Ukemeny - August !


Dett' var dett' - Nå er det, for min del slutt med sus og dus i ukesvis i fjellheimen ! 
Satser på mange fine helger der oppe 🎶🍂

Tror det gjør seg med litt ekstra fiber og grønnsaker, samt mindre snacks og godteri 🌿
Men, det er fremdeles sommer - August er tross alt, en av sommermånedene 🍒

Mange er snart klare for nye utfordringer på skole, jobb eller, som pensjonist. 
Pensjonistene har det veldig travelt har jeg lagt merke til, så dere vil vel også ha 'raske middager' ? 😀
Noen er også uføre og syke, håper dere får en fin uke - og masse god mat !

Første uken på jobb etter ferien kan ofte være litt hektisk, da man har mye å ta igjen.
Derfor satser jeg på en ukemeny med kjappe, gode middager midt i uken, men til helgen har vi litt bedre tid til middagskosen.

Forhåpentligvis noe for en hver smak.
Link til oppskrift finner du i navnet på retten.

Lag en fin uke 🍅🍆🌽

Torsk i red curry saus med purre & paprika !


Torsk er en super matfisk, hvitt deilig kjøtt med en mild, god smak.
Torsken kan stekes, kokes, grilles og kan kombineres med mye forskjellig garnityr.

Kjapp og enkel middag med torsk i en knallgod saus 🌿
Her trenger du kun en stor stekepanne !

Server retten med hva du måtte ønske, ris, pasta, poteter.
Eller, spis den, som suppe med godt nystekt brød.

Retten inneholder lite karbo, men det kommer an på tilbehøret om det blir lavkarbo middag.

Kjøttspyd med ovnsbakte småpoteter, sukkererter, tomat og peppersaus !


I dag har vi vært å sett på 👉 NRK Sykkelsommer / Ringebu - Gålå 🌿
Da er det kjekt med enkel middag etter barn og barnebarn har reist hjem.

På menyen står det kjøttspyd av svinenakke, marinert med rosmarin og hvitløk og marinert kjøttspyd av storfe fra fra 👉 Annis Pølsemakeri, servert med ovnsbakte poteter, lettkokte sukkererter, tomater og peppersaus.

Her kan du selvfølgelig bruke kjøtt etter eget ønske, storfekjøtt, lam, kylling eller noe helt vilt, som elg, reinsdyr og hjort 🌿

Sprø kylling servert med opphøgde poteter & bearnaise !


Har du prøvd potetgull og ost, som panering. KNALLGODT !
Kyllingen blir saftig inni og sprø utenpå 🌿

Prøv også gjerne denne utgaven :
Sprø og saftig kylling servert med ovnsbakte mandelpoteter, brokkolini, gulrøtter og smeltet smør tilsatt chili, basilikum, sitronsaft og soyasaus 🌿  som du finner ⇾ her !

Denne versjonen serveres med opphøgde poteter, bearnaisesaus. brokkolini og tomat 🍅

Toro Sjokoladekake i langpanne

Det er alltid godt med sjokoladekake !

Sjokoladekaken er saftig og myk, med en barnevennlig smak av ekte sjokolade. 
Den er rask og enkel å bake og passer perfekt i ovnens egen langpanne. 
Toro Sjokoladekake Langpanne er glutenfri og gir 24 kakestykker.

I morgen kommer datteren, svigersønnen, mine to barnebarn og to bonusbarnebarn 💞
Senere kommer min sønn og svigerdatter, så da er det fint med en stor sjokoladekake.

Lag gjerne kaken fra bunnen av 👉 Her finner du oppskrift på en knallgod,

BIDOS / Gryte med reinsdyr !


Biđos er opprinnelig en matrett av reinsdyrkjøtt fra lår eller bog, smør, hvetemel, gulrot, løk, potet, vann, salt og pepper
 🌿 

I den opprinnelige retten er kjøttkraft en sentral ingrediens. Kraft kokes ved at kjøtt og bein av rein trekkes i vann, gjerne i flere timer. På den måten får man en smakfull og næringsrik kraft eller buljong, som utgangspunkt.

Det finnes mange ulike oppskrifter på Bidos 🌿
Noen foretrekker klar kjøttkraft, som den opprinnelig blir laget med og andre en tykk brun saus.

Min versjon av Bidos er med reinsdyrstek av bog, en blanding av den opprinnelig med kjøttkraft, smaksatt med litt kjøttfond og tyknet med meljevning, samt bittelitt Mrs Chengs soppsoya 🌿

Scampi / Vannameireker & grønnsaker i folie på bålpanne !


SCAMPI er det italienske navnet på sjøkreps og bestiller du det i utlandet vil du bli servert sjøkreps. I Norge ble forskjellige typer varmtvannsreker introdusert under navnet Scampi.
Vannameireker er den vanligste varmtvannsreken, som importeres til Norge i dag 🌿

Varmtvannsreker kommer fra varme vann over hele verden, de fleste fra Asia og Latin-Amerika. 
En del er viltfangede, men de aller fleste er fra oppdrett. Det finnes forskjellige arter som går under betegnelsen «varmtvannsreker», men noen av de mer velkjente er Vannamei, Black Tiger og White Prawn. Varmtvannsreker er kun ca. 6 måneder når de har oppnådd riktig størrelse for fangst. 

Kaldtvannsreker kommer fra kalde, isfylte hav hvor de vokser langsomt og har god tid til å utvikle en delikat, søt og salt smak med en fast og saftig konsistens. Kaldtvannsreker fanges når de er rundt 6 år gamle. I det iskalde vannet i Nord-Atlanteren vokser de langsomt, slik at smak og tekstur dermed får god tid til å utvikle seg. I Norge er reker utbredt i fjorder, kystnære områder, i Nordsjøen/Skagerrak og i Barentshavet. 

Jeg brukte ASC-sertifisterte vannamei reker fra Vietnam i denne retten 🌿

Linguine / Spaghetti med kamskjell !



Kamskjell blir ofte kalt for havets gull og det er ikke ubegrunnet. 
De har en mild, søtlig, fantastisk smak og kan spises rå, dampet eller stekt.

Ferske kamskjell er helt klart best, men frosne kamskjell er mye billigere og lettere å få tak i, hvis du ikke har en fiskehandler i nærheten. Tin kamskjell i kjøleskapet eller legg frosne kamskjell på tørkepapir i romtemperaur i en time.Smaken er stort sett den samme, men frosne inneholder mye væske og vil krympe under steking. 

Knallgod pastarett med kamskjell og babyspinat 🌿

Sloppy Joe med cheddar !


Sloppy Joe er en amerikansk matrett som består av kjøttdeig av storfe, løk, ketchup og sterke smakstilsetninger 🌿
Kjøttblandingen, som minner litt om bolognese serveres i hamburgerbrød 🍔

Den originale Sloppy Joe ble angivelig funnet opp i 👉 Sloppy Joe's i Key West 

The Original Sloppy Joe Sandwich…IT MADE US & KEY WEST FAMOUS !
Delicious ground beef in a sweet rich tomato sauce, with onions, peppers and spices.

Min utgave av Sloppy Joe er fetende, klissete og knallgod !
Jeg serverer 'burgerne' med ovnsbakte poteter.