24 september 2022

Bakte epler med sjokolade, rosiner, kanel og sukker - på bål !

Kan melde om klar, frisk luft, +6 grader og nydelige farger i fjellheimen 🍂
Ikke noe er så koselig, som å fyre opp bål og kose seg ute i naturen.

Det er sesong for gode norske epler. Jeg brukte Gravenstein i dag 🍎
Gravenstein eller Gråsten-eple er en eplesort, som med sikkerhet kan føres tilbake til 1698 til slottet Graasten i Danmark. Sorten kom første gang til Hardanger, Norge i 1792.
Gravenstein var vår viktigste eplesort frem til 1970-årene. 
Fremdeles er gravenstein en av de viktigste eplesortene i norsk fruktdyrking.

På høsten passer det perfekt med varme epler fylt med sjokolade, rosiner, sukker og kanel.
Jeg gjør det enkelt her oppe og serverer eplene med mager vaniljekesam -og den er knallgod !

Jeg prøvde to utgaver, hele epler og epler i båter.
Epler i båter ble best for da ble fyllet bedre fordelt og det tar mye kortere tid. 
Spis dem rett fra folien eller legg eplene på en tallerken. 

Jeg bakte eplene med skallet på, men du kan skrelle dem hvis du foretrekker det. 


Du trenger til 4 stk:
  • 4 stk epler
  • 100 g kokesjokolade
  • 40 g rosiner
  • 1 ss sukker
  • 3 ts kanel
  • Flytende smør
  • Vaniljekesam
  • Aluminiumsfolie
  • Bål
Sånn gjør du:
  1. Grovhakk sjokolade og bland sjokoladebitene med sukker, kanel og rosiner.
  2. Hele epler : Fjern kjernehuset på eplene og fordel fyllet i eplene. Smør eplene inn med smør og pakk dem en og en inn i aluminiumsfolie. Legg dem i glørne på bålet og stek dem i ca. 30 minutter.
  3. Epler i båter : Del eplene i båter og legg dem på aluminumsfolie. Dryss over sjokoladeblanding, hell over litt flytende smør og lukk igjen folien på toppen. Legg pakkene på bålet i ca. 10 minutter.
  4. Serveres rykende varme med vaniljekesam.


Gravenstein epler !

Hele epler




Epler i båter 


Bålpanne

Epler på bål

Bålpanne
Spis & Nyt !


Nydelige høstfarger 

Gålåvannet !

Gålå !

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF