Hverdagswok med scampi, grønnsaker & knallgode smaker !


Hverdagswok med en billig utgave av ferdige wokgrønnsaker.
Det, som tar tid når man skal lage en rett med masse grønnsaker er nettopp å dele opp alle grønnsakene -og tid er ofte en mangelvare på travle hverdager. 

Selvfølgelig er det best med ferske grønnsaker men, det er ikke dermed sagt at ferske er de sunneste, i hvert fall ikke i vinterhalvåret.
Frosne grønnsaker høstes når de er i sesong, og fryses ned raskt.

Når vi fryser ned grønnsakene er det som å sette på naturens egen pauseknapp. Da fryses også den enzymatiske og bakterielle aktiviteten, som ved romtemperatur vil begynne å bryte ned maten noen timer etter høsting. Frosne grønnsaker krever derfor heller ikke kunstige tilsetningsstoffer eller konserveringsmidler av noe slag. Det er nettopp disse egenskapene som gjør dypfrysing til en av de beste bevaringsteknikkene, både fra hygienisk og ernæringsmessig ståsted. (Ref. Findus)

Denne hverdagswoken lages med scampi, grønnsaker og masse god smak fra 'små flasker' 🌿 
'Flaskene' holder seg i evigheter i kjøleskapet, selv etter at de er åpnet.


Soyasaus er en gjæret saus som blir framstilt av brent hvete, soyabønner, vann og salt. Sausen kommer opprinnelig fra Kina og er mest brukt i asiatiske retter. Soyasaus finnes i mange varianter med forskjellige bruksområder. Den mest kjente er Kikkoman soyasaus, det er en lys soyasaus, som brukes der hvor du ikke ønsker farge, men heller den salte soyasmaken.

Hoisinsaus kommer opprinnelig fra Hongkong. Det er en tyktflytende mørk dippsaus. Laget av soyabønner, sukker, salt, hvetemel, hvitløk, eddik, sesamolje og chilipepper.

Mirin er en type risvin, men uten alkohol og mer sukker.
Produktet ligner en svak type sake, men den skal ikke drikkes, kun brukes som tilsetning. Mirin blir ofte brukt sammen med soyasaus, sukker og eddik eller annen syre, og gir sauser og kraft en god, fyldig smak. 

Sesamolje kommer fra sesamfrø. 
Sesamolje har en mørk brun farge og en nøtteaktig smak og aroma. 
Sesam er en ettårig steppegressplante dyrket i Kina, India, Sentral- og Sør-Amerika.
Sesamfrøe fra plantene er rike på mineraler, E-vitamin, flerumettet fett og protein.
Frøene blir presset, så oljen kommer ut.

Retten blir best med rå scampi, men du kan selvfølgelig bruke ferdig kokte.
Scampi / Vannamei rekene jeg brukte er tropiske store reker oppdrettet Vietnam.
De er fra ASC-sertifisterte anlegg, uten bruk av antibiotika og på best mulig måte for miljøet.


Ta scampi ut av fryseren på kvelden og legg dem i kjøleskapet. Kjøp gjerne ferdig renset og skrelt scampi så sparer du tid der også. 

Smakfull, sunn og knallgod middag på 30 minutter !
Server retten med ris, nudler eller annen type pasta 🌾

Du trenger til 4 porsjoner
  • 500 g rå renset scampi 
  • Rapsolje
  • 500 g fryste wokgrønnsaker
  • 1 stk chili
  • 1 ss finhakket ingefær
  • 4 dl vann
  • 1 terning grønnsaksbuljong
  • 2 ss maizena mel og 4 ss vann
  • 4 ss soyasaus
  • 2 ss hoisinsaus
  • 2 ss mirin
  • 1 ss sesamolje
  • Koriander
Sånn gjør du:
  1. Tin, skrell og rens scampi, hvis de ikke er ferdig renset. 
  2. Brun scampi raskt i varm panne med litt olje til den skifter farge til rosa, trenger ikke gjennomstekes. Legg dem til side.
  3. Stek wokgrønnsaker, finhakket chili og ingefær.
  4. Tilsett vann og knust buljongterning.
  5. Kok opp og la det trekke/småputre i 5-10 minutter til grønnsakene er møre, men fremdeles har tyggemotstand.
  6. Jevn retten med maisennamel rørt ut i litt kaldt vann.
  7. Tilsett soyasaus, hoisinsaus, mirin og sesamolje.
  8. Bland stekte scampi inn i pannen sammen med grønnsakene og la det surre til alt er godt vamet opp.
  9. Dryss over frisk koriander ved servering.







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar