Toad in the hole / Pølser i yorkshirepudding / Pølsepai !


'Toad in the hole' er en engelsk middagsklassiker med pølser, stekt i yorkshirepudding.
Typisk brun engelsk 'Pubmat' 🍻

Yorkshirepudding blir, som regel laget i små porsjonsformer/muffinsformer og servert til søndagssteken. Jeg har tilsatt litt urter og sennep i røren for ekstra smak. 

Fikk endelig brukt de røde pølsene, som jeg kjøpte i Sverige før jul !
Det er danskene, som er kjent for sine røde pølser, men du får kjøpt dem i Norge også.

Fargestoffet danskene bruker i pølsene sine, heter karmin og stammer fra ryggskjoldet på en liten bladlus som kun lever i Sør-Amerika og på Gran Canaria. Det er veldig lite som skal til, men altså nok til å gjøre danske pølser verdensberømte. Og nok til å gi blant annet diverse godteri, Campari og leppestift fargen sin.
Gulp... 😜

Toad in the hole / Padde i hullet 
serveres med Onion gravy' - tykk brun løksaus og grønne erter

Samme løksausen de bruker til ⇾ Bangers and Mash

Ukemeny - Gjenoppskrifter !

Denne uken går vi for en del gjenoppskrifter og billig middag.

Matprisene har steget og for å ikke sprenge matbudsjettet prøver jeg å planlegge middagsretter hvor jeg kan bruke samme ingrediensene i to forskjellige middager. 

Legger også inn middager, som ikke koster så mye, men allikevel smaker godt.

Det står ikke kongekrabbe eller chateaubriand på menyen denne uken !

Det blir dessverre dårlig med fisk og skalldyr denne uken, kun en middag med stekt torsk. 
Spis brødskiver med makrell i tomat til frokost og fisk eller skalldyr til lunch.
Salat med hermetisk tunfisk er veldig godt -og billig !

Kanskje noen av disse oppskriftene kan friste.
Ukens lunch meny:

👉 Quinoasalat med reker & kikerter

👉  Skagenrøre / Toast Skagen

Håper du finner noe, som frister 😋

Link til oppskriften finner du i navnet på retten !

Velsmakende sukker- og glutenfri eplekake. Smartkarbo !


Helt sukkerfri er den ikke da epler inneholder fruktsukker.
Epler inneholder få kalorier, noe karbo fra fruktose og fiber !

Epler inneholder sukker, men mye av sukkeret som finnes i epler er fruktose. 
Når fruktose inntas fra en hel frukt, har det liten effekt på blodsukkernivået. 
I tillegg vil fiber som finnes i eplet senke fordøyelsen og opptaket av sukker. 
Det betyr at sukker kommer mer gradvis ut i blodbanen og blodsukkeret får dermed ikke en rask økning.

Det er ikke nødvendig å skrelle eplene, selv om jeg gjorde det i denne oppskriften.
Det er i skallet det er mest antioksidanter og fiber. 

Glutenfri er eplekaken også, da havre ikke inneholder gluten, men hvis du har cøliaki bør du bruke glutenfri havregryn. Vanlig havregryn kan ha vært i kontakt med andre kornsorter under dyrking og høsting.

Ukemeny - August !


Nå er vel alle ferdig med sommerferien og de fleste klare for nye utfordringer på skole, jobb eller kanskje du nyter pensjonstilværelsen. Noen er også uføre og syke, håper dere får en fin uke - og masse god mat. 

Min far på 90' år har testet 'Middag til hjemmeboende' fra Hamar Kommune, men det tok ikke mange ukene før han avbestilte den. 

" Spise surkål eller ihjelkokte grønnsaker når butikkene bugner av gode norske, friske grønnsaker, nei takk " 🌿

Heldigvis er han oppegående og klar, men det er selvfølgelig ett fin tiltak når man selv ikke har mulighet til å gjøre innkjøp og lage mat selv. 

Her kommer mitt forslag til en variert og god ukemeny. 
Håper du finner noe, som frister.
Link til oppskrift finner du i navnet på retten.

Lag en fin uke 🍅🍆🌽

PINNEKJØTT - ASIAN STYLE !


Pinnekjøtt er tradisjonell julemat, som serveres med kålrotstappe og mandelpoteter. 
Du finner oppskrifter på 'vanlig' pinnekjøtt 👉 her.

Herlig mørt og smaksrikt pinnekjøtt kan nytes året rundt.
Det blir jo ikke like stas når vi spiser det samme hele året, men en gang i løpet av sommeren er lov (har jeg bestemt 😉

Du kan selvfølgelig bruke rester av pinnekjøtt i denne oppskriften.

Jeg kjøpte pinnekjøtt på tilbud på nyåret.
Pinnekjøttet oppbevarte jeg i fryseren, men det er holdbart eller best før, rett før neste års pinnekjøttsesong.
Tok med meg en pakke i sekken og reiste til fjells. 

I fjellheimen rundt hytta går dem, som skal bli årets julemat og koser seg på beite.

Kalkunstek med nykål, ovnsbakte reddiker og appelsinsaus !


Krydret stek av kalkun er en av mange ingredienser vi nordmenn kjøper i Sverige. 
Den er krydret og surret med masse persille.
Kalkunrullestek er saftig, god på smak og enkel å tilberede. 

Du kan steke vanlig kalkunfilet, hvis du ikke har tilgang til kalkunrull. 
Oppskrift finner du lenger ned på siden.

Jeg serverer kalkunstek med nypoteter, nykål, ovnsbakte reddiker og en syrlig appelsinsaus !

Resultatet blir en smaksrik og ganske så sunn middag !


Du trenger:
  • Kalkunrullestek / kalkunfilet
  • Smør
  • Olje
  • Kyllingkraft/Kyllingbuljong
  • Salt 
  • Pepper
  • Kokte nypoteter
  • Dampet nykål *
  • Ovnsbakte reddiker *
  • Appelsinsaus med chili *
Sånn gjør du:
  1. La gjerne kalkunfileten ligge i romtemperatur i 30 minutter, før du steker den.
  2. Gni kalkunfileten godt inn med salt og pepper og stekt den raskt på alle sider, i varm stekepanne med smør.
  3. Legg kalkunrullen i ildfast form og stikk inn et steketermometer.
  4. Kok ut stekepannen med 4 dl vann og en knust terning kyllingbuljong. Hell kraften over kalkunen.
  5. Stek kalkunfileten på 180°C varmluft til steketermometeret viser 70°C. Dette tar ca. 1,5 time.
  6. Pakk kalkunrullsteken inn i aluminiusfolie og la den hvile i 30 minutter eller lenger, før du tar av strømpen og delen den i skiver.
Appelsinsaus med chili
  • 1 stk rød chili
  • 1 stk appelsin
  • 1 stk sitron
  • 2 ss sukker eller sukrin gold
  • 2-3 dl kalkunkraft
  • 1 ss maizena + litt vann
  • 1 ss soyasaus
  • Salt
  • Pepper
Sånn gjør du:
  1. Riv skallet på appelsinene og press ut saften.
  2. Press saften ut av sitronen.
  3. Finhakk chili.
  4. Smelt sukker i en kjele til det begynner å bli gyllent. Jeg bruker Sukrin gold, som har en fyldig og god smak.
  5. Tilsett sitronsaft, skall og saft av appelsin, chili og kalkunkraft. Bruk også kraften, som danner seg i alu.folien etter kjøttet har hvilt.
  6. La det koke noen minutter.
  7. Rør ut litt maizena med vann og tilsett det i sausen. Kok til det tykner.
  8. Smak til med soyasaus, salt og pepper.
Nykål / Spisskål
Du kan gjerne bruke spisskål, som er en god erstatning for nykål
  1. Ha litt vann og salt i en kjele og kok opp.
  2. Legg i kål, skjært i strimler, med en smørklatt på toppen.
  3. Damp under lokk, 2-3 minutter.
Ovnsbakte reddiker
Ovnsbakte reddiker er veldig godt, de beholder den sprø konsistensen, men gir en mildere smak.
  1. Del reddiker i to og legg dem i en ildfast form.
  2. Hell over litt olje og krydre med salt og pepper.
  3. Stekes ved 180 grader i 20 minutter.

Kalkunfilet

Hvis du bruker naturell kalkunfilet kan du følge denne oppskriften :
  1. La gjerne kalkunfileten ligge i romtemperatur i 30 minutter, før du steker den.
  2. Gni kalkunfileten godt inn med salt og pepper og stekt den raskt på alle sider, i varm stekepanne med smør.
  3. Legg kalkunbrystet i ildfast form og stikk inn et steketermometer i den tykkeste delen av fileten.
  4. Stek kalkunfileten på 125°C til steketermometeret viser 70°C. Dette tar ca. 2 timer.
  5. Sil kraften, den skal brukes i sausen.
  6. La den hvile i 20 minutter før du skjærer den i skiver.
Ferdig krydret kalkunfilet i stekepose:
  1. Stekes i stekeposen, som den ligger i på 220°C i 45 minutter.
  2. La den hvile innpakket i folie i 20 minutter.
  3. Skjær den opp i skiver.

Kalkunstek

Kalkunstek

Ovnsbakte reddiker


Appelsinsaus

Kalkunstek med nykål, ovnsbakte reddiker og appelsinsaus !

Baconsurret svinefilet med koriandersalsa !



Herlig mør svinefilet, med sprø asparges og sprek koriandersalsa 🌿
Svinefilet kan du brune i stekepanne og ettersteke i stekeovn eller legge rett på grillen.
Når du pakker den inn i bacon beholder den saftigheten og smaker himmelsk.

Frisk smakfull koriander med smak av sitrus 😋
 - eller er du en av dem, som synes det smaker såpe ?? 
Da kan du bruke basilikum, det blir også godt !