UKEMENY HØSTFERIE / POTETFERIE !


Høstferien er en skoleferie i september eller oktober, avhengig av hvor du bor. 
I noen fylker har de fri bare to-tre dager.

POTETFERIE - het høstferien når jeg var ung og den var i september.
De fleste ungdommene var med på å høste poteter i høstferien.

Høstferien ble innført som et tiltak for at skolebarn og -ungdom skulle hjelpe til med innhøstingen av poteter. I 1940 var det matmangel og poteten ble redningen mot hungersnøden for mange.

Rundt '80-tallet hadde de fleste 'potetbønder' investert i potetopptaker -og potetferien ble til høstferie. Høstferien ble også flyttet litt frem, så den ikke kom rett etter sommerferien.

Kalde fingre og traktoren, som kjørte fortere og fortere er det jeg husker best. 
Lønningen ble brukt på → 'Hamar Mart'n'   helgen etterpå !

Bildet er lånt fra 👉 Anno - Domkirkeodden

Ukemenyen består av oppskrifter jeg har tilberedt på hytta i Sør Fron, Gudbrandsdalen 
🍂  Fire av rettene inneholder faktisk poteter !

Enkle, gode, varmende, smaksrike retter, som ikke krever mye oppvask og fancy apparater. Måltidene passer perfekt i fjellheimen, men kan også nytes ved havet eller i 'byen' !

Link til oppskriften finner du i navnet på retten 👉
God middag 🌿


Mandag 

One Pot hverdagsgryte med kjøttdeig eller karbonadedeig, grønnsaker og poteter 🌿
Det er så greit med alt i en kjele 🍅
Rydd i kjøleskapet, kanskje du finner nok til en middag.
Grønnsaker kan blir 'litt slappe', skrell dem og legg dem i kaldt vann.
- se om de kommer seg !

Tilbered gryta inne på komfyren eller kok den på bålpannen 🌿


Tirsdag
👉Scampi / Vannameireker & grønnsaker i folie

Nydelig sjømat pakket inn i folie og stekt på bål er sunt, smart og knallgodt 🎶 
Scampi og grønnsakene blir akkurat passe stekt.
Sausen lager seg selv inne i pakken -av skalldyrkraften, grønnsakene, sitron og soyasaus.

Jeg serverer retten med hvitløksbaguetter, som jeg pakker inn i folie og legger i bålpannen, sammen med 'pakken' med scampi og grønnsaker 🌿

Skalldyr-pakkene kan også grilles i gassgrill, under lokk eller i stekeovn på 180 grader i ca. 15 minutter 🌿 


Onsdag

Sloppy Joe er en amerikansk matrett som består av kjøttdeig av storfe, løk, ketchup og sterke smakstilsetninger 🌿
Kjøttblandingen, som minner litt om bolognese serveres i hamburgerbrød 🍔

Min utgave av Sloppy Joe er fetende, klissete og knallgod !
Jeg serverer 'burgerne' med ovnsbakte poteter.




Torsdag

Kjapp og enkel middag med torsk i en knallgod saus 🌿
Her trenger du kun en stor stekepanne !

Server retten med hva du måtte ønske, ris, pasta, poteter.
Eller, som suppe med godt nystekt brød 🌿


Fredag

Tortilla-chips vs Nacho-chips 🌿🌽
Begge er meksikanske chips laget av maismel, som er fritert i olje.

Tortillachips er trekantet i formen, det er fordi den skal fungere litt, som ett spiseredskap når den dyppes i gryter, sauser eller dressinger.
Nachochips er runde og tykkere en tortillachips og passer godt til gratinering.

Server nachos med 👉 Tomatsalsa og 👉 Guacamole 🍅🌿


Lørdag
Servert med stekte poteter, brokkolini, tomatsalat og peppersaus !

Hanger steak / Butcher steak / Boeuf onglet
Nyretapp eller slakterbiff, som den også kalles har lenge vært slakterens hemmelighet ♫♪
Kjøttstykket ligger på innsiden av ryggen som et beskyttende muskellag mot nyrene.

Jeg serverer nyetapp med ferdig kokte poteter, som jeg steker i stekepannen og bruker ferdig peppersaus fra Jacobs. Den sausen er faktisk veldig god 🌿
Ferdig kokte poteter er i utgangspunktet ikke godt, vasne og smakløse, men når man steker dem i godt smør med masse krydder så blir de faktisk etanes og ikke så verst gode.

Du finner oppskrift på gode peppersauser 👉 her - hvis du vil lage sausen fra bunnen av.

Dagens grønnsaker er brokkolini og tomatsalat fra Annis 🌿


Søndag
👉Bidos / Gryte med reinsdyr

Det finnes mange ulike oppskrifter på Bidos 🌿
Noen foretrekker klar kjøttkraft, som den opprinnelig blir laget med og andre en tykk brun saus.

Min versjon av Bidos er med reinsdyrstek av bog, en blanding av den opprinnelig med kjøttkraft, smaksatt med litt kjøttfond og tyknet med meljevning, samt bittelitt Mrs Chengs soppsoya 🌿

Denne retten passer perfekt, under #hyttemat !

Knallgod og mettende, samt lite oppvask.

Lag gryta inne på komfyren eller kok den på bålpannen 🌿
Jeg tilbereder gryta inne og lar den 'kose seg' ferdig på bålpannen.


Ukens søte 😋

Blodpudding er også ett barndomsminne, jeg syntes det var og fremdeles er veldig godt.
Mor fikk blod av en lokal bonde, som hun lagde blodpudding av.
Jeg husker bøtten med blod, som stod ute på trappen når jeg kom hjem fra skolen.

Vi spiste blodpuddingen, stekt i skiver med sukker eller sirup og smeltet smør !

Jeg kommer neppe til å lage blodpudding selv, men du får faktisk kjøpt dypfryst 'Matblod' i bokser på 500g i enkelte butikker.

Blodpuddingen er kjøpt på 👉 Annis Pølsemakeri på Ringebu !



Parker og plener ble potetåker 🌿

Under krigen ble parker og plener over hele Oslo gjort om til potetåkre. 
Poteten skulle bøte på matmangelen, og var mat til frokost, middag og kvelds.

Ref :  Bilde fra 👉 Dagsavisen




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar