Aprikos er en av de eldste fruktene vi kjenner til.
Aprikos smaker absolutt best når de er modne. Etter modning vil de raskt få en melen konsistens. Aprikos kan spises naturell, til desserter sammen med annen frukt, fruktsalater eller som tilbehør til is. Aprikos kan også brukes til fjørferetter og ostefat, samt til fyll i kaker, syltetøy, og likør. Mest kjent er vel likevel konservert vare, som finnes i hermetisk og tørket tilstand.
Jeg serverer desserten med mager vanilje kesam, men velg det tilbehøret du synes er best - eller sunnest, som is, vaniljesaus, tyrkisk yoghurt eller creme fraiche.
Aprikos kommer fra Kina, men dyrkes også sør i Europa ved Middelhavet. Det pågår visstnok forsøksproduksjon av aprikoser på Vestlandet. Aprikosene jeg bruker i dag kommer fra Spania.
Det er faktisk første gang jeg lager en rett med fersk aprikos.
Jeg har brukt tørket aprikos i 👉 nøttestek, men ellers har jeg brukt svært lite aprikos.
Desserten er best når den serveres varm eller lunken 🌿
Du trenger til 6 porsjoner:
Brimi Vianvang Dram
Søtlig og fint sammensatt drikk med middels fylde og god friskhet.
Land - Norge
Produktklasse - Brennevin, annet
Råstoffer - Kornbrennevin, krydder, urter
Alkoholprosent - 35 % vol.
Sukker - 100 gram per liter
Farge / lukt - Middels dyp rød. Fruktig aroma preget av mørke og røde skogsbær, lyng og svale urter.
Smak - Søtlig og fint sammensatt drikk med middels fylde og god friskhet.
Bruksområde - Aperitiff/avec
- 6 stk modne aprikos
- 2 ss sukrin sirup eller flytende honning
- 2 ss sukrin gold eller brunt sukker
- 12 ts Brimi Vianvang Dram *
- Kanel
- Valnøtter
- Mynte
Sånn gjør du:
- Forvarm stekeovnen til 180°C.
- Del aprikos i to og fjern steinen.
- Legg dem i en ildfast form og dryss over honning eller sirup, brunt sukker og kanel.
- Legg på 1 ts Brimi Vianvang dram på hver halvdel, hvis du ønsker det.
- Del valnøttkjerner i to og strø dem på toppen.
- Stekes i 20 minutter eller til aprikosene er møre.
- Pynt med mynte hvis du har det og server desserten kald, lunken eller varm med ønsket tilbehør.
* 'Gubben' har fått en flaske Vianvang Dram frå Brimis kjøken, som har stått i skapet ett år eller to. Krydret brennevin er ikke noe det går mye av i heimen.
Du kan utelate brennevin hvis du ønsker det eller bruke cognac eller whisky, hvis du har.
Søtlig og fint sammensatt drikk med middels fylde og god friskhet.
Land - Norge
Produktklasse - Brennevin, annet
Råstoffer - Kornbrennevin, krydder, urter
Alkoholprosent - 35 % vol.
Sukker - 100 gram per liter
Farge / lukt - Middels dyp rød. Fruktig aroma preget av mørke og røde skogsbær, lyng og svale urter.
Smak - Søtlig og fint sammensatt drikk med middels fylde og god friskhet.
Bruksområde - Aperitiff/avec
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar