Pinnekjøtt er den beste julematen synes jeg 🎅
Navnet pinnekjøtt kommer av dampkokemetoden, damping over bjørkepinner.
I denne oppskriften har jeg byttet jeg ut bjørkepinnene med mandelpoteter.
Litt skeptisk, mandelpoteter har en tendens til å koke i stykker hvis de blir kokt i mer enn 15 minutter.
Potetene er faktisk like hele og smaker nydelig etter 3 timer i bunnen av kjelen med pinnekjøttet. Årsaken til at potetene ikke sprekker er alt saltet, som er i gryta.
Kok opp på svak varme -og pass på at vannet ikke fosskoker før en del av saltet kommer ned i vannet, hvis ikke kan potetene lett sprekke.
Server pinnekjøttet sammen med potetene og kålrotstappe.
Rødvin til pinnekjøtt bør ha mye friskhet og sødme, samt ikke altfor mye garvestoffer.
Matua Marlborough Pinot Noir, fra New Zealand er ett godt valg.
Det blir ikke siste gang jeg bruker mandelpoteter, som bjørkepinner altså ♥
Rødvin til pinnekjøtt bør ha mye friskhet og sødme, samt ikke altfor mye garvestoffer.
Matua Marlborough Pinot Noir, fra New Zealand er ett godt valg.
Det blir ikke siste gang jeg bruker mandelpoteter, som bjørkepinner altså ♥
Utrolig godt og lettvint ♫♥
Du trenger til 4 porsjoner:
Rødvinen bør ha mye friskhet og sødme, samt ikke altfor mye garvestoffer.
Viner av druen Pinot Noir er en fin match til pinnekjøtt - og Matua fra New Zealand er ett godt valg.
Vossakorv er godt tilbehør.
Pinnekjøttet kan gjerne serveres med Vossakorv, som du kan dampe sammen med pinnekjøttet de siste 20 minuttene.
Pinnekjøtt er saltede og tørkede ribbenssider fra sau eller lam, produseres både røkt og urøkt.
Jeg synes den røkte er best, men smak og behag.
Sauesiden blir skåret opp langs ribbeina og vannet ut før det skal tilberedes.
Rester av pinnekjøtt
Får du igjen rester kan du bruke det i en god fiskemiddag, oppskrift her, en smakfull betasuppe med pinnekjøtt, som du finner oppskrift på her. Eller kanskje du vil ha asiatiske smaker, da lager du Fusion Crossover Asiatisk pinnekjøttwok !
- 2 kg pinnekjøtt
- 1,5 kg mandelpotet
- ca. 5 dl vann
- Kålrotstappe *
- Beregn 500 g pinnekjøtt per person.
- Vann ut pinnekjøttet i vann, 12-24 timer i romtemperatur, dette varierer så les på pakningsvedlegget på pinnekjøttet du bruker.
- Vask potetene og legg dem i bunnen av en stor vid kjele. Det blir litt vel mye poteter til 4 porsjoner, men jeg vil ha en litt solid og høy 'rist' så det ikke koker tørt. Restene kan stekes til frokost eller lunch.
- Hell over vann så det nesten står i høyde med potetene.
- Legg pinnekjøttet over og sett på lokk. Kok opp på svak varme -og pass på at vannet ikke fosskoker før en del av saltet kommer ned i vannet, hvis ikke kan potetene lett sprekke.
- Dampes på middels varme i 3 timer. Vannet skal småkoke hele tiden.
- Pinnekjøttet kan om ønskelig brunes lett i stekeovnen etter damping. Legg pinnekjøttet på rist over langpannen, med grillfunksjonen på, i ca. 5 minutter etter det er ferdig dampet.
- Potetene serveres ved siden av pinnekjøttet.
KÅLROTSTAPPE
- 1,5 kg kålrot
- 3 stk gulrøtter
- 1,5 l vann
- 1 ss salt
- 0.5 ts hvit pepper
- 1,5 dl fløte
- 5 ss smør
Sånn gjør du:
- Skrell og skjær kålrot og gulrøtter i biter.
- Kok grønnsakene møre i lettsaltet vann.
- Hell av kokevannet.
- Mos grønnsakene sammen med smør og litt av fløten med en stavmikser.
- Spe med fløte til riktig konsistens -og kjør det til en fløyelsmyk, klumpfri mos.
- Smak til med salt og pepper.
- Hold den varm på svakeste temperatur frem til servering.
Pinnekjøttet er vannet ut i 20 timer ! |
Mandelpoteter legges i bunnen av en kjele, med vann til det nesten står i høyde med potetene. |
Pinnekjøttet skal dampes under lokk i 3 timer ! |
Koker kålrot og gulrøtter ! |
Kjør kålrot, gulrøtter, smør og fløte med en stavmikser ! |
Kjør det til en jevn, fløyelsmyk, klumpfri mos -og smak til med salt og pepper ! |
Bruner pinnekjøttet litt under grillelementet i stekeovn ! |
Mandelpotetene er fremdeles hele -og akkurat passe kokt, merkelig !! |
Matua Marlborough Pinot Noir 2015
Saftig, bløt og fint balansert, preg av røde bær og litt fat.
Smak: Saftig, bløt og fint balansert, preg av røde bær og litt fat.
Lukt: Fruktig aroma med fint preg av røde bær og urter, hint av fat.
Farge: Middels dyp blårød.
Produsent: Matua Wines
Årgang: 2014/2015
Land, distrikt, underdistrikt: New Zealand, Marlborough
Råstoff: Pinot Noir 100%
Metode: Tradisjonell vinifikasjonsprosess, ikke fat- eller flaskemodnet før førsalg.
Alkoholprosent:13%
Syre: 6,4 gram per liter
Sukker: 3,9 gram per liter
Vossakorv er godt tilbehør.
Pinnekjøttet kan gjerne serveres med Vossakorv, som du kan dampe sammen med pinnekjøttet de siste 20 minuttene.
Jeg synes den røkte er best, men smak og behag.
Sauesiden blir skåret opp langs ribbeina og vannet ut før det skal tilberedes.
Rester av pinnekjøtt
Får du igjen rester kan du bruke det i en god fiskemiddag, oppskrift her, en smakfull betasuppe med pinnekjøtt, som du finner oppskrift på her. Eller kanskje du vil ha asiatiske smaker, da lager du Fusion Crossover Asiatisk pinnekjøttwok !
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar