Biff Stroganoff i Crock-Pot ♫♫


Enkel og smaksrik utgave av den kjente russiske biffgryta 🌿

Biff Stroganov, også skrevet Stroganoff, er en matrett med røtter i Russland, skapt av en kokk som vant en matlagingskonkurranse i St. Petersburg med denne retten. Retten er oppkalt etter ovennevnte kokks arbeidsgiver, grev Alexander Sergejevitj Stroganov (1733–1811). Ifølge historien var grev Stroganov tannløs på sine eldre dager og hans tjener var tvunget til å skjære kjøttet i små strimler. Men det er konstatert at både navnet og oppskriften eksisterte før dette.

I biff stroganoff tilberedt i vanlig kjele bruker jeg indre- eller ytrefilet, men når den skal koke lenge er det best å bruke 'kokekjøtt', som høyrygg, bankekjøtt, rundbiff eller bog.

Det er ikke nødvendig å steke kjøttet og grønnsakene først, men det gir en bedre smak på gryta. Kok gjerne ut pannen med vann, så du får med deg deg gode kraften. 
Meieriprodukter har en tendens til å skille seg når de blir kokt lenge, jeg tilsetter derfor fløte mot slutten av koketiden.

Har du ikke Crock-Pot kan du lage Stroganoff i en vanlig kjele, oppskrift  ⇾ her.

Server gryta med ris eller potetstappe og salat 🌿
Spis & Nyt ♫♫


Du trenger til 6 porsjoner:
  • 1,2 kg oksekjøtt i biter, jeg brukte høyrygg
  • Raps eller solsikkeolje
  • Smør
  • 1 gul løk
  • 3 sjalottløk, kan byttes ut med vanlig løk
  • 250 g sopp
  • 3 ss tomatpuré
  • 1 beger kjøttfond eller 1 kjøttbuljongterning
  • 2 dl vann eller 2 dl stekekraft fra kjøttet
  • 1 ts dijonsennep
  • 1 ts røkt paprikapulver
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 2 ss maizena 
  • 2 dl kremfløte
Sånn gjør du i slowcooker:
  1. Skjær kjøttet i biter, sopp i biter eller skiver og grovhakk løken.
  2. Stek kjøttet i en blanding av smør og olje i flere omganger, litt og litt omgangen. Hvis har innerkasserolle av metall med DuraCeramic-belegg, kan du steke kjøttet i kjelen, men det kan være like enkelt og brune det i en stekepanne når man lager en stor porsjon.
  3. Stek løken og soppen litt før du blander alt godt sammen i Crock-Pot-gryta.
  4. Tilsett vann, tomatpuré, dijonsennep, salt, pepper og kjøttfond.
  5. Legg lokket på lokket og kok på LOW i 7 timer. Alternativt 4 timer på HIGH. Husk at en Crock-Pot bruker veldig lang tid på å bli varm, så ikke løft av lokket før det har gått 2-3 timer.
  6. Rør ut maizena i fløten og rør det inn i gryta.
  7. Sett på lokket og kok videre på LOW i 30 minutter.
Får en del forespørsler på om retten kan trykkokes i Crock-Pot Express :
  1. I denne multimaskinen kan du brune kjøtt, sopp og løk på funksjonen BROWN. Stek det i flere omganger og legg det til side, til alt er stekt. Jeg synes det kan være like greit og steke det i en stekepanne og legge det over i innerkjelen etter hver steking når man skal steke store porsjoner.
  2. Følg oppskriften ovenfor til punkt 5.
  3. Bland alt godt sammen.
  4. Sett på lokket og lukk det.
  5. Skyv trykkventilen til stengt for damp.
  6. Velg funksjonen MEAT/STEW og still den inn på 40 minutter. Først varmes den opp, det tar ca. 15 minutter. Når den er varm starter nedtellingen.
  7. La enheten naturlig slippe ut trykket i 10-15 minutter etter tilberedningen. Trykkokeren går automatisk på KEEP WARM -og starter opptelling på klokken. Ikke rør trykkventilen, før etter 10-15 minutter. Slipp forsiktig ut gjenværende luft ut av trykkventilen. Bruk ett kjøkkenredskap ikke hendene, for det er veldig varm damp.
  8. Rør ut maizena i fløten og rør det inn i gryta.
  9. La den stå på Keep Warm til sausen tykner, ca. 15 minutter. Du kan også koke den opp på BROWN, men da må du røre godt og passe på så gryta ikke blir brent i bunn.
Ingredienser ♫

Bruner kjøttet raskt i en varm panne ♫
Steker løk og sopp til løken er litt gyllen ♫
Tilsetter vann/stekekraft, tomatpure, røkt paprikapulver, salt, pepper og sennep ♫

Kok på LOW i 7 timer ♫
Nyt dagen -mens maten passer seg selv
Etter 7 timer tilsetter du fløte og maizena ♫♫
Nom Nom ♫♫


Katten Viktor koser seg foran ovnen 

4 kommentarer:

  1. Denne gryten er lett og lage og den er veldig god. Har blitt min favoritt😊

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk, hyggelig å høre at oppskriften faller i smak :)

      Slett
  2. Denne var knall god:) Takk for mange fine oppskrifter

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra, at den falt i smak. Takk for gode ord :-)

      Slett