Andebryst med gulrotpuré, rosenkål, timianpoteter & rødvinsaus ♫♪


Andebryst er skikkelig festmat i Norge, mye på grunn av prisen, godt men dyrt !
And og appelsin er en klassisk smakskombinasjon, and er ganske fett, men likevel søtt og passer godt med syrligheten fra appelsiner.
Er egentlig ikke så glad i rosenkål jeg, helt til jeg prøvde denne fremgangsmåten, som jeg har brukt her, prøv da vel !!

Ingredienser:
Til 4 personer:
  • 4 stk andebryst

Rissalat med røkelaks og chili & sesamdressing !


Har du igjen røkelaks ?
Lag denne lette og friske asiatiskinspirerte salaten med chili og sesamdressing 🌾
Den passer på buffet bordet, til lunch eller når du har lyst på noe godt, med mye smak.

Bruk gjerne rester av ris, men husk at den må kjøles ned raskt og oppbevares i kjøleskapet. 
Matforgiftningsbakterien Bacillius ceceus kan nemlig overleve i kokt ris, og den har gode vekstforhold dersom risen blir stående ute i romtemperatur.
Risen bør brukes etter 1-2 dager.


Salat:
Til 4 porsjoner:
  • 500 g kokt, avkjølt ris (250 g ukokt)
  • 2 stk finkuttet vårløk
  • 1/2 agurk, dlet i biter, skjær bort den 'bløte remsen' i midten.
  • Ruccola, ca. 25 g
  • 150 g røkelaks i biter
  • Frisk koriander
Dressing:
  • 1 ss hvitvinseddik
  • 3 ss sesamolje
  • Revet skall og saft av 1 sitron
  • 2 ts sweet chilisaus
 Sånn gjør du det:
  1. Bland og rør sammen ingrediensene til dressingen.
  2. Kok ris og avkjøl den.
  3. Bland alle ingrediensene til salaten sammen.
  4. Hell dressingen over salaten og bland godt sammen.
  5. Dryss over frisk hakker koriander ved servering.
 
Ingredienser



FINNBIFF - God mektig reinsdyrgryte !!

Finnbiff eller reinskav er egentlig ikke en matrett i seg selv, men en ingrediens som består av strimla reinkjøtt. Man kan således hevde at finnbiff som rett kan lages på en rekke ulike måter, så lenge hovedingrediensen er strimla reinkjøtt som stekes.

Trolig er finnbiff en urgammel måte å tilberede reinkjøtt på.
Strimlingen av kjøttet har gjort behovet for mørning mindre, og er trolig en direkte årsak.
En annen årsak til strimlig kan være hurtigere tørking og salting.
Gjennom å strimle kjøttet ble det også lettere å ta i bruk mer nøyaktige porsjoner senere.

Du trenger til 4 personer:
  • 500 g reinskav
  • 1 stk løk
  • 4 stk gulrøtter
  • 600 g potet
  • 4 skiver bacon
  • 100 g champignon 
  • 3 dl crème fraîche 
  • 4 stk einebær
  • 40 g brunost
  • 1 dl kraftig kjøttkraft, 1 dl vann + 1/2 beger Knorr Fond"DuChef"
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
Sånn gjør du:
  1. Finhakk løken og skjær baconet i små biter.
  2. Ha løk, bacon og kjøtt i en kjele, som tåler høy varme.
  3. Stek til løken er gyllen på middels svak varme.
  4. Skrell og skjær poteter og gulrøtter i store terninger.
  5. Skjær soppen i skiver.
  6. Tilsett poteter, gulrøtter og sopp og la det steke i ytterligere 5 minutter.
  7. Ha i crème fraîche, hakket brunost, kjøttkraft og knust einebær.
  8. La det koke til potetene er møre.
  9. Smak til med salt og pepper.
Dryss over : «ein liiiiten persilledusk på toppen» a la Ingrid Espeli og server med rørt tyttebær ♫

Enkel hyttedessert 

Ananas, bringebær, mager kesam med vanilje og litt flytende honning, pyntet med sitronmelisse


Det fins viktigere ting i livet enn å øke farten !
(Mahatma Gandhi)

Granbu på Budor ☼

Steinbit orange med grønnsaker & svart tajarinpasta ♫

OBS: Dette innlegget inneholder produktplassering/reklame !

Nydelig rett med pasta, hvit fisk og asiatiske smaker.
Denne spennende svarte tajarinpastaen kommer fra Matbazaren.
Svart tajarinpasta er laget med blekk fra blekksprut og passer ypperlig til fisk og sjømat.

Steinbit er en veldig god matfisk, kjøt­tet er fast med middels grov struktur og kan
langt på vei sammenlignes med skalldyr
Bon Appetit !!

Lutefisk med ertepuré, bacon, lutefisksaus og amadinepoteter ~*♥*~


Lutefisk lages fra tørrfisk eller klippfisk som blir behandlet med lut i en spesiell prosess.
Fisken blir først lagt i bløt i kaldt vann i fem–seks dager, med daglig skifte av vannet.
Den vannmettede fisken blir så lagt i bløt i kaldt vann tilsatt lut i to dager.
Under denne behandlingen sveller fisken til mer enn sin opprinnelige størrelse, samtidig som proteininnholdet reduseres med om lag 50 % , noe som gir fisken dens karakteristiske konsistens.
Når denne behandlingen er ferdig er fisken full av lut, har en pH-verdi på 11–12 og er giftig.
For at den skal bli spiselig, må den igjen legges i bløt i kaldt vann i 10 dager.
(Kilde og bilde fra Wikipedia)

~**~
Til 4 personer:
  • 3 kg lutefisk

Sjokoladepudding & vaniljesaus ~*♥*~


Jeg vet ikke når sjokoladepuddingen første gang ble laget, men Piano Orginal Sjokoladepudding
har vært på det norske marked siden 1969. Jeg vil tro at sjokoladepudding ble laget av Norske
husmødre lenge før den tid.
Her en en god oppskrift på sjokoladepudding, som du kan lage selv !

