Google+

lørdag 18. november 2017

Crock-Pot Risengrynsgrøt med julekrydder og Persimon !

Sponset innlegg i samarbeid med Acreto AB / CROCK-POT

Koke grøt i Crock-Pot, jada.... det går bra det !!
Veldig bra egentlig ❤ Crock-Pot kjelen har varmeelementer rundt sidene, ikke i bunn så grøten svir seg ikke. Den passer seg selv. Gå en tur i frisk luft -eller finn på noe morsomt. Hvis du har mulighet kan du røre litt i kjelen etter 2-3 timer -og hver halvtime til den er ferdig.
Det lukter helt nydelig av julens varme gode krydder.


Julekrydder som blir brukt i Norge er alle eksotiske krydder fra østen.
Muskat, kanel, kardemomme, ingefær og kryddernellik er de mest brukte.
Da passer det godt med frukt fra Kakitreet, som man finner mange av i Kina og Japan.

Jeg bruker jasminris i denne utgaven. Vanlig norsk 'grøtris' er rundkornet ris, med klebrig konsistens. Det gjelder også jasminrisen, men den har mye bedre smak, som passer godt sammen med de varme krydderne. Jasminris er en thailandsk ris, som vokser i samme jord som jasminplantene, derav smaken og navnet 🌾

Denne risgrøten er mer dessert enn vanlig grøt - søt og god 😋
Den kan også serveres kald med jordbærcoulis, som du finner oppskrift på her.


Du trenger til 4-6 porsjoner:
  • 1,8 liter lettmelk
  • 2,5 dl ukokt jasminris
  • 2 dl sukker
  • 1/2 ts salt
  • 1 ts malt kardemomme
  • 1 stk kanelstang
  • 1 stk vaniljestang
  • Matlagnings spray eller smeltet smør
  • Persimon 
  • Malt kanel
  • (1 stk skåldet mandel og 1 stk marsipangris)

Sånn gjør du:
  1. Spray innerkjelen i Crok-Pot'n med matlagnings spray/fett -eller pensle den med smeltet smør.
  2. Tilsett melk, ris, sukker, salt, kardemomme, kanelstang og vaniljestang. Vaniljestangen skjærer du i to på langs, skrap ut frøene og tilsett både frø og vaniljestangen i blandingen. 
  3. Rør alt godt sammen. Bruk kjøkkenredskap i plast så du ikke skader belegget i kjelen.
  4. Sett på lokk og kok på LOW i 5 timer. Hvis du har mulighet kan du røre i grøten etter 2-3 timer -og en gang hver halvtime til grøten er ferdig. Hvis du ikke rører kan den muligens bli litt brun rundt kantene.
  5. Ta ut vaniljestangen og kanelstangen og rør godt i grøten før servering.
  6. Legg i en skåldet mandel, den som finner mandelen i grøten sin vinner en marsipangris (Norsk juletradisjon)
  7. Server med persimon skåret i skiver og ett dryss med kanel.
Finsk rørkardemomme
Vi bruker svært lite kardemomme i Norge -og den vi bruker smaker visst nok ingenting i følge min finske svigerinne. Jeg har fått rørkardemomme fra Finland, den er ikke så finmalt, som den vi bruker i Norge -og mye sterkere på smak. Men, ikke fortvil 'vanlig' kardemomme kan fint brukes altså.

Retten minner litt om Finsk Risgrynsgrötlåda ♫♫, som dere finner oppskrift på her.

Sharon /Persimon/Kaki frukt
Sharon ser ut som en liten, oransje tomat og hører til i persimonfamilien.
Persimon, eller kaki som den også blir kalt er en populær frukt i Kina og Japan, hvor også mesteparten av disse fruktene dyrkes.
Kakitreet kommer fra Kina og hører til ibenholtfamilien. Kaki er en av de eldste artene av dyrkede frukttrær, i Kina har arten vært dyrket i mer enn 2000 år. Treet kan bli opp til 10 meter høyt og minner i form om epletrær.
Sharonfrukten er en av de mange persimonsortene som finnes.
Sharon har opprinnelse så sent som på 1980-tallet i Sharondalen i Israel.

Ingredienser 
Klar til koking ! Ikke bry dere om klokken på bildet, ferdig etter 5 timer  
Klar til servering !
Spis & Nyt !

Nom Nom  
Servert kald med jordbærcoulis 🍓

Oppskriften finner du også på Crock-Pot.no




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...