Ukemeny - Uke 36 - 2015 ஃ☂ஃ ☼ஃ☂ஃ ☼ Tidlig høstmeny !




Høsten er her, men september kan ofte by på mange fine dager.
Nyt dagene - de kommer ikke i reprise ஃ☂ஃ ☼ஃ☂ஃ ☼

Her er tips til en god, variert ukemeny, bare en dag med fisk da men, det får vi ta igjen neste uke.
Håper noe av det kan friste.

Fårikål med hvitløk og chili ♫♪


Fårikål vil mange kalle for Norges nasjonalrett !
Her i fjellheimen i Gudbrandsdalen går sau og lam på fjellbeite, blir en ekstra god smak på dem !

Blande chili og hvitløk i fårikål er vel nesten like ille som å banne i kirka, men jeg tar sjansen. 
Kålen ofte nesten 'borte' i gryta, men det er jo nesten den som er best,
så jeg bruker masse kål.

De vanlige kokte potene ble byttet ut med hasselback poteter, så enkelt men SÅ mye bedre.
Det var den beste fårikålen min kjære noen gang har spist 🍂

Det vart stære godt - Ha ti døkk !!

Omelett med skinke og mozzarella !


Helt herlig på fjellet i dag
Lager en god solid frokost så vi holder ut lenge på fjelltur.

Omelett er egg som er pisket sammen og stekt med smør eller olje i en stekepanne,
mye forskjellige tilbehør kan brukes, fisk, kjøtt eller bare grønnsaker - og ost selvfølgelig !

Omelett passer til alle døgnets timer 🍅

Pitapizza med pølser og ananas !


MÆDDAN - Og den lyt gå fort !!
Hverdag og tidsklemma, noen som kjenner seg igjen ?
Det var så mye bedre før, når unger var unger som bygde hytter i tre, hoppet paradis midt i veien og sykla på en altfor stor sykkel uten hjelm, kasta på stikka og lekte 'boksen går', 'titten på hjørnet'
og 'anti over'.

Tenk litt på hvor mange fritidsaktiviteter barna dine er med på, trenger ikke være med på alt.
La dem få litt tid til "å kjede seg" også !
Vet - lettere sagt en gjort 
Middagen i dag er i hvert fall rask, enkel og barnevennlig !

Spaghetti med kyllingkjøttdeig, grønnsaker & kokosmelk !


Slunken lommebok etter ferien, men mat må vi ha !
Kyllingkjøttdeig og pasta !!
Billig og ganske så sunn middagsmat !

Kanskje det også er flere enn meg, som kjøper pakker med paprika i flere farger -og den grønne ligger stadig igjen, NÅ kan du putte den i gryta 

Lun potetsalat med sennepsdressing !


Nydelig, smakfull potetsalat !
Serveres til grillmat, røkt kjøtt og stekt fisk !

Når du har kokt potetene er det meste gjort - godt og enkelt

Potetsalat:
  • 900 g nypoteter 

Eggedosis med friske bær ღ


Enklere dessert finnes neppe, hvis du skal lage den selv -og ikke bruke ferdig produkter !
Fiks ferdig på 10 minutter ! Godt er det også !

Jeg spiste mye eggedosis i barndommen, ofte på hytta i fjellheimen, vispet og vispet med en hjulvisp. Eggedosis er veldig mektig og søtt, men når du tilsetter friske bær blir den mye friskere 

Til 4 porsjoner:
  • 4 stk egg

Kyllingfrikassé med dillsaus !


Frikassé er en måte å lage mat der kjøtt og  grønnsaker deles opp i biter og kokes i buljong eller saus, som jevnes med smør og fløte eller eggeplomme. Retten kommer opprinnelig fra Frankrike.

I dag ble det en herlig god frikassé med kylling, masse ferske grønnsaker og deilig lys saus, smakt
til med dill og sitron 🌿

Også så enkelt med alt i en gryte !!

Grillet fjellørret fylt med sitron & urter ♫♪ Servert med lun potetsalat !


Sønnen min var på fisketur i sommer -og kom hjem med 12 stk flotte ørret.
I dag brukte jeg de minste ørretene.
Takk vennen, for mange gode middager -her er en av dem



Sånn gjør du:
  1. Lag først agurksalaten og sett den i kjøleskapet.

Banan-pannekaker !!


Har bananene blitt litt vel mye overmodne og brune ??
Lag kjempegode små pannekaker, som du kan nyte varme eller kalde.
Sunne også, laget med havregryn !

Du trenger til 14 små pannekaker:
  • 2 stk modne bananer

Grillet torskefilet med appelsin og rosmarin !


Har du smakt denne sammensetningen før; torsk, appelsin og rosmarin ?
Smaker smaskens !

Asparges og tomat passer også godt til -og for å gjøre middagen komplett, ovnsbakte poteter.
Server retten med litt godt smeltet meierismør, tilsatt litt sitronsaft.