Til 8-10 personer:
Sjokoladepudding:
  • 13 gelantinplater

Eggerøre ♫♥♫


Eggerøre er som navnet sier en matrett laget av 'rørte' egg 🌿

Eggerøre er perfekt følge til spekemat og røkt fisk, men passer også godt til reker og kjøttpålegg.
Her et tips for tilberedning i kjele, stekepanne og i stekeovn.

Jeg synes eggerøren blir mest saftig ved tilberedning i kjele.

Nyttårsmeny ~*♥*~


Årets nyttårsmeny er inspirert av god hjemmelaget
RETROMAT ~**~

70' tall's forrett
90' tall's hovedrett 
- og en dessert, som har fulgt oss siden tidenes morgen 


Jeg, som mange andre er glad i tradisjoner -og hvor mange ganger har
ikke rekecocktail stått på nyttårsmenyen rundt omkring i Norges land ??
På 80-tallet kom også den fantastiske avokadoen til Norge.
Blandingen av reker og avokado ble en "hit" i mange år.

The same procedure as last year:

Koteletter med soppsaus og ovnstekte Amadine poteter & smakstomater ✿ ✿


Kremet soppsaus er perfekt tilbehør til koteletter !

Ingredienser:
  • Koteletter, 1-2 stk pr. person

PINNEKJØTT med VOSSAKORV, KÅLROTSTAPPE og mandelpoteter ~*♥*~


Pinnekjøtt er saltede og tørkede ribbenssider fra sau, leveres både røkt og urøkt.
Sauesiden blir skåret opp langs ribbeina og vannet ut ett døgn før det skal tilberedes.

Pinnekjøttet legges på en rist av bjørkepinner og dampes i ca. 3 timer.
Navnet pinnekjøtt kommer av dampkokemetoden, damping over bjørkepinner.


PINNEKJØTT:
Du trenger 500 g pinnekjøtt per person.
  1. Vann ut pinnekjøttet i vann, 12-24 timer i romtemperatur, dette varierer så les på pakningsvedlegget på pinnekjøttet du bruker.
  2. Legg bjørkepinner uten bark i bunnen av en vid kjele.
  3. Du får kjøpt ferdige "pinnekjøttpinner", ligger som regel ved siden av pinnekjøttet i butikken.
  4. Fyll på vann så det står i høyde med 'risten'.
  5. Legg pinnekjøtt over og sett på lokk.

Pastarør med kjøttsaus ✿ Maccheroni Genovese con sugo di carne


Maccheroni Genovese
Disse lange pennelignende pastarørene er en av våre regionale pastatyper, fra Genova. Et annet navn for denne pastatypen er natalini, som kommer fra det italienske ordet natale som betyr jul. Denne rariteten ble vanligvis spist rundt juletider. De blir ofte brukt i klare supper, eller med ulike sauser eller kan fylles som en slags mini canneloni. Det geniale med hul pasta er at saus og smak kan feste seg både på innside og utside så til dette anbefales en rik og tykk saus.

Kalkun med waldorfsalat, poteter, grønnsaker og fløtesaus ♪♫¸♥¸♫♪


Helstekt kalkun er et 'must' for mange på nyttårsaften.
Enkelt, ganske billig og veldig godt.
Kalkunen i seg selv smaker ikke så veldig mye, men sausen som man lager av kraften, grønnsaker og waldorfsalat gjør hele retten perfekt !

Tips:
Beregn ca. 500 gram kalkun per person.
Tin kalkunen i kjøleskapet. Det tar ca. 2 døgn å tine en kalkun på 5 kg.

Husk å ta innmatposen ut av kalkunen hvis den følger me
d 😊

Hvis du skal servere kokte poteter til kalkunen, har jeg oppskriften på hvordan du får
perfekte, kokte mandelpoteter uten skall ⇾ her.

Innbakte pølser c",) Pølser for liten -og pølser for stor !!

Grillpølse med ost og pizzakrydder, wienerpølse med pizzakrydder, lammepølse med pizzakrydder
Bruk de pølsene du liker best ღღ
'Unger' vil vel gjerne ha milde pølser
-og voksne foretrekker, som regel noen som er litt mer krydret.
Jeg kan anbefale lammepølser med fetaost & oliven fra Annis Pølsemakeri !

Thaisuppe med kylling ღ¸•*✿✿ Tom Ka Gai


God varmende suppe, med gode smaker.
Tom Ka Gai er en Thailandsk suppe, som originalt lages av en hel kylling og med galangal, sitrongress og kaffirlime blader 🌿

Litt fornorsket, så ingrediensene til denne smakfulle suppen finner du i i de fleste matbutikker !!
Nydelig suppe, som passer godt på kalde dager !
Spis & Nyt 

Japansk Biffsuppe ◠‿◠✿ Phở bò !!


Snadder !
Trenger ikke dra til Japan for å finne ingrediensene, de finner du på 'nær-butikken'!

Sandwich med reker og egg & Thousand Island dressing ★  


Nydelig rekesmørbrød med reker og egg !
Ypperlig lunch eller kveldskos !
Bruk gode reker, ikke reker i lake, de er ikke gode !!