}); Edels Mat & Vin: Innbakt nøttestek i porsjonpakker 🌿 Google+

onsdag 12. desember 2018

Innbakt nøttestek i porsjonpakker 🌿


Nøttestek er typisk julemiddag for veganer og vegetarianere.
Jeg har tidligere laget en utgave med ris og sopp, stekt i brødform, som du finner oppskrift på her.
Den var veldig god altså, selv for en kjøttelsker.

I år skal vi feire julaften, blant annet sammen med yngste bonussønnen igjen, som er vegetarianer.
Han spiser ikke kjøtt, men heldigvis melk og egg.
Da får jeg prøve "og slå til igjen" med god vegetarisk julemat.
Jeg skal også lage supergode, ikke medisterkaker, men vegisterkaker og vegansk grønn peppersaus 🌿

Jeg har brukt Veganmannens nøttestek, som utgangspunkt for denne retten.
Den inneholder selvfølgelig nøtter, linser og krydder, samt aprikos og persille.

Nøttefarsen blir pakket inn og stekt i butterdeig
Frionor sin butterdeig inneholder ikke melk eller egg, den er vegansk.
Det står den 'kan inneholde spor av egg', men det er fordi den er laget i en fabrikk, som også håndterer mat som inneholder egg. Emulgatoren E471 er også vegetabilsk.

Små porsjons nøttesteker 🌿
Jeg valgte å lage små nøttesteker, i stedet for en stor.
Det passet veldig bra med små nøttesteker, for jeg fikk også inn 'bestilling' på 'Take away' veganer julemiddag til en av mine nevøer 
De er veldig fine å fryse ustekte, da beholder de saftigheten mye bedre enn ved oppvarming av ferdig stekt nøttestek !


Du trenger til 4 porsjoner
  • 1 løk
  • 3 fedd hvitløk
  • 400 g ferdigkokte linser
  • 150 g valnøttkjerner
  • 50 g mandler
  • 1 ts maldonsalt
  • 1 ss BBQ-saus
  • 3 ss kruspersille
  • 10 stk tørket aprikos 
  • 1 ts malt muskatt
  • 1 ts chilipulver
  • 1 ts malt koriander
  • 1 ts malt ingefær
  • 1/2 ts malt nellik
  • 1 ts karri
  • 1,5 dl grønnsaksbuljong
  • ca. 50 gram havregryn
  • Salt 
  • Pepper
  • 6 plater butterdeig
  • Egg til pensling, til vegetarianere / soyamelk eller olje for veganere
  • Sesamfrø
Sånn gjør du:
  1. Ta ut butterdeigen fra fryseren så den kan begynne å tine. 
  2. Hakk opp løk og riv hvitløk. 
  3. Stek løk og hvitløk i olje til den blir gyllen. Sett den tilside.
  4. Bland vann med 1/2 knust grønnsaksbuljongterning.
  5. Hakk opp nøtter i en foodprossesor, ikke for fint, det blir best med litt små biter. 
  6. Skyll linsene, hvis du bruker hermetiske linser.
  7. Hakk opp tørket aprikos, med en kniv.
  8. Bland sammen nøtter, løk, aprikos, krydder, linser, BBQ-saus og buljongen. 
  9. Bland inn havregryn til ønsket konsistens og smak til med salt og pepper.
  10. Kjevl ut butterdeigplate til dobbelt størrelse.
  11. Legg 1/6 av blandingen i en stripe på midten og trykk den godt sammen. 
  12. Skjær de lange endene på butterdeigen i strimler -og brett dem over. Se bildet under.
  13. Legg den over på ett stekebrett med bakepapir. 
  14. Gjør det samme med de 5 øvrige nøttestekene.
  15. (NÅ kan du fryse de du ikke skal servere med en gang. De er litt vanskelig å håndtere, så legg dem forsiktig i egnet form eller boks. Tin dem opp før steking. De kan sikkert stekes fra fryst tilstand også, men det har jeg ikke prøvd.
  16. Pensle dem forsiktig med sammenpisket egg, til vegetarianere
    -eller usøtet soyamelk, for veganere (har du ikke soyamelk, kan du bruke litt raps- eller solsikke olje)
  17. Dryss over sesamfrø.
  18. Stekes på 180 grader i ca. 45 minutter. Sett opp varmen litt mot slutten av steketiden, hvis du vil ha butterdeigen litt mørkere.
  19. Spis & Nyt med kokte grønnsaker og en god saus.
Vegansk Grønn Peppersaus finner du oppskrift på her.

Ingredienser 🌿
Knus nøttene lett, ikke finmalt 🌿
Forbered alle ingrediensene 🌿
Grovhakket nøtter 🌿
Kjevle ut butterdeig og legg på nøttefarsen 🌿
Pensle med egg og dryss over sesamfrø 🌿
Klar til servering 🌿
Frys ned dem, som du ikke skal servere i løpet av de nærmeste dagene 🌿


5 kommentarer:

  1. Har du forsøkt å fryse ned og tine nøttefarsen igjen før den bakes inn i butterdeig og stekes?

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei, men det går helt sikkert bra ! Jeg har fryst den innbakt i butterdeigen -og det gikk helt fint. Mulig det blir enda bedre !! :)

      Slett
    2. Jeg lagde en ladning i går. Tiner og steker den på søndag - blir spennende! :)

      Slett
  2. Fungerte supert det, Edel, og nøttesteken var veldig god. Tusen takk for oppskriften! 👍😊

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra ! Ja, den er faktisk overraskende god :)

      Slett