Så på Abu og Mayoo spiste kebab på Notodden, sammen med noen 'rånere' på TV2 Play.
Den kebab'n fikk terningkast 3 på grunn av for tynn dressing !
Når jeg kjøper kebab på en riktig 'kebabsjappe' blir den servert i store pitabrød med masse dressing og mais, samt litt salat i bunnen. Brødet har jeg fremdeles ikke smakt på, så for min del kan brødet være laget av papp 😅
Blir ikke helt det samme og lage det hjemme, men godt var det !
Sausen må være hjemmelaget og det er i dressingen' du finner hemmeligheten til en god kebab 🍂
Kebab betyr grillet kjøtt !
Döner kebab er kjøtt, som er er grillet på ett stående roterende spyd i en spesiell grill og deretter skåret i tynne skiver.
Opprinnelig blir det brukt fåre -eller lammekjøtt, men nå blir også kebab laget med storfekjøtt og kylling. Jeg kjøpte 1 kg fryst, godt krydret kebabkjøtt av okse i Sverige til en rimelig sum.
Du får kjøpt det på de fleste dagligvarebutikker, det samme gjelder dressingen, men som sagt bør man lage dressing selv !
Det, som gir kjøttet den særegne smaken er krydderblandingen.
Krydderblandingen finnes det sikkert utallige variasjoner av. Den består ofte av malt koriander, spisskummen, paprika, hvitløkspulver, gurkemeie, ingefær, pepper, nellik og kanel.
Min bedre halvdel foretrekker kebabtallerken, som blir servert med salat, dressing selvfølgelig, pommes frites og bearnaise 🍂
En annen vri er, som man kan kjøpe -eller lage rullekebab !
Rullekebab er kebabkjøtt, salat og dressing, som man pakker inn i brød formet som store tortillalefser. Den støste rullekebab, som er solgt i Norge er på 2,5 meter 👉 Kjempekebab !
Kebabdressing
Pitabrød finner du i brødavdelingen og fryste i frysedisken.- 350 g gresk yoghurt naturell
- 3 ss ekte majones
- 2 ts revet hvitløk
- 1-4 ts Sriracha chilisaus
- 1,5 ss ketchup
- 1/2 ts sukker
- 1 ts salt
- 1 ts pepper
- Bland sammen yoghurt og majones.
- Tilsett revet hvitløk, chilisaus og ketchup, og rør alt godt sammen.
- Smak til med litt sukker, salt, pepper og chilisaus.
- La det gjerne stå i kjøleskapet ett par timer, så smakene får satt seg.
Stekes i en stekepanne med olje under omrøring i ca. 10 minutter.
Pitabrød
Du kan også bake dem selv. Det er veldig enkelt men det tar litt tid 🍂
Til 16 stk trenger du:
- 4 dl vann
- 25 g fersk gjær
- 1 ss olje
- 1 ts salt
- 600 g hvetemel
Sånn gjør du:
- Tilsett vann, som holder 37°C i en bakebolle.
- Tilsett gjær og rør til all gjæren er oppløst.
- Rør inn litt av melet, olje og salt.
- Tilsett nesten alt av melet og elt deigen til den blir smidig. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin.
- Dekk til kakebollen med et rent kjøkkenhåndkle og la deigen heve i 45 minutter eller ett par timer.
- Form deigen til 16 boller og la dem hvile i ca. 10 minutter.
- Trykk bollene ned og kjevle dem til flate brød.
- Legg brødene på stekeplate dekket av bakepapir.
- Dekk pitabrødene med et klede og la dem etterheve i ca. 60 minutter.
- Stek pitabrødene midt i ovnen ved 250°C i 8 - 10 minutter.
- Avkjøles før de deles opp i den ene enden og fylles med ønsket innhold.
Ingredienser |
Dressing |
Dønar-kebab ! |
Kebab betyr grillet kjøtt !
Kjøttet blir ofte servert med en smakfull hvitløksdressing, basert på meieriprodukter.
Kebab er kjent fra Oslo i alle fall siden 1950-tallet.
Tidlig på 1990-tallet var kebab spredd til gatekjøkkener i hele landet, såkalte 'kebabsjapper'.
Den mest populære og kjente 'Kebaben serveres i pitabrød med salat.
Kjøttet blir ofte servert med en smakfull hvitløksdressing, basert på meieriprodukter.
Mange mener at retten oppstod i Tyrkia, men det var mat for nomadene allerede på 1100'tallet.
De grillet kjøttet på grillspyd eller direkte på sverdene sine.
Kjøttet ble marinert i olje med hvitløk og forskjellige typer krydder.
Kebab er kjent fra Oslo i alle fall siden 1950-tallet.
I 1957 ble det servert såkalt "Shish Kebab" på Karl Johan, denne bestod av oksefilet, bacon og tomater stekt på spidd.
På første halvdel av 1980-tallet ble kebab i form av grillspydet "Döner Kebab" første gang servert ved gatekjøkkenet Aramso Kebab i Rådhusgaten i Oslo.
I 1985 ble også kebab i en slags schwarma-form, basert på en blanding av lam og okse servert i pita med salat servert hos Café Léonel.
Tidlig på 1990-tallet var kebab spredd til gatekjøkkener i hele landet, såkalte 'kebabsjapper'.
Den mest populære og kjente 'Kebaben serveres i pitabrød med salat.
Vil tro grunnen til det var en praktisk måte og servere kjøttet, nå den 'inntok' Norge med storm, på gatekjøkken rundt omkring.
Kebabtallerken ! |
Jeg skal prøve dette. Det frister!
SvarSlettHyggelig ! Det smakte godt !
Slett