23 desember 2018

Ribbe tilberedt i kombidamp ovn 🐷


Jeg stekte ribba på kombidamp funksjonen.
Jeg har AEG SteamCrisp stekeovn, les bruksanvisningen på din ovn, da det sikkert er stor variasjoner på de forskjellige merkene.

Min ovn har funksjonen: kombinasjon av varmluft og damp, den bruker 25% damp og 75% varmluft, noe som gir ett saftig og godt resultat. Varmluften fordeles jevnt i hele ovnen og sørger for at teksturen blir perfekt. Maten får en sprø og gylden utside, men takket være dampens bevarende egenskaper, blir maten saftig og god på innsiden.


Jeg dampet den først under folie på over og undervarme, men det er mulig jeg bare kunne satt den rett inn i ovnen på funksjonen kombidamp. Må teste ut det neste gang !

🐷 'Vanlig' steking av ribbe med over og undervarme, finner du oppskrift på 👉
her.

Den saftigste ribba får du hvis du legger den i saltlake i 2 døgn, før du steker den på 90ºC i 8 timer. Oppskrift 👉 her !


Sånn gjør du:
  1. Rut svoren på ribba og gni den godt inn med salt og pepper.
  2. La den ligge innpakket i kjøleskapet i 2 døgn, med svoren ned.
  3. Legg ribba med svoren opp i en ovnspanne. 
  4. Hell på 5-6 dl vann og dekk formen med aluminumsfolie. Pensle gjerne folien med litt olje, så blir det ikke sittende fast i svoren.
  5. Stek på 230ºC i 45 minutter.
  6. Ta bort aluminumsfolien på toppen og krøll den sammen. Legg folien under ribba, så den blir litt høyere på toppen. Det gjør at fettet renner ned på sidene.
  7. Hvis ikke ribba er godt nok rutet kan du gjøre det nå, mye lettere å gjøre det etter den er dampet.
  8. Hell vann i vannskuffen og sett kombiovnen på 160ºC, ekte varmluft + damp. Du må fylle på mer vann i vannskuffen, flere ganger i løpet av steketiden. Fyll også på litt ekstra vann i ovnspannen, så du får nok kraft til saus.
  9. Stek ribba på 160ºC kombidamp i 2 timer for tynnribbe, bruker du familieribbe steker du den i 2,5 time.
  10. Øk temperaturen til 200ºC -og stek den videre, fremdeles på funksjonen kombidamp i ca. 15 minutter. Følg med så den ikke blir brent !
  11. La til slutt ribba hvile i 30 minutter før servering, ikke dekk den til, da blir svoren myk !!
Steking av ribbe dagen før den skal serveres
For å få sprø svor dagen etter er det er viktig at svoren er sprø etter du har stekt ribba.
Ikke pakk den inn i plast eller aluminiumsfolie før den er blitt helt kald, da blir svoren myk.
Skjær den i serveringsstykker etter at den er avkjølt.


Legg ribbestykkene, med svoren opp i langpanne sammen med medisterkaker og pølser.
Varm det opp like før servering. 180°C varmluft (ikke kombidamp) i 20-30 minutter.


Ferdig dampet, skal stekes videre på kombidamp ♫
Etter en time på kombidamp ♫
Ferdig stekt ♫



Kombidamp
Jeg har SteamCrips ovnen : AEG BSE574021M
En kombinasjon av varmluft og damp, den bruker 25% damp og 75% varmluft
Du får alt det som en vanlig ovn har, i tillegg alle fordeler med damp. Kombinasjonen av varmluft og damp gir en rikere og mer naturlig smak på maten.
Samtidig beholder man de naturlige vitaminene og mineralene i råvarene. 
Ikke at det er så mye av det i ribbe da men... 😊


3 kommentarer:

  1. Det ble mislykket som vanlig med ribbe i AEG ovn, kjøttet blir alt for varmt for tidlig og av en eller annen merkelig grunn blir svoren brent på toppen slik at den ikke popper og det sjedde med denne oppskriften også, jeg har prøvd 4 varianter til nå og har aldri hatt vanskeligheter med å lage en så enkel rett som ribbe egentlig er. Vi glede så mye til renovert småbruk med nytt kjøkken men den ovnen her er et mareritt til langtidssteking og ribbe foreløpig. Fungerer fint til bakverk. Mister snart tålmodigheten og hiver faenskapet på røysa.

    SvarSlett
    Svar
    1. Uff da ! Smaker sikkert godt allikevel. God jul :-)

      Slett
    2. Men som sagt så gir man ikke opp :) 1/4 dels ribbe og forsøk nr 3, persillerot, kålrot, gulrot, hvitløk, rødløk og et par skivede epler, 1/2l Jucy IPA, på kjøttdelen; salt, pepper, anis, ingefær, kanel og timian, Svoren; salt og i køleskapet i 3 døgn. Dampet som du beskriver men på 180g/45min. Ut med formen, satt ovnen på "fuktighet lav" og 70 grader, brukte steke termometer som observasjon (satte det høyt slik at ovnen ikke skal slå seg av 95g) satte inne ribba når ovnen var på 70 grader, kjøttet viste allerede 60g, lot det stå 6 timer og kjøttet viste 62 grader, justerte til 75 grader i 2 timer og kjøttet gikk til 65 grader (burde kanskje ikke gjort dette) Så skulle magien skje? Ut med kjøttet og opp til 180 grader. Etter det jeg hadde lest og hørt skulle nå svoren poppe innen 20 minutter. Vel det begynte etter ca 15 minutter og etter 30 var det fremdeles fremgang men det gikk veldig seint, så justerte til 200 og det gikk bedre men fremdeles ville det seg ikke etter 10 min, justerte til 225 som er max og da skjedde det fort. svoren ble godkjent sprø selv om den manglet litt på høyden, kjøttet var nå blitt 80 grader og saftig fremdeles. Så kommer spørmålene: Må ha bedre tid slik at man kan steke i 8 timer + på 75 grader? Ville du da ha begynt på 160 grader eller rett på 225 slik at tiden man bruker på svoren går ned og et håp om å få lavere kjøtt tempratur med økt saftighet?
      Eksperimentet ga tidenes saus da :) Brunet et eple lenge på svak varme i godt smør og kanel og ingefær , tilsatte kraft med løken, hvitløken, kokte opp og moste med stavmiksern, litt fløtemysost (mye mindre enn vanling), litt salt og pepper go der satt den gitt :)
      Håp finnes visst, selv for meg ;) God jul

      Slett

Print Friendly and PDF