Kokte kjøttpølser med småpoteter, nykål og soyasmør med tomater !


Hjemme igjen fra ferie i Gran Canaria, hvor jeg har spist de fleste måltidene på restauranter.
Tar et dypdykk i fryseren og finner kålpølser. Kjøttpølser passer perfekt til nykål.

Jeg har ikke spist nykål på to uker !
Har spist mye god mat, men de var gjerrige på grønnsaker. Det gikk mest i gulrøtter, squash og paprika. Av og til salat, men det var ofte lite av det også -og ikke særlig spennende. Salaten bestod, som regel av isbergsalat, rødkål, tomater og agurk.

Kålpølse inneholder ikke kål, men passer til retter med kål 
Kålpølse er en kjøttpølse laget av svinekjøtt og krydder -og ofte er den røkt.
Kålpølse fra Annis Pølsemakeri er røkt med bøkeflis.
Du kan selvsagt bruke andre typer god kjøttpølse. 

Er det ikke sesong for nykål kan du bruke spisskål.
Spisskål er en variant hvitkål, som har mange av de samme egenskapene som nykål.
Mild smak og sprø med løst knyttede, saftige blad.

God, kraftig og smaksrik middag 🍅

Montemarina - Arguineguin - Gran Canaria 16-27 April 2022

Endelig !!
Etter 👉 koronapandemien er vi tilbake på Montemarina i Arguineguin 🙏💛

Vi var her, i samme leilighet i april 2019. 
Skulle vært her i 2020, men da ble alt nedstengt 14 dager før avreise.
Les mer om Montemarina og den herlige ferieuken i 2019 👉 her !

Nå skal vi være her i 11 dager - og etter at det har regnet og og regnet den siste tiden her nede, satser vi på sol og temperaturer opp mot 30 dager. 

Et av de stedene hvor flest nordmenn overvintrer på Gran Canaria, er Patalavaca som ligger rett ved siden av Arguineguin og en kort kjøretur fra det populære feriestedet Puerto Rico. Det ligger ikke så mange hoteller i Patalavaca, men det finnes utrolig mange private leiligheter som leies ut til solhungrige nordmenn hvert eneste år.

Det norske helsesenteret ved Valle Marina, Gran Fysio tar imot mange personer med ulike plager, som bedres veldig i dette gode klimaet. Området her regnes som det beste på Gran Canaria når det kommer til akkurat klima. Helsesenteret ligger vegg i vegg med den Norske Skolen på Gran Canaria, i dalen bak Anfi del Mar.

En av de bedre restaurantene på øya ligger også plassert i Patalavaca. Cueva Pirata ligger nesten innebygget i fjellet bak hotellet Green Beach, med flott utsikt over havet. Den tyske restauranten Valentino er også meget populær, med god mat som passer ypperlig til lunch. Den Svarte Panne ligger ved siden av Valentino nede på strandpromendaden, og har også god mat, men vår favoritt her er Sagitario. Her er både kjøtt og den ferske fisken helt suveren. Sammen med flott service og perfekt utsikt over stranden, er det hit du bør gå om du vil spise et bedre måltid. Det finnes også noen barer her nede ved stranden om dere bare vil nyte utsikten over en øl eller et glass vin..
(Ref. Gran Canaria Ferie)

Overdose av sol og opplevelser, riktig nok ikke de mest spetakulære utfluktene, som dykking og strikkhopp, det er vi for gamle til.
Late dager på stranden, bassengliv, rolige spaserturer og restaurantbesøk er jeg god på 😅💃

Smashkake ♫♫


Smashkake finnes i mange utgaver ! 
Kaken består av to kakebunner.
I noen av oppskriftene lages kaken med vanlig marengsbunn, som Pavlova, noen brukes smash i marengsen. Kaken lages også med vanlig sjokoladekake, som deles i to. Enkelte bruker salt kjeks i marengsbunnen, som jeg har gjort i denne oppskriften. 

Smashkake består fra bunn til topp av ønsket kakebunn, sjokoladekrem, vaniljekrem, og hakket smash. Legg på den andre kakebunnen dekket med sjokoladekrem, pisket krem av kremfløte og toppet med grovhakket smash sjokolade. 

Det skal godt gjøres å spise bare en !
Siden Smash kom til verden på fabrikken vår (Nidars sjokoladefabrikk) i Trondheim i 1988 har hele Norge vært hekta.

Sprek gryte med laks & grønnsaker !



Fisk i red curry med grønnsaker på menyen i dag 🐟🍋

Laks er en viktig kilde til vitaminer, mineraler og sunne fettsyrer, og er derfor noe av det sunneste vi kan spise. Den inneholder omega-3-fettsyrer, fettløselige vitaminer som vitamin D, selen, vitamin B12 og jod som noen av de viktigste næringsstoffene.

Red Curry Paste er en våt krydderblanding med kremet konsistens.
Du kan lage det selv, hvis du har hvitløk, rød chili, sitrongress, thailandsk chili, galanga, kaffir limeblader, fennikel, korriander og salt.
Hvor sterk den er varier fra forskjellige merker. 

Kremet, smakfull og utrolig god hverdagsmiddag med laks🐟
Kjapp og enkel fiskegryte, som du lager på under 30 minutter.

Kangaroo / Kengurufilet med grønnsaker, fløtegratinerte poteter & portvinsaus !


