Klassisk sjömansbiff med potatis, lök och lövbiff, som lagas i samma panna med öl och buljong. Servera med rödbetor och inlagd gurka 🌿
Sjømannsbiff har, som navnet tilsier, sitt opphav fra matlaging til sjøs. Matretten ble til om bord i små bysser, hvor man skulle lage god mat til mange på liten plass.
Sjømannsbiff er en rett som stammer fra Sverige, og som det finnes mange varianter av langs hele norskekysten. Men øl er en fellesnevner, som gir retten en karakteristisk smak.
– Fordelen med denne retten er at den er utrolig lett å lage. Du trenger bare én gryte, så det blir ikke mye oppvask – og du er mett lenge.Sjømannsbiff kokes i kjele på en kokeplate eller i stekeovn.
Noen foretrekker og lage retten med lyst øl, andre med mørkt øl.
Jeg synes lyst øl passer best i denne retten 🍺
Jeg brukte Vette Kveiteøl fra ett lite bryggeri i Valdres 👉 SMÅ VESENNeida, det er ikke reklame.
Ølen er kjøpt på Kiwi, men jeg liker å fremsnakke gode, små bedrifter.
Ein skal ikkje lenger attende i folketrua enn til 1800-talet, då trudde folk det var dei underjordiske som gav alkoholen i ølet. Ja, ein kunne sjå dei i bruset og boblene. Desse små vesena set me stor pris på, difor bryggeriet Små Vesen.
Sjömansbiff til 4 - 6 porsjoner
- 6 stk kokefaste poteter
- 2 stk løk
- Smør
- Salt
- Pepper
- 700 g løvstek eller mørbrad av storfe i ca. 1 cm tynne skiver
- 2 stk laurbærblad
- 3,5 dl kjøttkraft, eller vann og ett beger kjøttfond
- 33 cl øl
- 2 ss soyasaus
- (2 ts Mrs Chengs soppsoya)
- Hakket kruspersille eller bladpersille
- Syltet rødbeter
- Sylteagurk
Sånn gjør du:
- Skrell poteter og løk.
- Del potene i ganske tynne skiver, bruk gjerne en mandolin og legg dem i kaldt vann.
- Del løken i skiver og stek den gyllen i en stekepanne. Krydre godt med salt og pepper.
- Stek løvstek, en og en om gangen og del dem opp i strimler. Krydre med salt og pepper etter hver steking.
- Legg potetskiver, løk og løvstek lagvis i en gryte med laurbærblad i midten.
- Hell over kjøttkraft og øl.
- I stekeovn steker du gryta med lokk eller aluminiumsfolie på 200ºC i ca. 2 timer eller la gryta småkoke på en stekeplate i ca. 45 minutter.
- Smak til med salt, pepper og soyasaus og gjerne Mrs Chengs soppsoya, hvis du har.
- Dryss over hakket persille og server retten med rödbetor och gurka 🍃
|
Sjømannsbiff |
|
Sjømannsbiff |
|
Sjømannsbiff |
|
Sjømannsbiff |
|
Sjømannsbiff |
|
Sjømannsbiff |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar