Bakte epler med sjokolade, rosiner, kanel og sukker

Kan melde om klar, frisk luft, +6 grader og nydelige farger i fjellheimen 🍂
Ikke noe er så koselig, som å fyre opp bål og kose seg ute i naturen.

Det er sesong for gode norske epler. Jeg brukte Gravenstein 🍎
Gravenstein eller Gråsten-eple er en eplesort, som med sikkerhet kan føres tilbake til 1698 til slottet Graasten i Danmark. Sorten kom første gang til Hardanger, Norge i 1792.
Gravenstein var vår viktigste eplesort frem til 1970-årene. 
Fremdeles er gravenstein en av de viktigste eplesortene i norsk fruktdyrking.

På høsten passer det perfekt med varme epler fylt med sjokolade, rosiner, sukker og kanel.
Jeg gjør det enkelt og serverer eplene med mager vaniljekesam, den er knallgod !

Jeg prøvde to utgaver, hele epler og epler i båter.
Epler i båter er best for da ble fyllet bedre fordelt og det tar mye kortere tid 🍂🍏
Spis dem rett fra folien eller legg eplene på en tallerken. 

Jeg bakte eplene med skallet på, men du kan skrelle dem hvis du foretrekker det. 

Isabells saftige muffins med Capri-Sun !


Det er lov å leke både med mat og kaker !
I dag har Isabell laget supersøte og gode muffins.
Disse inneholder Capri-Sun, som gjør dem ekstra saftige 🌼

Capri-Sun, eller Capri Sonne, som de også kalles er drikke laget av fruktjuice og vann, som drikkes med sugerør ut av en 200 ml-pose. De ble første gang produsert i Tyskland i 1969.

Capri-Sun passer fint i barnas tursekk eller som en tørsteslukker på varme dager. 
Den myke beholderen tar minimalt med plass når alt er drukket opp, slik at den er enkel å ta med seg hjem for å gjenvinne.
Capri-Sun inneholder svært lite juice og masse sukker, så sunt er det ikke !!

'Mommo, man kan ha på kakestrøssel før man steker dem' 🎈
Kokkespiren min har fylt 9 år - så nå kan hun alt !

Gratinerte kamskjell a'la Solrun !


Kamskjell er knallgodt og en av de flotteste råvarene vi har i Norge 💛ஜ 
Det viktigste er og ikke steke dem for lenge, da blir dem som viskelær, i verste fall sprettballer ! 

Ferske kamskjell er helt klart best, men når man skal gratinere kamskjell går det helt greit, og bruke fryste kamskjell. Lommeboka setter også stor pris på det !!
La dem tine i kjøleskapet i 8 timer eller natten over og tørk godt av dem på tørkepapir.
Takk for sist ! Trivelig lag.
Her er oppskrift på gratinerte kamskjell, som jeg sa jeg skulle sende deg...💛

Gratinerte kamskjell etter tips fra Hilde Solrun !
Hilde Solrun er født og oppvokst på Smøla, så hun har nok fått kamskjell inn med morsmelken.
Store ildfaste former med kamskjell-grateng 💛

Jeg har endret litt på oppskriften -og serverer herligheten i kamskjell-skall.

Serveres gjerne med ett glass god og mild akevitt.

Braisert lammeskank -og kålrotpuré med gulrøtter & mandelpoteter !


Ordet braisere kommer fra det franske ordet braisèr, som beskriver en matlagningsteknikk der man varmebehandler godt brunede råvarer i en gryte sammen med væske under tett lokk.

Lammeskanken er den nederste delen på lammelåret.
I utgangspunktet er det ikke den møreste delen på lammet, men den smaker utrolig godt.
Skankene skal koke lenge og vel, til kjøttet nesten faller av beinet.

Dagens lammeskanker er fra Annis Pølsemakeri på Ringebu.
Skankene er marinert med olje, chili, pepper og ramsløk 🌿
Det er masse god smak i sausen, så du kan fint bruke naturelle lammeskanker.

Denne oppskriften kan dere egentlig takke mannen min for 🍂
"Hva skal vi ha til middag i morgen ?"
Lammeskanker !

"Med kålrotstappe og mandelpoteter ?"
Nei, det er tilbehøret til pinnekjøtt !

"Kan man ikke servere det til 'skank' også ?"
Jo, det kan man vel alltids... på ett - eller annet vis 🍂

Express Amerikansk gulasj / Pasta & kjøttsaus i trykkoker !

🍂 Jeg koker retten i Crock-Pot Express Multicooker. 

Det er en dampkoker, langtidskoker og trykkoker i samme maskin.

Året er 1936, og oppfinneren Irving Naxon søker patent for et bærbart husholdningsapparat, som snart skulle snu markedet på hodet. Den lille innretningen som så veldig liten og beskjeden ut, skulle snart revolusjonere de amerikanske husholdningene.

2010 Crock-Pot kommer endelig til Norden og de andre nordiske landene! Nå oppdager hele Skandinavia fordelene med å lage mat med langkoking.

2018 Crock-Pot Express lanseres i Skandinavia. Dette er en multicooker med trykkokingsfunksjon, som gjør det mulig å velge om man vil tilberede maten raskt eller langsomt.

Ovnsbakt eller grillet Camembert med Ramsløkolje, Ringebupølse, Gårdsbakeriets kjeks til ost og Bjørnebærsyltetøy 🌿


På vei opp til hytta var jeg innom favoritt butikken Annis Pølsemakeri på Ringebu 👉  
Du kan se siden til Annis Ringebu på facebook 👉 her !
Men, det er ikke reklame eller produktplassering, jeg har betalt for varene !

Det er ikke bare masse godt kjøtt de kan by på, men blant annet forskjellig oster, oljer, 
pesto, oliven, kjeks, syltetøy, cider, saft og pasta.

Ja, alt du måtte trenge av tilbehør, fra gode produsenter og små gårdsbutikker.

Noe av det jeg kjøpte var :

  • Camembert  - fra Gangstad Gårdsysteri i Inderøy
  • Ramslaukolje - fra Bygdegodt, Valldal i Møre og Romsdal
  • Gårdsbakeriets Kjeks til ost - fra Bakke Gård, Åmot i Modum kommune
  • Bjørnebær syltetøy med honning - fra GLB, Gausdal & Lillehammer bigårder
  • Ringebupølse - fra Annis Pølsemakeri

Meksikansk ostesmørbrød / Quesadillas på bålpanne med lammerull, ost, tomatsalsa & pesto !


Quesadillas, kan også kalles for ett meksikansk ostesmørbrød 🌿

Quesadillas er tortillalefser. som blir fylt med ost -og annet snadder. 
Deretter blir de stekt gylne og sprø i en stekepanne 
- eller, som her - på en bålpanne.

Når man griller på bålpanne er det lurt med mat, som ikke 'drysser og søler' altfor mye når man skal snu og vende på dem. Bruk gjerne grillbrett av aluminium, så du slipper og miste fyllet eller i verste fall hele tortillalefsen ned i bålpannen.

Her har jeg laget en veldig enkel utgave med lammerull, norvegia ost, 
👉 pesto -og 👉 tomatsalsa 🍅 
På hyttevis ble det litt juks med kjøpt tomatsalsa og pesto.

Jeg brukte god lammerull fra Annis Pølsemakeri på Ringebu, men du kan gjerne bruke vanlig kokt skinke eller annen type kjøtt, som salami eller stekt kylling.

Ukemeny - September !


September - allerede 🍂
Har du ikke oppnådd brunfargen du har strevd for hele sommeren, kan du gi opp nå !

Men, september kan være utrolig fin og solen varmer fremdeles.
Ta deg en tur på fjellet eller i skogen og opplev vår vakre natur 🍂

Med høsten kommer også mye godt, vi bor jo "Midt i matfatet".
Ferske rotgrønnsaker, blomkål, brokkoli, løk, ferskt lammekjøtt, sopp og bær.

Denne uken skal vi kose oss med masse god mat, tenne levende lys og kanskje fyre i peisen.

Link til oppskriftene finner du i navnet på retten !
Lag en fin uke 🍂.

Panna Cotta med daim !


Daim har vært og er' min favoritt sjokolade i over 50' år !

Daim er en sjokolade med kombinasjon av sprø mandelkrokan og mykt -melkesjokoladetrekk. 
Sjokoladen er mest populær i Skandinavia, men blir også solgt i blant annet Frankrike, Tyskland og Storbritannia. Sjokoladen ble utviklet av Freia i 1953 og lansert i Sverige og Norge samme år. Den ble videre lansert i Finland rundt 1963 og i Danmark i 1971.

Nå får du også kjøpt Daim Melkesjokolade. 
En magisk kombinasjon av to kjente klassikere, Freia Melkesjokolade og deilige biter av Daim sjokolade🍫

Herlig fløyelsmyk sjokolade-panna cotta, toppet med vispet krem og hakket daimsjokolade 🍂

Linguine con le Vongole !


Linguine vongole er en italiensk klassiker !
Retten oppstod, som Italiensk husmannskost, men er nå en av de meste kjente pastarettene.

Vongole er av arten teppeskjell.
Teppeskjell finner man kun sporadisk langs norskekysten.
De graver seg dypt ned i sandbunnen, så de kan være vanskelig å finne.
Ekte vongole, som selges i Norge er stort sett importert fra landene rundt Middelhavet. 

Hjerteskjell lever også under sandoverflaten, men ikke så dypt som teppeskjellene.
Hjerteskjell lever langs hele norskekysten. De kan høstes med spade eller rive når det er lavvann/fjære.

Fordelen med vongole er at de er mye større enn hjerteskjell og innmaten sitter fast i skjellet. Innmaten i hjerteskjell faller ofte ut under damping. 

Jeg kjøpte store, fine vongole på Innlandets beste fiskebutikk → Knutstad & Holen A/S 

Atlantic Bluefin Tuna / TUNFISK med mango & agurksalat !


På benken foran han ligger en makrellstørje på utrolige 169 kilo.
– Den er fanget utenfor Ålesund, og nå er den kommet hit til Hamar.
– Dette er den blåfinnete tunfisken, som regnes som den mest eksklusive tunfisken i sushiverdenen.
Tilbake på 60- og 70-tallet var det mye fiske av makrellstørje i Norge. Men så ble fisken fredet for å bevare bestanden.
– Nå er vi kommet dit bestanden er bærekraftig og under kontroll, slik at det er en kvotebestemt fangst. Men det er fortsatt regulert som forskingsfangst for å ha kontroll med bestandsutviklingen, opplyser Kjetil.
– Den er faktisk tatt med stang, men det er kraftig utstyr som brukes i fangsten. Og de som fisker denne fisken har veldig strenge regler å forholde seg til. Båten får lov til å ta opp én fisk, og er rigget med madrasser på siden slik at fisken ikke får noe slag. Og den skal rett i nedkjøling fordi fisken produserer varme i kroppen. Derfor er det veldig, veldig viktig at den blir hurtig nedkjølt til så å si null grader. For å bevare kvaliteten og smaken.
(Hamar Arbeiderblad 01.09.2022 )

Selvsagt måtte jeg kjøpe en bit av herligheten !
Det er ikke ofte en Atlantic Bluefin Tuna ramler inn over dørstokken i Mjøsbyen Hamar.