30 juli 2022

Hanger steak / Butcher steak / Nyretapp servert på salat med asiatisk dressing !


Nyretapp eller slakterbiff, som den også kalles har lenge vært slakterens hemmelighet  ♫♪

Kjøttstykket ligger på innsiden av ryggen som et beskyttende muskellag mot nyrene. 
På engelsk kalles den 'butcher steak' eller 'hanger steak'. 
'Butcher', fordi det tradisjonelt er den biten slakteren har beholdt selv. 
'Hanger', fordi den har godt av å henge en god stund. 
I Frankrike heter det 'Boeuf onglet'.

Nyretapp er like mør som indrefilet, men med lengre fibre og kraftigere kjøttsmak. 
Nyretapp skal behandles på samme måte, som indrefilet.
Anbefalt kjernetemperatur er fra 50°C og til max 59°C
Gjennomstekt anbefales ikke da det gjør fibrene harde og seige.

Er du av dem, som må ha gjennomstekt biff bør du bruke en annen strykningsdel.
Kjøttet kan brukes i gryter, men da bør det koke i 2-3 timer !


Ikke bare er nyretapp godt, men det er faktisk veldig billig også. 
Men, dessverre ikke veldig lett å få tak i. 

Jeg kjøpte nyretapp på Annis Pølsemakeri, Ringebu på vei hjem fra fjellheimen.
Hel nyretapp er dekket med hinner og i midten sitter en tykk sene. 
Du fjerner senen ved å dele nyretappen i to deler. 
På Annis er senen fjernet og kjøttet finskjært, så jeg kjøpte således en halv 'hanger steak' !

Du kan gjerne servere kjøttet med ønsket bifftilbehør, som pommes frites & bearnaise, ovnsbakte poteter & peppersaus og salat eller grønnsaker.

I dag lagde jeg en smakfull salat med blant avokado og mango, - og en god, litt hot asiastisk dressing med chili 🌿

Jeg la salaten på ett stort fat, men du kan gjerne legge ingrediensene rett på tallerkener !
Hvis du skal servere retten, som forrett er det kjekt at alle får lik mengde med kjøtt, salat og dressing.


Du trenger, som hovedrett til 4 eller forrett til 8 porsjoner: 
  • 600 g nyretapp
  • Havsalt
  • Pepper
  • 65 g babyleaf mix
  • 1 stk avokado
  • 1 stk mango
  • 3 ss rødløk
  • 5 cm agurk
  • ca. 6 stk jordbær
  • 1 bunt koriander
Dressing
  • 1-2 ss asiatisk fiskesaus
  • 2 ss limesaft
  • 4 ss soyasaus
  • 2 ts sukker eller sukrin gold
  • 1 rød chili
Sånn gjør du:
  1. Skjær ut senen som går langs midten av nyretappen, hvis den ikke er fjernet før du kjøpte kjøttstykket og finskjær den. 
  2. La kjøttet ligge i romtemperatur i 30 minutter eller lenger.
  3. Krydre nyretappen godt med salt og pepper. Når du har krydret den, tilsett mer pepper ! 😋
  4. Varm opp en stekepanne og tilsett stekesmør eller rapsolje, gjerne begge deler.
  5. La pannen bli ordentlig varm før du steker kjøttet i 3 minutter på hver side.
  6. Ta kjøttet ut av pannen og la det hvile i 15 minutter på en stekefjøl med aluminiusfolie over kjøttet. Ikke pakk kjøttet inn i folien.
  7. Skjær kjærer kjøttet i skiver, ca. 2 cm tykke. 
  8. Bland sammen dressingen. Smak den til...
  9. Finhakk rødløk, fjern den bløte remsen i agurken og del den i passende biter, skjær reddiker i tynne skiver, avokado i skiver og mango i terninger. 
  10. Legg salat utover på et fat og legg på grønnsaker og frukt.
  11. Legg kjøttet på toppen av salaten. 
  12. Dryss over grovhakket koriander.
  13. Hell dressingen over rett før servering eller server den ved siden av.
Slakterbiff / Nyretapp kr. 175,- pr. kg på Annis

Hanger steak / Nyretapp


Hanger steak / Nyretapp

Dressing 

Salat 

Annis Pølsemakeri, Ringebu !



Svar fra Gilde, så vet vi det..... !! Håper de etter hvert kan selge det 'på Kiwi' !!

2 kommentarer:

Print Friendly and PDF