Fikk bare så lyst på skalldyr i dag 🍃
Tok turen til innlandets beste fiskebutikk, som ligger i Hamar selvfølgelig.
Det er ikke billig å gå inn døren der altså, men av og til kan man unne seg litt ekstra.
Dagens fangst ble ferske reker fra Tromsø, kokt kongekrabbe og kamskjell, klare til gratinering i ovn med kantareller, sennepsaus, cheddar og urter.
En helt herlig majones med dill og cognac -og supergode oliven i tre forskjellige utgaver.
Oliven er vel ikke så vanlig til skalldyr, men jeg måtte bare kjøpe noen, smaker digg !
I tillegg trenger man god loff eller brød, godt smør, sitron og masse dill.
"Utrolig godt brød, hvor har du kjøpt det ?" Lurte min bedre halvdel på.....
Det er også i fra Knutstad & Holen, selvfølgelig. Dagens gratis reklame !!
Vet ikke hvem som leverer det, det stod ikke på posen. Må spørre neste gang jeg skal dit !
Enkelt og supergodt 🍃
Ferdig kokt kongekrabbe deles mellom leddene, og på langs. Ta bort brusken. Pass på å rense ut kjøttet i 'skulderen' der er det masse godt krabbekjøtt. Den kan selvfølgelig marineres med litt godt smør og urter -og varmes litt i stekeovn eller på grillen. Men, den er kjempegod å spise naturell også.
Gratinerte kamskjell
Stekes i forvarmet stekeovn på 180 grader i ca. 8 minutter til osten er smeltet.
Kongekrabbe klar til servering 🍃 |
KONGEKRABBE også kjent som Kamtsjatkakrabbe, eller Russerkrabbe.
Tilhører arten tifotkreps, og er det største dyret i krepsefamilien.
Tilhører arten tifotkreps, og er det største dyret i krepsefamilien.
UTBREDELSE: Langs kystområdene og til havs i det sørlige Barentshavet. Stammer opprinnelig fra det nordlige Stillehavet.
STØRRELSE: Blir sjelden mer enn åtte kilo, med en skjoldlengde på opptil 23 centimeter i norske farvann. En fullvoksen kongekrabbe kan måle to meter med utstrakte føtter.
SOVJETISKE FORSKERE satte i to perioder mellom 1961 og 1978 ut 3340 voksne individer, 10.000 krabbeyngel og 1,6 millioner larver i Murmanskfjorden på Kolahalvøya.
Kongekrabben har siden vandret østover og vestover langs kysten, og ut i det sørlige Barentshavet.
Den norske bestanden finnes hovedsakelig utenfor Varangerhalvøya i Finnmark.
KAMSKJELL er en familie i klassen muslinger, som hører til rekken bløtdyr.
Denne familien skiller seg fra andre muslinger først og fremst ved at hengselen med ligament og lukkemuskelen mellom skalldelene er betydelig større.
Langs hele kysten fra Spania til Nord-Norge er det forekomster av kamskjell. I Norge er de største forekomstene i Trøndelag og Nordland.
Kamskjell finnes ofte delvis nedgravd i grov sandbunn, gjerne i områder med en del strøm. Minstemål for kamskjell er 10 cm og måles der skjellet er bredest. Kamskjell lever fra fjæresonen og ned til 150 meter, og er vanligst å finne på 15 til 35 meters dyp.
Ferske reker 🍃 |
Lever inntil 10 år. Fødes som hanner og skifter kjønn til hunner mellom 4 og 7 år. Blir opptil 16 cm.
Rekene lever i Barentshavet og langs hele Norskekysten, på rundt 500 meters dyp og fiskes med trål.
Ingredienser 🍃 |
Det er dårlig med skalldyr i Mjøsa, er du heldig kan du få tak i ferskvannskreps.
Den har et areal på 365 kvadratkilometer, ligger 123 meter over havet og er 117 km lang.
Den største offisielle målte dybden er 468 m og gjør Mjøsa til Norges tredje dypeste innsjø.
Den har et areal på 365 kvadratkilometer, ligger 123 meter over havet og er 117 km lang.
Den største offisielle målte dybden er 468 m og gjør Mjøsa til Norges tredje dypeste innsjø.
Mjøsa er rik på fisk, og det finnes totalt 20 fiskearter. Særlig kjent og ettertraktet av sportsfiskere er den storvokste mjøsørreten som kan nå størrelser over 15 kg. Spesielt på forsommeren er dreggefiske etter storørreten populært. Ellers byr Mjøsa på gode fangstmuligheter ved fiske etter gjedde, åbbor, lake, harr og ørret.
Og vi kan skryte av at vi har Skibladner !
Norges eneste hjuldamper og eldste skip i jevnlig drift, bygget i 1854–1856 ved Motalaverft i Sverige.
Det er dessuten verdens eldste operative hjuldamper i rutegående trafikk.
Det er dessuten verdens eldste operative hjuldamper i rutegående trafikk.
Skibladner 🍃 |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar