Linguine vongole er en italiensk klassiker !
Retten oppstod, som Italiensk husmannskost, men er nå en av de meste kjente pastarettene.
Vongole er av arten teppeskjell.
Teppeskjell finner man kun sporadisk langs norskekysten.
De graver seg dypt ned i sandbunnen, så de kan være vanskelig å finne.
Ekte vongole, som selges i Norge er stort sett importert fra landene rundt Middelhavet.
Hjerteskjell lever også under sandoverflaten, men ikke så dypt som teppeskjellene.
Hjerteskjell lever langs hele norskekysten. De kan høstes med spade eller rive når det er lavvann/fjære.
Fordelen med vongole er at de er mye større enn hjerteskjell og innmaten sitter fast i skjellet. Innmaten i hjerteskjell faller ofte ut under damping.
Jeg kjøpte store, fine vongole på Innlandets beste fiskebutikk → Knutstad & Holen A/S
Linguine pasta stammer fra Campania-regionen i Italia.
Den er lang og tynn, ikke ulik spaghetti, men er litt klemt sammen slik at tverrsnittet er ovalt.
Linguine con le Vongole 🌿Herlighet så godt 💚Den er lang og tynn, ikke ulik spaghetti, men er litt klemt sammen slik at tverrsnittet er ovalt.
Bruk gjerne blåskjell i denne retten, men da må du legge til noen minutter på dampingen !
Du trenger til hovedrett til 2 porsjoner / Forrett til 4 porsjoner:
- 600 g vongole
- 160 g tørket linguine
- 1 stk sjalottløk
- 1 fedd hvitløk
- 1,5 dl Prosecco eller hvitvin
- 2-3 ss hakket gode tomater
- 1 stk rød chili
- Olivenolje
- Maldon havsalt
- Nykvernet pepper
Sånn gjør du:
- Legg skjellene i en stor bolle med kaldt vann og havsalt. Jeg la i noen isbiter, men du kan også sette bollen i kjøleskapet en times tid. Kast ødelagte skjell.
- Finhakk sjalottløk og press/riv eller finhakk hvitløk.
- Fres sjalottløk og hvitløk i 2 ss olje i vid kjele.
- Tilsett hvitvin og la det koke 4-5 minutter så du får bort råsmaken på vinen.
- Tilsett skjellene og legg på lokk. Damp skjellene til de åpner seg, 3-5 minutter.
- Ta ut skjellene med en hullsleiv og legg dem til side.Ta opp skjellene med hullsleiv og rens ut ca. halvparten av skjellmaten. Kast skjellene, som ikke har åpnet seg.
- Kok pasta til det gjenstår noen minutter av koketiden i rikelig med godt saltet vann.
- Skjær tomater i små biter, finhakk chili og bladpersille.
- Sil av kokevannet på pastaen og legg pastaen over i kraften.
- Tilsett tomater. chili og bladpersille.
- La det koke opp, så alt blir skikkelig varmt.
- Smak til med salt og pepper.
- Bland forsiktig inn skjellmat og hele skjell.
- Serveres rykende varmt !
Vongole skjell |
Ingredienser |
Sjalottløk, hvitløk, chili og tomater |
Vongole |
Vongole |
Linguine con le Vongole |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar