Ytrefilet av hjort med høstens godsaker !


Høsten er tiden for viltkjøtt og nyhøstet grønnsaker, frukt og bær 🍂
Nå er det sesong for sopp og plommer -så pass på og nyt dem når de er på sitt beste.

Høstens smaker på en tallerken 🍄🍂

Herlig, mør, god og kortreist ytrefilet av hjort fra Løiten Hjorteoppdrett .
Servert med pannestekte gulrøtter, plommer, sopp, sjalottløk, mandelpoteter og viltsaus !

Dagens vin:  Cline Ancient Vines Zinfandel 2016
Etter anbefaling fra Hege, på Vinmonopolet på Hamar.

Ikke hver redd for å spørre om tips til vin, de ansatte er ofte på kurs -og sitter inne med god kunnskap om hvilke viner som passer til forskjellige ingredienser.
"Nei til vin i butikk" !! ♫♪


Du trenger til 4 porsjoner:
Ytrefilet av hjort 
  1. La kjøttet ligge i romtemperatur i 30-60 minutter før du steker det. Skjær forsiktig av eventuelle hinner på hjortefileten.
  2. Stek ytrefileten i en varm stekepanne med en blanding av smør og olje. 
  3. Krydre med salt og pepper.
  4. Stekes på sterk varme til de får en fin brunfarge, trenger bare noen få minutter.
  5. Legg ytrefileten over i en ildfast form og etterstek den i stekeovn på 125 grader til kjøttet får en steketemperatur på 60 grader (bruk steketermometer).
  6. Pakk kjøttet inn i folie og la det hvile i 15 minutter før du skjærer det i skiver.
Mandelpoteter 
Perfekt kokte mandelpoteter uten skall finner du oppskrift på 👉 her.

Pannestekte gulrøtter finner du oppskrift på 👉 her.

Jeg brukte regnbuegulrøtter. De smaker som helt vanlig gulrøtter, men de har fantastiske farger.
Den lilla smitter over farge til de andre gulrøttene.
Det går helt greit når du steker dem, men hvis de skal koke så kok de lilla i egen kjele.
Tilsett plommer mot slutten av steketiden.

Viltsaus:
  • 2 ss smør
  • 4 ss hvetemel
  • 8 dl viltkraft eller kjøttkraft
  • 4 stk knuste einebær
  • 2 dl fløte
  • 4 skiver brunost
  • 2 ss tyttebær
  • 3 ts soppsoya
  • Salt
  • Pepper
Sånn gjør du:
  1. Brun smør og mel.
  2. Spe med kraft litt og litt om gangen. Jeg brukte vann og 2 beger kjøttfond.
  3. Tilsett knuste einebær og kok opp under omrøring.
  4. La sausen småkoke i ca. 10 minutter.
  5. Tilsett fløte, brunost og tyttebær.
  6. Kok videre under omrøring til brunosten har smeltet og sausen er god og varm.
  7. Juster fargen og smaken med litt soppsoya (bruk litt sukkerkulør hvis du ikke har soppsoya, den smaker ikke noe, men gir litt bedre farge på sausen.
  8. Smak til med salt og pepper.
  9. Den kan fint varmes opp igjen hvis du lager den i god tid før servering.
Sopp og løk
  • 400 g sjampinjong eller annen sopp
  • 6 stk sjalottløk
  • Smør 
  • Rapsolje
  • Salt
  • Pepper
Sånn gjør du:
  1. Skjær soppen i skiver, kan gjerne være litt tykke skiver.
  2. Skjær sjalottløk båter.
  3. Stek sopp og løk i en blanding av smør og litt olje på middels varme. Det tar ca. 15 minutter.
  4. Smak til med salt og pepper.
Cline Ancient Vines Zinfandel 2016
Bløt, fruktig og ørlite sødmefull, preg av mørke bær, urter og fat, varm ettersmak.



Brun ytrefileten godt på begge sider ♫♪

Etterstekes i stekeovn på 125 grader ♫♪
Kok sausen ♫♪
Stek grønnsakene ♫♪
Skjær kjøttet i skiver -etter det har hvilt i 15 minutter ♫♪
Klart til servering ♫♪
Ingredienser ♫♪
Dagens vin til hjort ♫♪

2 kommentarer:

  1. Dette ser utrolig godt ut og vin til maten er helt topp.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk :) Du kan nok mer om vin enn meg, men med god hjelp fra flinke folk på Vinmonopolet blir sluttresultatet som regel bra !

      Slett