter er det er viktig at svoren er sprÞ etter du har stekt ribba.
Ikke pakk den inn i plast eller aluminiumsfolie fĂžr den er blitt helt kald, da blir svoren myk.
SkjĂŠr den i serveringsstykker etter at den er avkjĂžlt.
Legg ribbestykkene, med svoren opp i langpanne sammen med medisterkaker og pĂžlser.
Varm det opp like fĂžr servering. 180°C varmluft (ikke kombidamp) i 20-30 minutter.
Ferdig dampet, skal stekes videre pĂ„ kombidamp ♫ |
Etter en time pĂ„ kombidamp ♫ |
Kombidamp
Jeg har SteamCrips ovnen : AEG BSE574021M
En kombinasjon av varmluft og damp, den bruker 25% damp og 75% varmluft
Du fÄr alt det som en vanlig ovn har, i tillegg alle fordeler med damp. Kombinasjonen av varmluft og damp gir en rikere og mer naturlig smak pÄ maten.
Samtidig beholder man de naturlige vitaminene og mineralene i rÄvarene.
Ikke at det er sĂ„ mye av det i ribbe da men... đ
Jeg har SteamCrips ovnen : AEG BSE574021M
En kombinasjon av varmluft og damp, den bruker 25% damp og 75% varmluft
Du fÄr alt det som en vanlig ovn har, i tillegg alle fordeler med damp. Kombinasjonen av varmluft og damp gir en rikere og mer naturlig smak pÄ maten.
Samtidig beholder man de naturlige vitaminene og mineralene i rÄvarene.
Ikke at det er sĂ„ mye av det i ribbe da men... đ
Det ble mislykket som vanlig med ribbe i AEG ovn, kjÞttet blir alt for varmt for tidlig og av en eller annen merkelig grunn blir svoren brent pÄ toppen slik at den ikke popper og det sjedde med denne oppskriften ogsÄ, jeg har prÞvd 4 varianter til nÄ og har aldri hatt vanskeligheter med Ä lage en sÄ enkel rett som ribbe egentlig er. Vi glede sÄ mye til renovert smÄbruk med nytt kjÞkken men den ovnen her er et mareritt til langtidssteking og ribbe forelÞpig. Fungerer fint til bakverk. Mister snart tÄlmodigheten og hiver faenskapet pÄ rÞysa.
SvarSlettUff da ! Smaker sikkert godt allikevel. God jul :-)
SlettMen som sagt sÄ gir man ikke opp :) 1/4 dels ribbe og forsÞk nr 3, persillerot, kÄlrot, gulrot, hvitlÞk, rÞdlÞk og et par skivede epler, 1/2l Jucy IPA, pÄ kjÞttdelen; salt, pepper, anis, ingefÊr, kanel og timian, Svoren; salt og i kÞleskapet i 3 dÞgn. Dampet som du beskriver men pÄ 180g/45min. Ut med formen, satt ovnen pÄ "fuktighet lav" og 70 grader, brukte steke termometer som observasjon (satte det hÞyt slik at ovnen ikke skal slÄ seg av 95g) satte inne ribba nÄr ovnen var pÄ 70 grader, kjÞttet viste allerede 60g, lot det stÄ 6 timer og kjÞttet viste 62 grader, justerte til 75 grader i 2 timer og kjÞttet gikk til 65 grader (burde kanskje ikke gjort dette) SÄ skulle magien skje? Ut med kjÞttet og opp til 180 grader. Etter det jeg hadde lest og hÞrt skulle nÄ svoren poppe innen 20 minutter. Vel det begynte etter ca 15 minutter og etter 30 var det fremdeles fremgang men det gikk veldig seint, sÄ justerte til 200 og det gikk bedre men fremdeles ville det seg ikke etter 10 min, justerte til 225 som er max og da skjedde det fort. svoren ble godkjent sprÞ selv om den manglet litt pÄ hÞyden, kjÞttet var nÄ blitt 80 grader og saftig fremdeles. SÄ kommer spÞrmÄlene: MÄ ha bedre tid slik at man kan steke i 8 timer + pÄ 75 grader? Ville du da ha begynt pÄ 160 grader eller rett pÄ 225 slik at tiden man bruker pÄ svoren gÄr ned og et hÄp om Ä fÄ lavere kjÞtt tempratur med Þkt saftighet?
SlettEksperimentet ga tidenes saus da :) Brunet et eple lenge pÄ svak varme i godt smÞr og kanel og ingefÊr , tilsatte kraft med lÞken, hvitlÞken, kokte opp og moste med stavmiksern, litt flÞtemysost (mye mindre enn vanling), litt salt og pepper go der satt den gitt :)
HĂ„p finnes visst, selv for meg ;) God jul