Elg er et stor hjortedyr, som lever ute i barskogen.
Skandinaviske helleristninger viser at mennesker allerede i steinalderen drev med elgjakt.I år har det faktisk vært veldig lite elg i skogen -og selvfølgelig også i butikkene, men
Trygve Brovold AS på Stange og Annis Pølsemakeri på Ringebu har ofte fryst kjøttdeig av elg.
Den meste kjente og brukte retten med kjøttdeig av elg er elghakk.
Du finner en tradisjonell oppskrift på Elghakk fra Hedmark ⇾ her.
Men, kjøttdeig av elg kan brukes til mye mer enn Elghakk🌿
Hva med en tomatbasert gryte med pasta, som du finner ⇾ her
🍔 I dag blir det gode, saftige burgere av elg !
Elgkjøtt er ganske tørt, så det gjør seg med litt fløte.
Server dem gjerne med hjemmelaget burgerbrød, som du finner oppskrift på ⇾ her
Jeg serverer elgburger på hamburgerbrød, med knallgod dressing, cripsy salat, sprøstekt bacon, syltet rødløk og godt krydret hjemmelaget 'pommes frites'🌿
🍔 Elgburger
- 500 g kjøttdeig av elg
- 1 ts salt
- 1 ss potetmel
- 1 stk egg
- 0,5 ts pepper
- 1 ts knuste einebær
- 1 dl fløte
- Smør
Tilbehør
- Crispy salat
- Syltet rødløk
- Dressing med paprika & chili
- Sprøstekt bacon
- Ovnsstekte pommes frites
Sånn gjør du:
- Rør salt inn i kjøttdeigen til den blir seig.
- Rør inn potetmel og krydder.
- Tilsett egg og bland godt.
- Spe inn fløte, litt og litt omgangen.
- Del deigen i fire emner. Deigen er veldig klissete.
- Varm opp en stekepanne. Det kan lønne seg og ta vann på stekespaden før du legger kjøttet over i stekepannen.
- Brun burgere i godt smør 2 minutter på hver side, så de får god stekeskorpe. Stek dem videre på middels varme i ca. 10 minutter. De kan også stekes videre i stekeovn: Legg dem over på en ovnspanne og stek dem på 190°C varmluft i ca. 10 minutter. Tiden vil variere etter tykkelsen. Du kan gjerne bruke steketermometer. Kjøttet er medium på 65°C -og gjennomstekt ved 71°C.
- Smør hjemmelaget dressing i nederste del av hamburgerbrødet og legg på salat.
- Legg på burgeren, sprøstekt bacon, litt ekstra dressing og topp med syltet rødløk.
- Serveres med pommes frites.
Syltet rødløk kan gjerne lages dagen før servering.
Dressing med paprika & chili
- ½ stk rød paprika
- 2 ss frisk kruspersille
- 3 dl lett rømme
- 3 ss sriracha chilisaus
- ca. 2 ts soyasaus
- Pepper
Sånn gjør du:
- Hakk paprika og persille fint.
- Bland alle ingrediensene sammen. Smak til med soyasaus og pepper.
- La dressingen trekke minst en halv time før servering. Dressing kan lages dagen før servering hvis du foretrekker det.
Sprøstekt bacon
- Legg bacon på en stekeplate med bakepapir.
- Stekes i stekeovn på 180 grader varmluft til de er sprøstekte. Det tar ca. 15 minutter, men følg med alle ovner er ulike.
Ovnsstekte Pommes frites
- Poteter
- Salt
- Pepper
- Grillkrydder
- Rapsolje
Sånn gjør du:
- Skjær potet i ca. 1 centimeter tykke strimler, eller bruk en mandolin/grønnsakskutter.
- Legg dem i kaldt vann i 30 minutter, kan gjerne ligge der lenger -hvis du vil forberede dem i god tid.
- Hell av vannet og tørk dem godt.
- Fordel strimlene jevnt utover på en ovnspanne dekket med bakepapir.
- Krydre med salt, pepper, grillkrydder og hell over smaksnøytral olje.
- Stek i ovnen på 180 grader varmluft sammen med baconet i ca. 15 minutter. Sett varmen opp til 200 grader varmluft og stek videre til potetene er ferdig stekt, ca. 15 minutter.
Pommes frites |
Montering av ELGBURGER 👇
ELGBURGER |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar