Stekt breiflabb med nypoteter, neper, reddiker og løk !


Breiflabb, ulke, havtaske, marulk, sjødjevel, storkjeftkonge og breikjeft 🐟
"Kjært barn har mange navn" - og den ser ikke særlig innbydende ut. 

Tidligere var breiflabben sett på som en ufisk, og ble kastet til havs om den bet på kroken.
Nå, i 2024 er breiflabben blitt en populær råvare, havets indrefilet 💦
Den er hvit og fast i kjøttet så den egner seg godt til steking og grilling. 

Neper har en lang historie her til lands, og hadde stor verdi for det norske kostholdet før poteten kom. Neper blir også kalt mainepe eller matnepe, og har en karakteristisk rund form og et hvitt, sprøtt fruktkjøtt. Grønnsaken har en pepperaktig, mild smak med litt sødme, litt som en blanding av reddik og kålrot. De bør skrelles før de brukes i råkost, kokte, stekte eller i stuing.

Reddik er en gammel kulturplante som stammer fra Kina. 
Reddik er en samling av flere rot-delikatesser hvor både form, farge og størrelse varierer.
Mest brukt i Norge er det vi kaller for sommer-reddik, hvor formen er kulerund og fargen rød.
Reddiken har en kraftig og god peppersmak, som passer til veldig mye forskjellig. 
Den spises ofte rå i salater. Ovnsbakt reddik er også kjempegodt eller stekt, som i denne oppskriften.

I denne oppskriften serverer jeg stekte neper og reddiker, som tilbehør til stekt breiflabb med kokte poteter og masse løk 🌿

Smørbrød med rosastekt kalv, parmesanmajones & bringebær !



Fra gårsdagens middag ⟶  BIFF av KALV,  var det igjen to biter marinert kalv.
Resultatet ble en smakfull lunch.

Lag gjerne  ➡  majones selv eller bruk en god ferdig majones.
Lager du den selv må du huske på å la alle ingrediensene stå i romtemperatur ett par timer før tilberedning.

Har du ikke tilgang til kalvefilet kan du erstatte kalv med indrefilet av storfe. Jeg la på noen friske bringebær -og det smaker helt nydelig sammen med kalvekjøttet og parmesanmajones.

Dette smørbrødet smaker knallgodt så du kan gjerne servere det til forrett 🌿
Spis & Nyt, skulle nesten tatt patent på dette smørbrødet 💚💛

BIFF av KALV med gratinerte poteter, asparges og en nydelig sjysaus


Kalvekjøtt er lyst, lett, mørt og delikat !
Kalvekjøtt er midlere i smaken og mye mørere enn storfekjøtt.
Kalvekjøtt er kjøttet fra storfe, som blir slaktet når de er 300 dager eller yngre.
Kjøttet produseres fra kalv av begge kjønn, men det er, som regel oksekalver, som blir kalvekjøtt, bortsett fra dem, som skal brukes til alv. Kviger blir hovedsakelig brukt til amme-kuer og melkekuer.

I denne oppskriften bruker jeg ytrefilet av kalv, kuttet til kalvebiff 🐂
'Dagens kalv' er marinert ytrefilet fra Annis Pølsemakeri
Marinaden består blant annet av olje, chili, pepper og ramsløk.
Du kan marinere kjøttet selv, se tips nederst eller bare krydre kjøttet med salt og pepper.

Jeg serverer kalvebiff med fløtegratinerte poteter, knasende sprø asparges og en nydelig ovnsbakt sjysaus med sjalottløk og rødvin ♫

Risotto med tomat, basilikum og kylling !


Hyttemiddag må være enkel, men god !
Jeg bruker en ferdig blandet risotto med tomat og basilikum, økologisk også faktisk !

Nå skal vel egentlig ikke jeg reklamere med ferdigprodukter, men den er veldig god, både på smak og konsistens. Perfekt på turer hvor det skal være enkelt, men samtidig godt,
 - og for dem, som vil lage en god risotto på en enkel måte ♫♪

Godt, enkelt og veldig lettvint🍃
Du kan selvsagt koke retten ute på bålpannen.
Smaken blir det samme, men det er så koselig å tilberede middagen ute. 

LAPPER / SVELER stekt på bålpanne !


Lapper eller sveler ? 🌿
Forskjellen er at sveler lages med smør i røren og er ofte litt større i diameter.
Sveler inneholder også kefir, natron og hornsalt.
Lapper blir ofte laget med 'vanlig' melk og bakepulver.

Sveler, fra Fjord1 på Vestlandet finner du en god oppskrift på ➡ her 
Gode lapper, som jeg har laget med kefir, finner du her ➡ her

Skal du på tur kan du lage røren hjemme, helle dem over på en flaske med tett kork og ta den og stekepannen med i sekken. Husk stekesmør 🌿

Server svelene med smør, brunost og syltetøy 🍓