Kenguru har historisk sett vært en hovedkilde til protein for urfolk i Australia fra tidens morgen.
Kengurukjøtt har blitt eksportert siden 1959. Mesteparten til Europa, mye går til Tyskland og Frankrike. Kengurukjøtt ble legalisert for konsum i Sør-Australia så sent, som i 1980. 
I New South Wales, Queensland og Victoria kunne det bare selges, som dyremat frem til 1993. 

'The Skippy factor'
- en referanse til 1960-tallets TV-serie, Skippy the Bush Kangaroo, som oppmuntret australiere til å se kenguruer, som altfor søte til og benyttes som menneskemat.
Den serien så jeg også på når jeg var barn 💛

Surf & Turf / Biff & scampi i tomatsaus

🌿
Det beste fra to verdener ; Sjø & land ♫♪ 

Surf & Turf er en betegnelse på mat, som blander førsteklasses kjøtt med delikatesser fra havet. 
Surf & Turf  har muligens sitt utspring i det kreolske kjøkken i områdene rundt New Orleans, der blanding av kjøtt og mat fra havet har lange tradisjoner.

I denne retten bruker jeg ytrefilet av storfe og scampi i en smaksrik tomatsaus 🍅
Scampi er egentlig ett fellesord, som brukes i Norge om sjøkreps, kjempereker og hummerhaler. Jeg brukte ASC-sertifisterte vannamei reker fra Vietnam.


Pasta eller ris passer godt til denne retten ♫♪ 
I denne oppskriften bruker jeg gode eggnudler fra Vietnam, som tilbehør.

Nudler vs Pasta - Hva er forskjellen ? 😏
NUDLER er ikke en type pasta, men PASTA er en type nudler !

Pannekake i langpanne & bacon !


Pannekaker liker de fleste !
De smaker supergodt med litt salt og søtt.

Ovnspannekake er perfekt for oss, som synes det er utrolig kjedelig å steke vanlige pannekaker. 
Jeg steker en stor pannekake og bacon i ovn samtidig. 
Da bør du ha en stekeovn med funksjonen varmluft.  

Del pannekaken opp i stor biter og server den varm, med sprøtt bacon og blåbærsyltetøy 😋

Ertesuppe eller en mer barnevennlig tomatsuppe hører også til en god pannekakemiddag.
Tomatsuppe finner du oppskrift på 👉 her


Langtidsstekt svinenakke med fløtegratinerte poteter, nykål & soyasmør !



Svinenakke har blitt en veldig populær strykningsdel. 
Det er den mest saftige og smakfulle delen på grisen.
Det er på grunn av god fordeling av fett i og rundt muskulaturen.

Svinenakken vil jeg ha nesten helt gjennomstekt, jeg tar den ut på 70°C.
Svinenakke er ikke noen ny oppfinnelse, det er rett og slett nakkekotelettene, som man har fjernet beinet på -og ikke delt opp i koteletter. Da blir det nakkefilet 🍂

I denne oppskriften har jeg brukt gyrosmarinert svinenakke,
surret med spekeskinke, fra ⟶ Annis Pølsemakeri på Ringebu.

Gyrosmarinade består, som regel av rødløk, hvitløk, olivenolje, rødvinseddik, honning, oregano, timian, rosmarin, salt og pepper.

Asian black sesame noodles with shrimp !

🌿
Asiatiske smaker og reker - det er digg 
Jeg elsker reker og ferske er selvsagt de aller beste. Ferske reker er det ofte ikke så lett å få tak -og de koster skjorta ! Reker i lake, smaker etter min mening bare salt -og er ikke etanes.
  • Du kan tine reker i en bolle i kjøleskapet i 24 timer.
  • Tine dem på kjøkkenbenken på avispapir en time eller to.
  • Når du tiner reker raskt i vann blir de vasne og slappe, hvis du ikke bruker dette tipset 👇
Trikset er masse salt og lunket vann !
  1. Legg rekene i en stor bolle.
  2. Hell over 2 liter lunkent vann og 1 dl salt til 1 kg reker.
  3. Rør rundt og la rekene tine i 15-20 minutter, eller til de er ferdig tint.
  4. Hell rekene over i ett dørslag, skyll med kaldt vann og la rekene renne godt av seg.
Bali Black sesame noodles
I denne oppskriften bruker jeg sorte sesamnudler. 
De inneholder 71% hvetemel, 5,5%  malte sorte sesamfrø, vann og salt.

God, smaksrik kald nudelsalat 💛

Sesame noodles / Sesamnudler med nykål



Har du fått med deg at jeg digger nykål 😅 -og nudler... !
I denne oppskriften bruker jeg gode eggnudler fra Vietnam.
Du kan også bruke annen type nudler eller spaghetti, men den bør være tynn.

Sesamfrø kommer fra sesamplanter dyrket i Kina, India, Sentral- og Sør-Amerika. 
De er rike på mineraler, E-vitamin, flerumettet fett og protein. 
Frøene blir også presset til en gyllengul og søtlig olje.

Herlig smaksrik bolle med nudler og nykål i asiatisk dressing og sesamfrø 🌿
Retten er best varm, men restene kan fint spises kalde til lunsj dagen etter.

Nudlene kan også serveres, som tilbehør til kylling, kjøtt, fisk eller skalldyr !
Jeg brukte 200 gram nykål i denne oppskriften, men du kan gjerne bruke en større mengde.
Sabla god !