NASJONALSKATTEN - FÅRIKÅL !


Det var på begynnelsen av 1970-tallet at fårikål først ble kåret til Norges nasjonalrett.
I 1998 fikk nasjonalretten sin egen festdag.

Fårikålens dag feires den siste torsdagen i september hvert år.
🐑 Jeg har ofte besøk av årets fårikål på hytta i Gudbrandsdalen 🍂
Ikke rart kjøttet blir godt når de vokser seg store og vandrer lykkelig rundt her opp i fjellheimen.

'Man kødder ikke med selve nasjonalskatten' fårikålen.
Nei, jeg gjør ikke det, men jeg har noen forskjellige varianter, med litt smakstilsetning. 

Kjøtt fra bog, nakke, bryst og slagside er som regel kjøttet som blir brukt til fårikålkjøtt. Dette kjøttet inneholder ben og en god del fett, noe som gjør kjøttet saftig og smakfullt og du får den typiske fårikålsmaken.

Hvis du tilsetter 2/3 av kjøttet fra lammelår får du masse kjøtt uten slintrer, men du må bruke minst 1/3 med 'vanlig' fårikålkøtt får å få den riktige smaken !

Jeg har også laget fårikål av salt lammekjøtt med friske einebær 🍂



En annen ting vi kan enes om er at samme hvor mye kål du bruker i gryta, så forsvinner den !

Vanligvis i hvert fall, men jeg bruker en stor mengde kål. Synes kålen, som har kokt i den gode, kraften er så god !

Her får du masse oppskrifter 👉 
Link til oppskrifter finner du i merket etter  👉

Det er faktisk litt system, hvis du klarer og se det 😊


Fårikål kjøtt
  • Fårikålkjøtt av lam 👉 🐑
  • Vanlig fårikålkjøtt 👉 
  • Med lammelår 👉  👉 ♫🐑
  • Med salt lammekjøtt og friske einebær 👉 🍁  Jegerkål 

Krydder
  • Salt og pepper ! 👉 
  • Salt, pepper, chili og hvitløk 👉 🐑
  • Salt, pepper, chili, hvitløk og allehånde 👉 
  • Salt, pepper, laurbærblad og kjøttkraft 👉 
  • Salt, pepper, gulrøtter, allehånde og soyasaus 👉 🍂
  • Pepper, friske einebær 👉  🍁

Kokemåte 
  • Vanlig kjele på komfyren i 3 timer 👉 🍂 På hytta 👉 🐑
  • Slowcooker i 8 timer 👉 
  • Trykkoker totalt 1 time 👉  👉 🍁







Heggsetra - Sør Fron - Gudbrandsdalen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar