16 september 2022

Braisert lammeskank -og kålrotpuré med gulrøtter & mandelpoteter !


Ordet braisere kommer fra det franske ordet braisèr, som beskriver en matlagningsteknikk der man varmebehandler godt brunede råvarer i en gryte sammen med væske under tett lokk.

Lammeskanken er den nederste delen på lammelåret.
I utgangspunktet er det ikke den møreste delen på lammet, men den smaker utrolig godt.
Skankene skal koke lenge og vel, til kjøttet nesten faller av beinet.

Dagens lammeskanker er fra Annis Pølsemakeri på Ringebu.
Skankene er marinert med olje, chili, pepper og ramsløk 🌿
Det er masse god smak i sausen, så du kan fint bruke naturelle lammeskanker.

Denne oppskriften kan dere egentlig takke mannen min for 🍂
"Hva skal vi ha til middag i morgen ?"
Lammeskanker !

"Med kålrotstappe og mandelpoteter ?"
Nei, det er tilbehøret til pinnekjøtt !

"Kan man ikke servere det til 'skank' også ?"
Jo, det kan man vel alltids... på ett - eller annet vis 🍂


Smakfulle, møre, lammeskanker i en nydelig saus med rødvin, tomater, grønnsaker og krydder 🍂  Servert med en fløyelsmyk kålrotpuré med mandelpoteter  🍂

Dagens vin
Viña Alberdi Reserva 2018

Spania , Rioja
Fyldig, saftig og frisk med god lengde, preg av modne røde bær, rosin, vanilje, fat og krydder
.

Du trenger til 4 porsjoner:
  • 4 lammeskanker
  • Hvetemel
  • Salt
  • Pepper
  • 4 stk sjalottløk, hakket
  • 1 stk hvitløk uten fedd, revet eller presset
  • 1 chili, finhakket
  • 1 stang stangselleri, i tynne skiver
  • 2 gulrøtter, i små biter
  • 400 g hermetisk tomat
  • 3 dl rødvin
  • 1 ts estragon
  • 1 ts basilikum
Tilberedning i Crock-Pot Express :
  1. Gni inn lammeskankene med salt og pepper, hvis de ikke er marinert.
  2. Sett trykkokeren på funksjonen BROWN/Sauté. Trykk på START knappen. Når den varmes opp, det tar ca.5 minutter, lyser HEAT på skjermen. Når den er varm begynner tiden å telle ned. Den står på 30 minutter, men det har ingen betydning da du skal skifte program etterpå.
  3. Brun lammeskankene raskt i olje. Må brune dem i flere omganger, det er bare plass til å steke en eller to om gangen,
  4. Legg skankene til side, til du har brunet alle.
  5. Tilsett hvitløk, sjalotløk og chili i kjelen, sammen med 2 ss hvetemel -og la det surre litt.
  6. Tilsett stangselleri, gulrøtter, rødvin, tomater og krydder. Bland alt godt sammen,
  7. Legg lammeskankene tilbake i kjelen.
  8. Sett på lokket og lukk det. Skyv trykkventilen til stengt for damp.
  9. Velg funksjonen MEAT/STEW og still den inn på 60 minutter. Først varmes den opp, det tar 10-15 minutter. Når den er varm starter nedtellingen.
  10. Når tiden er ute, går trykkokeren automatisk på KEEP WARM -og starter opptelling på klokken. Ikke rør trykkventilen, før etter 10-15 minutter. Trykk STOPP. Slipp forsiktig ut gjenværende luft ut av trykkventilen. Bruk ett kjøkkenredskap ikke hendene, for det er veldig varm damp.
Tilberedning i kjele:
  1. Gni lammeskanker inn med salt, pepper og mel.
  2. Brun kjøttet raskt i en varm stekepanne med litt olje på alle sider.
  3. Legg dem i en stor kjele.
  4. Ha sjalotløk, hvitløk, stangselleri og gulrøtter i kjelen sammen med chili, tomater, krydder og rødvin.
  5. La det surre under lokk i 2-3 timer, til kjøttet faller av beinet.
  6. Tilsett kjøttkraft, vann eller vin under koketiden hvis nødvendig. Når man koker i kjele vil en del av kraften dampe bort.
Tilberedning i slowcooker:
  1. Gni inn lammeskankene med salt, pepper og mel.
  2. Brun skankene på alle sider i smør eller olje i en stekepanne eller i innerkjelen, hvis du har Crock-Pot med duraceramic, som kan settes på stekeplaten. Må brune dem i flere omganger, det er bare plass til å steke en eller to i kjelen.
  3. Legg skankene til side, til du har brunet alle.
  4. Legg lammeskankene i Crock-Pot kjelen og tilsett hakket sjalottløk, hvitløk og chili.
  5. Hell over rødvin, tomater, stangselleri, gulrøtter og krydder.
  6. Bland alt godt sammen.
  7. Kok lammeskankene i 8-9 timer på LOW.
KÅLROTPURE med gulrøtter & mandelpoteter
  • 1,2 kg kålrot 
  • 3 stk gulrøtter
  • 500 g mandelpoteter, med skall
  • Vann
  • ca. 1 dl fløte
  • ca. 75 g smør
  • Salt
  • Hvit pepper
Sånn gjør du:
  1. Skrell og skjær kålrot og gulrøtter i biter.
  2. Skrell mandelpoteter.
  3. Kok hele mandelpoteter, samt kålrot og gulrøtter møre i vann.
  4. Hell av kokevannet.
  5. Mos grønnsakene sammen med smør og fløte med en stavmikser og kjør det til en fløyelsmyk, klumpfri puré.
  6. Smak til med salt og pepper.
  7. Hold den varm på svakeste temperatur frem til servering.
Gjør alle ingrediensen klare før tilberedning

Brun lammeskankene i olje

Lammeskanker klar til trykkoking 

Kålrotpuré med gulrøtter & mandelpoteter

Ingredienser 

Viña Alberdi Reserva 2018

  • VaretypeRødvin
  • Varenummer299201
  • LuktAroma med krydret preg av tørket frukt, røde bær, vanilje og fat, litt kamfer, nøtt, lær og urt.
  • SmakFyldig, saftig og frisk med god lengde, preg av modne røde bær, rosin, vanilje, fat og krydder.
  • FargeDyp rød med brunskjær.
  • Land, distriktSpania , Rioja
  • ProdusentLa Rioja Alta
  • Årgang*2018
    * Vi tar forbehold om at varen som leveres kan ha en annen årgang/etikett enn oppgitt
  • MetodeTemperaturkontrollert gjæring i ståltanker. 24 md. fatlagring hvorav 12md. i nye fat, 18 md. flaskemodning før salg.
  • InneholderSulfitt
  • EmballasjetypeGlass
  • KorktypeNaturkork

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF