Medisterkaker - Farsekaker / Brun saus !


Farsekaker stekes raskt i stekepannen før de legges over i buljongvann med frisk timian 🌿

Det gir gode saftige medisterkaker/farsekaker og base for god brun saus. 

Bruk god medisterfarse 🌿
Du kan selvfølgelig lage den selv ved å kverne svinekjøtt og flesk, spe kjøttet med melk og potetmel og smaksette farsen med krydder, som salt, pepper, ingefær og muskat. 
Men, så flink er ikke jeg. 

Heter det medisterkaker eller farsekaker, når man bruker medisterfarse ?
Medisterkaker var før i tiden grovere i konsistensen enn farsekaker. 

Medisterfarse er klar til bruk, og kan blant annet brukes til medisterkaker, medisterboller, medister-/kjøttpudding eller små farseboller til suppe
Ref. Opplysningskontoret for kjøtt !
Så da tenker jeg kverulantene kan 'legge saken død' !

Farsekaker / Medisterkaker
  1. Kok opp 2 liter vann og 3 stk knuste kjøttbuljongterninger, samt en god neve frisk timian i en stor kjele.
  2. Ta kjelen av varmen.
  3. Fyll opp en stort glass med kaldt vann og sett en spiseskje i glasset.
  4. Varm opp stekepannen med godt smør.
  5. Bløt innsiden av hånden din med skjeen og form farsekaker med den bløte skjeen.
  6. Stek dem raskt på begge sider og legg dem over i kjelen med kraft. 
  7. Når alle medisterkakene er stekt koker du opp kraften og lar medisterkakene trekke i kraften i 10 minutter.
Du kan også ettersteke dem i stekeovn ved 180 ºC i 15 minutter. 
Da får du ikke basen til god saus, men skal du steke 4 kilo farse kan du steke halvparten i stekeovn og resten trekkes i kjøttkraft.


Kraften blir skikkelig god når farsekakene har fått kost seg i kjelen en stund.  
Kan jo ikke tømme den ut, så jeg siler den og lager en stor porsjon med god brun saus. 
Den kan fint fryses, så har du god brun saus på lur til julens middager.

Skikkelig smakfull, kraftig, feit og god saus
Denne utgaven er med rosepepper.
Rosepepper kan erstattes med grønn pepper, som også gir en veldig god smak på sausen.

Svart pepper er en av verdens mest utbredte og brukte krydder.
Svart pepper dyrkes i tropiske områder i Asia, Afrika og Amerika i plantasjer der planten får klatre langs stolper eller på trær. Når frukten blir rød, men før den er helt moden, blir den høstet, fermentert noen dager og deretter tørket i solen eller i tørkemaskiner.

Grønn pepper er således umoden svart pepper, som selges både frisk og tørket.
Grønn pepper er den første, som høstes i pepperprosessen, ca. 6 måneder etter treet har blomstret.
Den grønne pepperen er den minst sterke av alle typene pepper, men også den mest aromatiske, da den inneholder en eterisk olje med en sterk aromatisk smak.
Dette er pepperen du bruker for peppersmakens - og ikke for styrkens skyld.

Rosépepper, er ikke pepper,  den er ikke engang i slekt med pepperartene. 
Rosépepper er derimot en liten frukt eller ett bær fra det brasilianske peppertreet, som er i slekt med den krydderbusken sumak fra Midtøsten. Bærene har en aromatisk smak med lett sødme og mild peppertone, en blomsteraktig duft og delikat farge og form.


Brun saus til 16 porsjoner:
  • 120 g smør
  • 120 g hvetemel
  • 20 dl kraft
  • 2 ss soyasaus
  • 2 laurbærblad
  • 2 ts soppsoya
  • 2-3 ts rosepepper eller 1 ts grønn pepper
  • 1 ts kvernet svart pepper
Sånn lager du saus:
  1. Smelt smør, tilsett mel og brun melblandingen over svak varme til blandingen får en nøttebrun farge.
  2. Spe med kraft, litt og litt om gangen.
  3. Tilsett soyasaus, soppsoya, laurbærblad, knust rosepepper og svart pepper.
  4. La sausen trekke i ca. 10 minutter.
  5. Smak til med mer salt og pepper hvis nødvendig, jeg trengte ikke det. 


Sil kraften

Koke brun saus

Surr smør og mel til det blir nøttebrunt
Brun saus med rosepepper 

Her er en ladning med medisterkaker
2 kg i kraft og 2 kg i stekeovn 🌿

Medisterkaker

Medisterkaker


Medisterkaker og brun saus

Brun saus !

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar