Tomatbasert bacalaogryte er skikkelig godt 🍅
Her har jeg laget en utgave, som jeg koker i kjele på bålpannen.
Smaken blir ikke bedre enn på en vanlig kokeplate, men det er så koselig 💚
Kan gjerne koke den nesten ferdig inne og sette den på bålpannen den siste halvtimen.Retten må koke i to timer, så det kan være en utfordring når man koker på rist og må fylle på med ved.
Retten trenger litt planlegging da du må vanne ut klippfisken i ett døgn, hvis du ikke bruker ferdig utvannet klippfisk. 
I denne oppskriften putter jeg alt i en kjele og heller over tomater til slutt. 
Det skjedde i 1872 !
Det hele begynte på Gjøvik, da bønder fra bygdene rundt Gjøvik gikk sammen om å lage et eget brenneri for å sikre avsetning på poteter og bygg. I nesten tjue år ble spriten kun solgt lokalt. Gammel Opland Aquavit ble først til da brenneriet etablerte sin egen destillasjon på Vaterland i Oslo. Siden den gang har akevitten gått sin seiersgang og blitt en av klassikerne, en elsket akevitt som forbindes med høytider og tradisjon, men som også er blitt en erfaren cocktailingrediens i verdens hippe barer. En akevitt som stadig vinner nye venner, ikke bare her hjemme, men også som eksportartikkel til fjerne kontinenter. I dag er det Anora (tidl. Arcus) som forvalter resepten.
 Lys brun akevitt som er modnet minst ti år på gamle sherryfat.
Lukt: Sødmefulle fataromaer som vanilje, karamell og rosin.
Smak: Rik og kompleks smak av karve, anis og lakris med innslag av sitrus og florale toner.
Smak: Rik og kompleks smak av karve, anis og lakris med innslag av sitrus og florale toner.
Du trenger til 3 porsjoner:
- 400 g tørket klippfisk
 - 5 stk poteter
 - 1 stk gul løk
 - 2 fedd hvitløk
 - 1 stk rød paprika
 - 1 rød chili
 - 25 g soltørket tomat
 - 400 g hermetiske tomater
 - 1/2 dl olje
 - Grovmalt pepper
 - (Oliven)
 - Persille
 
Sånn gjør du:
- Vann ut fisken i følge anvisningen på pakken, vanligvis 20-24 timer og del den i biter.
 - Skrell poteter og del dem i skiver.
 - Finhakk hvitløk og chili, grovhakk løk og del paprika og soltørket tomat i terninger.
 - Hell litt olje i bunnen på en kjele, som du bruker på bålpannen.
 - Legg i et lag med poteter, deretter klippfisk, løk, soltørkede tomater, hvitløk og chili. Krydre med pepper og drypp over litt olje.
 - Gjenta prosessen og hell til slutt over hermetiske tomater.
 - Kok opp og la retten småkoke i ett par timer.
 - Tilsett oliven mot slutten av koketiden, hvis du ønsker det.
 
![]()  | 
| Klippfisk | 
![]()  | 
| Ingredienser | 
![]()  | 
| Bacalao | 
![]()  | 
| Bacalao på bålpanne | 
![]()  | 
| Bacalao & Akevitt | 
Opland Jubileum
- ALKOHOLPROSENT41.5%
 - SUKKER4 g/l
 - GLASS50 cl
 
- VaretypeBrennevin - Akevitt - Akevitt, brun
 - Varenummer14376102
 - LuktSødmefulle fataromaer som vanilje, karamell og rosin.
 - SmakRik og kompleks smak av karve, anis og lakris med innslag av sitrus og florale toner.
 - FargeMørk gyllen.
 - Land, distriktNorge , Viken , Nittedal
 - ProdusentArcus
 - MetodeRektifisert potetsprit redestillert med krydder. Modnet minst 10 år på sherryfat.
 - EmballasjetypeGlass
 - KorktypeNaturkork
 - UtvalgBestillingsutvalget
 - GrossistOplandske Spritfabrik ANS
 
![]()  | 
| Heggesetra, Sør Fron | 
![]()  | 
| Heggesetra, Sør Fron | 












Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar