Kamskjell blir ofte kalt for havets gull og det er ikke uten grunn.
De har en mild, søtlig, fantastisk smak og kan spises rå, dampet eller stekt.
Kamskjell høstes kun ved dykking i Norge. Det er også et begrenset oppdrett.
Minstemål for kamskjell er 10 cm.
Ferske kamskjell er helt klart best, men fryste kamskjell er mye billigere og lettere å få tak i,
hvis du ikke har en fiskehandler i nærheten.
Smaken er stort sett den samme, men fryste inneholder mye væske og vil krympe under steking.
Bilde forteller alt ! Litt skuffet, men det smakte himmelsk !
Risotto er en italiensk risrett.
Opprinnelsen til retten er fra den flate Posletta i Nord-Italia, hvor risdyrking er vanlig, altså den østre delen av Piemonte, Lombardia og Veneto.
Grunnlaget for risotto er rundkornede ristyper som arborio, carnaroli og vialone nano. Denne risen skiller ut store mengder stivelse under koking, omtrent som den norske grøtrisen.
Grunnlaget for risotto er rundkornede ristyper som arborio, carnaroli og vialone nano. Denne risen skiller ut store mengder stivelse under koking, omtrent som den norske grøtrisen.
Riktig kokt risotto skal være kremaktig og tyktflytende. Den skal gli lett utover tallerkenen.
Risen skal gi litt tyggemotstand.
Husk: Gjestene skal vente på risottoen -ikke omvendt !!
Risen skal gi litt tyggemotstand.
Husk: Gjestene skal vente på risottoen -ikke omvendt !!
Denne 'godsaken' passer også ypperlig til forrett 🍂
Skal retten serveres, som forrett bør du bruke ferske kamskjell og servere to stk per person.
Du trenger:
Forrett til 8 / hovedrett til 4 personer
- 16 stk kamskjell
- Olje
- Smør
- 2 stk vårløk
- 1 fedd hvitløk
- 200 g risottoris (arborioris)
- 1,5 dl hvitvin
- 10 dl kyllingkraft
- 2 ss smør
- 100 g revet parmesan
- 1 ss sitronsaft
- Salt
- Pepper
- (Koriander)
Sånn gjør du:
- Kok opp kyllingkraft, jeg brukte vann og 2 stk kyllingbuljongterning i en kjele og hold den varm.
- Surr finhakket hvitløk og vårløk i olje, i en kjele.
- Tilsett ris og rør rundt.
- Tilsett hvitvin og reduser til væsken er dampet bort.
- Tilsett varm buljong, litt og litt omgangen under omrøring i ca. 15 minutter.
- Rør inn parmesan, smør og sitronsaft når risottoen enda er litt al'dente.
- Trekk kjelen til side imens du steker kamskjell.
- Smak til med pepper og eventuelt salt hvis nødvendig. Kok den eventuelt videre ett par minutter til passe konsistens.
- Legg risotto på tallerkener og legg stekte kamskjell på toppen.
- Pynt med friske urter.
- Server -og kos deg ♡ღ
- Krydre kamskjell med salt og pepper og legg dem i en varm stekepanne med litt olje.
- Stek dem i 2 minutter på høy varme.
- Sett ned varmen på stekeplaten.
- Tilsett en god slump meierismør.
- Snu kamskjellene og stek dem i 2 minutter på den andre siden.
Ingredienser |
Kok opp kraft |
Tilsett litt og litt kraft under stadig omrøring |
Stek kamskjell |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar