Shepherds Pie = Gjeterens pai, er kjøttsaus av lam, ovnsbakt med et lokk av potetmos.
Gammel skotsk oppskrift med lammekjøtt ! Sau og lam var det kjøttet det var mest av i Skottland,
det finnes derfor mange klassiske skotske retter med lammekøtt.
Cottage Pie er en annen engelsk klassiker, i den er det brukt kjøtt av storfe.
Den ble opprinnelig laget med billig kjøtt og rester av rotgrønnsaker.
Cottage pie finner du oppskrift på her.
Kraftig, mettende smaksrik ovnsrett, som kan gjøres i stand på forhånd og stekes når "gjeterne"
kommer hjem, sultne og slitne !! Smaker kjempegodt !!
Kvernet lammekjøtt finnes det mye av i butikkene på høsten, men dessverre lite av resten av året.
Har du ikke lammekjøttdeig, kan du bruke kjøttdeig av storfe eller karbonadedeig!
Du trenger til 6 porsjoner:
- 1 løk
- 1 gulrot
- 600 g kjøttdeig av lam
- 2 ss worschestersauce
- 2 fedd hvitløk
- 2 ss tomatpuré
- 1 dl rødvin
- 400 g hakkede tomater
- Salt og pepper
- 800 g poteter, uten skall
- 50 g revet ost
- 1 dl melk
- 2 ss smør
- 1 egg
- 4 ss olivenolje
- Skjær løk i terninger og surr i litt god olivenolje.
- Tilsett hakket hvitløk og kjøttdeig.
- La surre videre under omrøring, til kjøttet er stekt.
- Fres og rør inn tomatpuré.
- Riv gulroten på ett rivjern og tilsett den.
- Tilsett rødvin, tomater, worschestersauce, 0,5 ts salt og 0,5 ts pepper.
- La retten småkoke i 15 minutter.
- Skrell poteter, skjær i biter og kok dem.
- Mos potetene og bland med melk, egg, revet ost, smør og god olivenolje, smak til med salt og pepper.
- Fordel kjøttblandingen i en ildfast form, legg potetene på toppen. Bruk gjerne sprøytepose, så du får fine topper med poteter.
- Stek på 220 grader i 20–25 minutter.
Når skal worschestresausen oppi?
SvarSlettDet står ikke det i oppskriften nei... Skal få lagt det inn. Sammen med tomatene og rødvinen :)
Slett