Kålpølse stammer fra Tyskland -og ble laget allerede på 1800 tallet.
Kålpølse er mye brukt i Danmark, men er ikke like utbredt her i Norge.
Kålpølse er en kjøttpølse laget av svinekjøtt og krydder -og ofte er den røkt.
Den inneholder ikke kål, men passer til retter med kål.
Jeg kjøpte kålpølse, røkt med bøkeflis, på 👉 Annis Pølsemakeri på Ringebu.
Brunede kartofler er også en dansk spesialitet ♫♪
Den inneholder ikke kål, men passer til retter med kål.
Jeg kjøpte kålpølse, røkt med bøkeflis, på 👉 Annis Pølsemakeri på Ringebu.
Brunede kartofler er også en dansk spesialitet ♫♪
Små poteter kokes først på vanlig måte, før de brunes i karamell, laget av sukker og godt smør.
Hvis du vil lage retten med dansk brunkål, finner du oppskrift på det 👉 her.
Her serverer jeg kålpølsene med en god kålstuing, brunede poteter, tyttebær og selvsagt en dusk persille 🌿
✔ Kok poteter og kål i hver sin kjele, sil av vannet og sett dem til side.
✔ Lag hvit saus til kålstuingen -og bland inn kål. Du kan varme den opp igjen før servering
✔ Kok opp vann med krydder og urter, til pølsene.
✔ Legg pølsene i vannet -og la dem trekke.
✔ Karamelliser og stek potetene.
✔ Spis & Nyt ♫♪
Til 4 porsjoner
Kålpølse- 1 kg kålpølse
- 2 liter vann
- 2 stk terninger kjøttbuljong
- 2 stk laurbærblad
- 1 ss hel pepper
- Frisk timian
Sånn gjør du:
- Kok opp vann, buljongterning, pepper og laurbærblad.
- Skru av stekeplaten og legg i pølsene og timian.
- La pølsene trekke under lokk i 25 minutter.
Kålstuing
- ca. 600 g hodekål
- 2 ss smør
- 4 ss hvetemel
- 4 dl melk
- 1⁄2 ts salt
- 1⁄2 ts hvit pepper
- 1⁄4 ts malt muskat
Sånn gjør du:
- Skjær kålen i biter og kok dem så vidt møre i lettsaltet vann. Det tar ca. 10 minutter.
- Hell av vannet og legg kålen til side.
- Smelt smør i en kjele, rør inn melet og spe litt og litt med melken.
- Kok opp etter hver speing.
- Tilsett den kokte kålen og smak til med salt, pepper og muskat.
Brunede kartofler
- 800g små poteter med tynt skall
- 1 dl sukker
- 50 g smør
- Kok potetene, med skallet på. Kok dem litt al'dente da de skal stekes etterpå. Hell av vannet. La de avkjøles litt. Dette kan gjøres i god tid før de skal brunes.
- Smelt sukkeret i en stekepanne uten å røre i det på middels varme. Hvis du rører i sukkeret blir det klumper, men det er ingen krise.
- Når sukkeret er smeltet tilsettes smøret, sett opp varmen og bland det godt sammen.
- Tilsett potetene og stek dem under omrøring til de blir godt karamellisert og gjennomvarme.
Ingredienser |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar