Skomakarlåda / Biff med potetmos toppet med bacon & rødvinssky !

Skomakarlåda är en maträtt i traditionen svensk husmanskost.
En skomakarlåda är en skiva oxfilé, som serveras med potatismos och rödvinssås. Och tillbehör i form av tärnad bacon och persilja, som läggs på biffen.

Biffen skal visstnok ligne en sko og det sprøstekte baconet skal forestille lissene 🇸🇪 
Jeg steker baconet i stekeovnDet er veldig enkelt og baconet blir skikkelig sprøtt !


Bruk mørt biffkjøtt !
Jeg bruker 'Butcher steak / Slaktarbiff /  Slaktarstek '

Slakterbiff er den delen på storfe, som slakteren har beholdt selv. 
Kjøttstykket ligger på innsiden av ryggen som et beskyttende muskellag mot nyrene. 
Like mørt, som den møreste indrefilet og skal behandles på samme måte.
Du kan lese mer om slakterbiff 👉 her

Lyxig husmanskost !
Piffer opp med noen nyplukket tyttebær for smak og farge 🌿


Dette er en veldig enkel utgave, som passer på hytta.
Du kan gjerne bruke litt mer flid på sausen, men den smakte helt greit.

Du trenger til 4 porsjoner:
  • 150 - 200 g mørt biffkjøtt per person
  • Stekesmør/olje
  • 8 skiver bacon
  • Persille
  • Potetmos *
  • 2 dl rødvin
  • 1 beger kjøttfond 
  • 2 ts brunt sukker / sukrin gold
  • Salt
  • Pepper
  • Tyttebær
Biff 
  1. Ta kjøttet ut av kjøleskapet 30-60 minutter før servering. Krydre kjøttet med masse pepper og litt salt.
  2. Varm opp en stekepanne og tilsett stekesmør eller rapsolje, gjerne begge deler.
  3. La pannen bli ordentlig varm før du steker kjøttet. Stek biff i stekesmør på sterk varme, i ca. 3 minutter eller til det begynner å piple opp kjøttsaft, snu, og stek på den andre siden til det kommer frem kjøttsaft. Kjernetemperatur er fra 50°C og til max 59°C for mørt, medium stekt kjøtt.
  4. Ta kjøttet ut av pannen og la det hvile i ca. 10 minutter med aluminiusfolie over kjøttet. Ikke pakk kjøttet inn i folien.
  5. Del kjøttet i skiver eller server biffen hel.
Potetmos
  • 800 g poteter
  • 4 ss smør
  • 1-2 dl varm melk
  • Salt
  • Pepper
Sånn gjør du:
  1. Skrell potetene og del dem i mindre biter. 
  2. Kok dem i ca. 15 minutter til de er møre. 
  3. Hell av vannet, tilsett 1,5 dl melk og smør i kjelen og kok opp.
  4. Ta kjelen av varmen og mos potetene. Tilsett mer melk hvis nødvendig.
  5. Smak til med salt og pepper.
Bacon
  1. Forvarm stekeovn til 175 grader.
  2. Legg baconet på en stekeplate med bakepapir. 
  3. Stekes i 15 - 20 minutter, men følg med - alle ovner er ulike. 
  4. La de dryppe av på tørkepapir. 
Rødvinssky / Servering
  1. Hell rødvin, sukker og kjøttfond i stekepannen, som du stekte biffen i. Pisk godt så sukker og kjøttfond løser seg opp og la det koke i 10 minutter. Smak til med salt og pepper.
  2. Legg potetmos på tallerken, legg på kjøttet, helt eller delt i skiver hvis du bruker 'butcher steak' og topp med masse bacon og ett par spiseskjeer av rødvinsskyen. 
  3. Dryss over persille og noen tyttebær.
Du finner fasiten på en ekstra god rødvinssaus i 👉 denne oppskriften.

Heggsetra - 8 september 2023 -

Steg for steg 👇

Plukk tyttebær !

Bacon, slakterbiff, poteter

Nyretapp / Slakterbiff 



Poteter og rødvinssky


Skomakarlåda

Svarthammern, Heggsetra, Sør Fron, Gudbrandsdalen

Blåbær


Stine stekte pannekaker til lunch 

Einebær

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar