Shepherds Pie ☆҉‿↗⁀☆


Shepherds Pie = Gjeterens pai, er kjøttsaus av lam, ovnsbakt med et lokk av potetmos.
Gammel skotsk oppskrift med lammekjøtt ! Sau og lam var det kjøttet det var mest av i Skottland,
det finnes derfor mange klassiske skotske retter med lammekøtt.

Cottage Pie er en annen engelsk klassiker, i den er det brukt kjøtt av storfe.
Den ble opprinnelig laget med billig kjøtt og rester av rotgrønnsaker.
Cottage pie finner du oppskrift på her.

Kraftig, mettende smaksrik ovnsrett, som kan gjøres i stand på forhånd og stekes når "gjeterne"
kommer hjem, sultne og slitne !!  Smaker kjempegodt !!

Kvernet lammekjøtt finnes det mye av i butikkene på høsten, men dessverre lite av resten av året.
Har du ikke lammekjøttdeig, kan du bruke kjøttdeig av storfe eller karbonadedeig!

Du trenger til 6 porsjoner:
  • 1 løk
  • 1 gulrot
  • 600 g kjøttdeig av lam
  • 2 ss worschestersauce
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 ss tomatpuré
  • 1 dl rødvin
  • 400 g hakkede tomater
  • Salt og pepper
  • 800 g poteter, uten skall
  • 50 g revet ost
  • 1 dl melk
  • 2 ss smør
  • 1 egg
  • 4 ss olivenolje
Sånn gjør du: 
  1. Skjær løk i terninger og surr i litt god olivenolje.
  2. Tilsett hakket hvitløk og kjøttdeig.
  3. La surre videre under omrøring, til kjøttet er stekt.
  4. Fres og rør inn tomatpuré.
  5. Riv gulroten på ett rivjern og tilsett den.
  6. Tilsett rødvin, tomater, worschestersauce, 0,5 ts salt og 0,5 ts pepper.
  7. La retten småkoke i 15 minutter.
  8. Skrell poteter, skjær i biter og kok dem.
  9. Mos potetene og bland med melk, egg, revet ost, smør og god olivenolje, smak til med salt og pepper.
  10. Fordel kjøttblandingen i en ildfast form, legg potetene på toppen. Bruk gjerne sprøytepose, så du får fine topper med poteter.
  11. Stek på 220 grader i 20–25 minutter.
Serveres rykende varm med for eksempel kokte grønne erter, brekkbønner og brokkoli.

Kjøttsaus og potetmos
Tenuta Bonzara La Barbera 2013



  • Farge: Dyp blårød.
  • Lukt: Aroma preget av mørke og røde bær, innslag av urter.
  • Smak: Ung, fruktig og lett undermoden stil, preg av mørke bær og urter.
  • Passer til: Svinekjøtt   Lyst kjøtt   Storfe  
  • Land/distrikt: Italia, Emilia-Romagna, Øvrige
  • Årgang: 2013
  • Råstoff: Barbera 100%
  • Metode: Manuelt høstede druer, temperaturkontrollert gjæring og maserasjon i 5 dager ved 30 °C, gjennomgått malolaktisk gjæring og modning i ståltanker.
  • Innhold: Alkohol 12,50%Sukker: 1,00 g/l Syre: 5,90 g/l
  • Ingredienser

    2 kommentarer:

    1. Når skal worschestresausen oppi?

      SvarSlett
      Svar
      1. Det står ikke det i oppskriften nei... Skal få lagt det inn. Sammen med tomatene og rødvinen :)

        Slett

    Print Friendly and PDF