PINNEBOG / Pinnekjøtt av lammebog med piperade og mandelpotecrème !

Innlegget inneholder produktplassering !

Pinnebog er pinnekjøtt fra lammebogen
Selve prosessen er den samme som ved fremstilling av pinnekjøtt av lammeside, altså kjøtt som er saltet og tørket.
Den største forskjellen fra ordinært pinnekjøtt er kjøttfylden.
Bitene av pinnebog har høyere andel kjøtt.


Kjøttet er mindre fettmarmorert og har dermed mindre fremtredende fåresmak.
Den smaken som enkelte beskriver som “ullsmak” sitter nemlig i fettet.
Pinnebog er derfor godt egnet for dem som ønsker mindre fett og mildere smak.

Jeg har fått tilsendt en pakke med kappet pinnebog av Gilde, i forbindelse med at ⇾ Gilde i samarbeid med Matbloggsentralen arrangerer pinnekjøttutfording.
Denne oppskriften er mitt bidrag 🐑

Pinnebogen har mer kjøtt enn 'vanlig' pinnekjøtt
Beregn ca. 400 gram pinnebog per person.
Bruker du pinnekjøtt av lammesiden bør du beregne ca. 500 gram per person.

Vann ut pinnebogen i rikelig vann. 

På pakken står det 12-16 timer, men da blir det litt for salt etter min smak. 
Jeg vannet ut pinnebogen i 24 timer i romtemperatur.

Legg bjørkepinner uten bark i bunnen av en vid kjele.
Du får kjøpt ferdige "pinnekjøttpinner", ligger som regel ved siden av pinnekjøttet i butikken.

Fyll på vann så det står i høyde med 'risten'.
Legg kjøttet på risten og sett på lokk.


Dampes på middels varme i ca. 3 timer.
Pass på så det ikke koker tørt, fyll eventuelt på med mer vann.
Ta vare på kraften, skal brukes i piperaden.


Legg kjøttet på en rist, over en langpanne i  stekeovn, med grillfunksjonen på, i ca. 5 minutter etter det er ferdig dampet.

Piperade
Til 4 personer:
  • 2 ss olje
  • 2 ss tomatpuré
  • 1 gul paprika
  • 1 rød paprika
  • 1 grønn paprika 
  • 1 rødløk
  • 3 tomater
  • 4 fedd hvitløk
  • 1 dl tørr hvitvin
  • 1 dl kraft, fra det kokte pinnekjøttet
  • 2 ss frisk rosmarin (eller 2 ts tørket rosmarin)
Sånn gjør du:
  1. Skjær opp paprika, tomater, løk i litt store biter.
  2. Hakk hvitløk og finhakk rosmarin.
  3. Varm opp oljen og surr tomatpuré, paprika, løk, tomater, hvitløk og krydder
  4. sammen til alt er mykt og blankt.
  5. Tilsett vin og kraft.
  6. La det koke opp.
  7. Smak til med litt pepper og salt hvis nødvendig, kraften fra pinnekjøttet inneholder mye salt, så smak godt på piperaden før du eventuelt tilsetter mer.
Mandelpotetcrème
Til 4 personer:
  • 700 g skrelte mandelpoteter, ca. 1 kg med skall
  • 3,5 dl fløte
  • 100 g usaltet smør
  • Salt
  • Hvit pepper 
Sånn gjør du:
  1. Kok potetene.
  2. Kjør kokte poteter i hurtigmixer eller mos dem med en potetstapper.
  3. Kok opp fløte og smør, spe inn i potetene.
  4. Smak til med salt og hvit pepper.

Rolly Gassmann Sylvaner 2010 ♪

  • Farge: Lys strågul.
  • Lukt: Preg av eple, sitrus og litt krydder.
  • Smak: Friskt eple- og sitruspreg, hint av krydder.
  • Passer til: Fisk   Lyst kjøtt   Svinekjøtt  
  • Land/distrikt: Frankrike, Alsace, Øvrige
  • Årgang: 2010
  • Råstoff: 100% Sylvaner
  • Metode: Tradisjonell vinifikasjon. Ikke fatlagret, kun flaskemodnet i 24 md. før salg.
  • Innhold: Alkohol 12,00%Sukker: 18,00 g/l Syre: 7,00 g/l
  • Lagringsgrad: Drikkeklar nå, men kan også lagres
  •  
    Mange foretrekker øl og akevitt 🍺 
    Akevitten og ølets bitterhet renser fettet i munnen.

    ♪♫¸¸♫♪♪♫¸¸♫♪♪♫¸¸♫♪♪♫¸¸♫♪

    Denne retten har jeg komponert i forbindelse med at 
    Gilde i samarbeid med  Matbloggsentralen 
    arrangerte Pinnekjøttutfordring 
    1 plass i avstemningen ♫♪

     

    Ingen kommentarer:

    Legg inn en kommentar