Biffsnadder med baconsurret asparges, peppersaus og bakt potet ♫♪


I dag har vi gått en fin tur i fjellheimen ♫♪
Strålende sol fra blå himmel, rennende bekker, sau og lam på beite, fuglekvitter, smale stier -som går opp og ned.... Kjenner at man bruker noen andre muskler enn når man går på flat asfalt.

Enkel biffmiddag med gode smaker -og ett godt glass rødvin skal smake nå !
Begynn med potetene i god tid, de må steke en time eller to.

Chili Con Carne ♫ -på hyttevis !


Chili con carne betyr chili med kjøtt 🍂
En av verdens mest kjente gryteretter, mange tror det er meksikansk mat, men det er det ikke. Den kommer fra Amerika, mest sannsynlig fra Texas.

Helt, herlig, enkel, varmende hyttemat !
Du kan gjerne gjøre den litt mer spennende med hvitløk, forskjellige typer bønner osv..., men på hytta er det helt greit med litt færre ingredienser å bære med seg i sekken !

Pastasalat med røkelaks ✿


Mettende, lett sommermat, som nesten lager seg selv.
Perfekt til lunch eller kvelds på varme sommerdager, men kan fint nytes hele året 🌿

Røkelaks er kjempegodt og finnes i ulike kvaliteter og prisklasser.
Det er ikke bestandig at den dyreste er den beste, men prisforskjellen kommer nok litt an på hvordan laksen blir røkt og kvaliteten på fisken. 

Laks er en viktig kilde til vitaminer, mineraler og sunne fettsyrer, og er derfor noe av det sunneste vi kan spise. Den inneholder omega-3-fettsyrer, fettløselige vitaminer som vitamin D, selen, vitamin B12 og jod som noen av de viktigste næringsstoffene.

Røkelaks inneholder mye salt og i tillegg er den røkt - så ikke spis røkelaks altfor ofte !

Dobbel Lasagne al forno med bechamel og kjøttsaus !


Den mest kjente retten med lasagne kalles gjerne lasagne al forno, som betyr ovnsbakt lasagne 🌿

Den består av to sauser:
en hvit saus med ost; bechamelsaus og en saus med kjøtt og tomat, som legges lagvis med pastaplater.


Dette er en av mine favoritter -og ikke bare min, de fleste setter pris på en god lasagne 

Her en en oppskrift til ca. 10 porsjoner -og les porsjoner, ikke personer, mange som gjerne vil ha 'en dobbel en'.

BBQ marinerte koteletter & vannmelonsalat med kikerter ♫


God, enkel og smakfull middag på grillen !
Tilbehøret til de marinerte kotelettene er fløtegratinerte poteter og den smakfulle vannmelonsalaten, som passer perfekt til kotelettene.
Spis & Nyt ♫♫

Vannmelonsalat med kikerter !


Enkel god salat, som passer til grill -og spekemat !
Du kan også spise den som ett eget vegetarisk måltid -og den er ett fint innslag på koldtbordet.

I denne har jeg brukt kikerter, en spiselig belgfrukt i erteblomstfamilien. Planten er 20 til 50 cm høy, og har små blader på begge sider av stammen. En belg inneholder to eller tre erter. Blomstene er hvite eller blå med rødlig skjær.
Kikerter inneholder like mye protein som kylling, blir mye brukt i vegetarisk mat!

Spis & Nyt !!

Dampet kinakål med urtesaus & reker !


Kinakål er godt kjent i Norge, men nordmenn flest tenker på den kjedelig salaten vi får servert på de fleste gatekjøkkener rundt omkring. Kinakål er kål, ikke salat !!
I Kina, kinakålens hjemland blir den som regel brukt i wok og dampet i varmretter.
Den trenger veldig kort koketid, 4 minutter er nok.
Gi kinakålen en liten opptur du også !

Flat iron steak i tortilla wraps ♫


Flat iron steak skjæres ut av bogen på storfe🌿
Det er kjempemørt, nydelig kjøtt, som passer ypperlig på grillen, men kan også stekes i stekepannen.

Gjør det enkelt i dag og serverer den i tortilla, med hjemmelaget potetsalat og sopp.

Her kan du også bruke storfekjøtt av mørbrad eller ytrefilet !

Skifersteins T-bone steak ♫♪♫♪


En T-bone steak er en førsteklasses del av oksekjøtt som har fått navnet sitt fra T-formet bein som deler den. 

Det er skjært ut fra en ryggvirvel, tverrsnitt av ytrefilet og indrefilet, to av de mest saftige kjøttdelene på storfe.


T-Bone steak med estragon & sjalottløk poteter, crispy grønnsaker og rødvinsaus

Nydelig måltid, som passer utrolig godt etter en dag ute i fjellheimen.
Fin sammensetning av nydelig smaker !

Beregn en T-bone steak per person, da blir det i hvert fall nok kjøtt og gjestene slipper og slåss om indrefileten. 

Hvor mye poteter og grønnsaker du tilbereder kommer an på hvor mange du lager til, bruk vanlig sunn fornuft.