En smak av Norge 🍂
Lammefilet, kålrotpuré med gulrøtter & mandelpoteter, sopp & bakt sjalottløk, samt potetgull fra den norske bonden 🍂
Norsk lammekjøtt er av ypperste kvalitet, ikke rart da de fleste beiter i utmark, smaken varierer, sies det, om det er lam som har beitet på fjellet, ved kysten eller spist lyng på innlandet.
De er jo ikke så store disse lamungene og således blir det små, nydelig, smaksrike fileter -som setter ett hvert matbudsjett på prøve, men av og til så er det verdt det !!
Jeg brukte indrefilet av lam, marinert med hvitløk og rosmarin fra Annis Pølsemakeri.
De er jo ikke så store disse lamungene og således blir det små, nydelig, smaksrike fileter -som setter ett hvert matbudsjett på prøve, men av og til så er det verdt det !!
Jeg brukte indrefilet av lam, marinert med hvitløk og rosmarin fra Annis Pølsemakeri.
Du finner oppskrift på marinade nederst i innlegget, men lammefilet er veldig god når den kun er krydret med salt og pepper også.
Indrefilet av lam er så små og tynne, så de skal ikke stekes lenge, kun ett par minutter på hver side. Du kan ettersteke kjøttet i stekeovnen på 125°C eller til termometeret viser 60°C hvis du ønsker det. Det kan være en fordel hvis du skal steke til mange personer.
Trivento Golden Reserve Malbec 2019 🍷Ørlite utviklet, preg av saftige mørke bær, urter og kjøtt.
En god Argentiner, lagret på franske eikefat 🍷
Potetene går rett i rotmosen og sausen lager seg selv sammen med bakte sjalottløk.
Potetgull kan du gjerne lage selv, hvis du har en AirFryer. Oppskrift 👉 her.
Jeg serverte Totenflak med poteter fra Søndre Taralrud Gård fra Østre Toten 🍂
Lammefilet, kålrotpuré med gulrøtter & mandelpoteter, sopp & bakt sjalottløk, samt potetgull fra den norske bonden 🍂
En smak av Norge 🍂
Du trenger til 4 porsjoner:
- 800 g indrefilet av lam, gjerne marinert med rosmarin & hvitløk
- 8 stk sjalottløk
- 3 dl kjøttkraft
- 1 dl rødvin
- 4-5 ts revet eller presset hvitløk
- 200 g sopp
- Frisk rosmarin
- Smør
- Salt
- Rotmos *
- Potetgull med salt
Bakt sjalottløk & sjysaus
- Skrell sjalottløk.
- Legg dem hele i en ildfast form sammen med presser eller revet hvitløk og noen stilker frisk rosmarin.
- Tilsett kjøttkraft (eventuelt vann og en stk knust kjøttbuljongterning/kjøttfond) og vin.
- Tilsett noen skjeer smør.
- Dekk formen med folie og bak på 200 grader i 45-50 minutter, til løken er mør.
- Smak til med salt og pepper hvis nødvendig.
Stemmer det..... 🍂
Den har hatt ett lite opphold i fryseren, men var like god når jeg varmet den opp i dag !
Tin den i kjøleskapet og varm den opp på svak varme.
Du trenger:
Burde vel tatt en tur i skogen og plukket soppen selv, men denne er kjøpt på 'nærbutikken',
Marinade med rosmarin & hvitløk
- 1,2 kg kålrot
- 3 stk gulrøtter
- 500 g mandelpoteter
- Vann
- ca. 1 dl fløte
- ca. 75 g smør
- Salt
- Hvit pepper
Sånn gjør du:
- Skrell og skjær kålrot og gulrøtter i biter.
- Skrell mandelpoteter.
- Kok hele mandelpoteter, samt kålrot og gulrøtter møre i vann.
- Hell av kokevannet.
- Mos grønnsakene sammen med smør og fløte med en stavmikser og kjør det til en fløyelsmyk, klumpfri puré.
- Smak til med salt og pepper.
- Hold den varm på svakeste temperatur frem til servering.
Steking av lammefilet
Du kan gjerne bare steke lammefilet i stekepannen, men skal du steke til mange personer kan du ettersteke den i stekeovnen på 125°C i ca. 15 minutter, eller til termometeret viser 60 °C.- Mariner kjøttet, som beskrevet under eller krydre lammefileten godt med salt og pepper.
- La kjøttet temperere seg i 30 minutter i romtemperatur før servering.
- Stek kjøttet i en varm stekepanne med smør, i 2-3 minutter på hver side. Stek fileten videre i stekeovn eller skru litt ned på varmen og etterstek lammet i ca. 5 minutter.
- La kjøttet hvile i 10 minutter før du skjærer det i skiver.
🍄 Stekt sopp
- Del soppen i tynne skiver,
- Stek soppen i pannen etter du har stekt lammefilet, i olje og smør.
- Krydre godt med salt og pepper.
Stek sopp |
Lammefilet til 2-3 porsjoner |
- 1 dl olje
- 1 dl hakket frisk rosmarin
- 1/2 sitron, saften og skallet
- 1 ts pepper
- 1 fedd hvitløk
Sånn gjør du:
- Finhakk rosmarin fint og bland den med olje, pepper, sitronsaft og sitronskall.
- Knus hvitløkbåten med den brede siden av kniven og legg den i marinaden.
- Legg ytrefilet av lam i en bolle og hell marinaden over.
- Bland marinaden godt sammen med kjøttet.
- Mariner kjøttet minst 2 timer, gjerne natten over i kjøleskapet.
Trivento Golden Reserve Malbec 2019
Ørlite utviklet, preg av saftige mørke bær, urter og kjøtt.- VaretypeRødvin
- Varenummer5260201
- LuktAroma preget av mørke bær, grønne urter og lakris, litt røyk og kjøtt.
- SmakØrlite utviklet, preg av saftige mørke bær, urter og kjøtt.
- FargeDyp blårød.
- Land, distriktArgentina , Mendoza , Luján de Cuyo
- ProdusentTrivento
- Årgang*2019
* Vi tar forbehold om at varen som leveres kan ha en annen årgang/etikett enn oppgitt - MetodeVinen er lagret 12 md. i 95% franske eikefat og 5 % i store franske eiketønner. 12 md. på flaske.
- InneholderSulfitt
- EmballasjetypeGlass
- KorktypeNaturkork
- UtvalgBasisutvalget
- ButikkategoriSB5L, SB5R
- GrossistConcha y Toro Norway AS
- TransportørCuveco AS
Lag en fin høst 🍂💛 |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar