Bacalao på bålpanne !


Tomatbasert bacalaogryte er skikkelig godt 🍅
Her har jeg laget en utgave, som jeg koker i kjele på bålpannen.

Smaken blir ikke bedre enn på en vanlig kokeplate, men det er så koselig 💚
Kan gjerne koke den nesten ferdig inne og sette den på bålpannen den siste halvtimen.
Retten må koke i to timer, så det kan være en utfordring når man koker på rist og må fylle på med ved.

Jeg pleier ofte å tilberede den i en Crock-Pot/slowcooker på LOW i ca. 6 timer, da blir den perfekt. Bacalao i slowcooker finner du oppskrift på 👉 her.

Retten trenger litt planlegging da du må vanne ut klippfisken i ett døgn, hvis du ikke bruker ferdig utvannet klippfisk. 

I denne oppskriften putter jeg alt i en kjele og heller over tomater til slutt. 
Da er det bare å kose seg... og vente🌿

Akevitt blir gjerne drukket i forbindelse med julemat, men den kan faktisk nytes hele året og passer perfekt, sammen med ett glass øl til denne kraftige, smaksrike fiskegryten.


Opland Jubileum - 150 år !
Det skjedde i 1872 !
Det hele begynte på Gjøvik, da bønder fra bygdene rundt Gjøvik gikk sammen om å lage et eget brenneri for å sikre avsetning på poteter og bygg. I nesten tjue år ble spriten kun solgt lokalt. Gammel Opland Aquavit ble først til da brenneriet etablerte sin egen destillasjon på Vaterland i Oslo. Siden den gang har akevitten gått sin seiersgang og blitt en av klassikerne, en elsket akevitt som forbindes med høytider og tradisjon, men som også er blitt en erfaren cocktailingrediens i verdens hippe barer. En akevitt som stadig vinner nye venner, ikke bare her hjemme, men også som eksportartikkel til fjerne kontinenter.
I dag er det Anora (tidl. Arcus) som forvalter resepten.

Lys brun akevitt som er modnet minst ti år på gamle sherryfat.
Lukt: Sødmefulle fataromaer som vanilje, karamell og rosin.
Smak: Rik og kompleks smak av karve, anis og lakris med innslag av sitrus og florale toner.


Du trenger til 3 porsjoner:
  • 400 g tørket klippfisk 
  • 5 stk poteter
  • 1 stk gul løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 stk rød paprika
  • 1 rød chili
  • 25 g soltørket tomat
  • 400 g hermetiske tomater
  • 1/2 dl olje
  • Grovmalt pepper
  • (Oliven)
  • Persille
Sånn gjør du:
  1. Vann ut fisken i følge anvisningen på pakken, vanligvis 20-24 timer og del den i biter.
  2. Skrell poteter og del dem i skiver.
  3. Finhakk hvitløk og chili, grovhakk løk og del paprika og soltørket tomat i terninger.
  4. Hell litt olje i bunnen på en kjele, som du bruker på bålpannen. 
  5. Legg i et lag med poteter, deretter klippfisk, løk, soltørkede tomater, hvitløk og chili. Krydre med pepper og drypp over litt olje.
  6. Gjenta prosessen og hell til slutt over hermetiske tomater.
  7. Kok opp og la retten småkoke i ett par timer.
  8. Tilsett oliven mot slutten av koketiden, hvis du ønsker det.
Klippfisk 

Ingredienser

Bacalao

Bacalao på bålpanne

Bacalao & Akevitt


Opland Jubileum
  • ALKOHOLPROSENT41.5%
  • SUKKER4 g/l
  • GLASS50 cl

  • VaretypeBrennevin - Akevitt - Akevitt, brun
  • Varenummer14376102
  • LuktSødmefulle fataromaer som vanilje, karamell og rosin.
  • SmakRik og kompleks smak av karve, anis og lakris med innslag av sitrus og florale toner.
  • FargeMørk gyllen.
  • Land, distriktNorge , Viken , Nittedal
  • ProdusentArcus
  • MetodeRektifisert potetsprit redestillert med krydder. Modnet minst 10 år på sherryfat.
  • EmballasjetypeGlass
  • KorktypeNaturkork
  • UtvalgBestillingsutvalget
  • GrossistOplandske Spritfabrik ANS

Heggesetra, Sør Fron 

Heggesetra, Sør Fron 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF