Slowcooker Ukemeny - Knallgode, smaksrike oppskrifter !



Her kommer den andre ukemenyen tilberedt i slowcooker, den første finner du ⇾ her  !
Middagsrettene må forberedes på morgenen eller dagen før, men det er det verdt !

Året er 1936, og oppfinneren Irving Naxon søker patent for et bærbart husholdningsapparat, som snart skulle snu markedet på hodet. Den lille innretningen som så veldig liten og beskjeden ut, skulle snart revolusjonere de amerikanske husholdningene.

Crock-Pot er det offisielle merkenavnet på slowcooker, som kom på markedet i USA på 1970 tallet. I ettertid har det kommet mange forskjellige utgaver og etterligninger på 'elektriske kjeler, som koker mat på svak varme over lengre tid' !

2010 Crock-Pot kommer endelig til Norden og de andre nordiske landene! Nå oppdager hele Skandinavia fordelene med å lage mat med langkoking.

2018 Crock-Pot Express lanseres i Skandinavia. Dette er en multicooker med trykkokingsfunksjon, som gjør det mulig å velge om man vil tilberede maten raskt eller langsomt.

Jeg har to utgaver, den tradisjonelle 'slowcooker', som du kan lese om → her -og Expressen, som kom i 2018 med funksjonen trykkoker. Den kan du lese om ⇾ her.

Link til oppskriften finner du i navnet på retten.
God middag 🍅

Reinsdyrfilet med kantareller og nydelig tilbehør !


På den lokale Kiwi'n fant jeg reinsdyr medaljong og ytrefilet av rein til en overkommelig pris.

Reinsdyr medaljong - kommer fra den indre delen av baklåret. Den er nesten like mør, som ytrefileten, men har mer smak. Pakken på 300g var delt i 3 små fileter. 

Jeg valgte ytrefilet av rein. I 300g pakke med to fileter a 150g.
Ytrefileten sitter på utsiden av ryggraden. Den er supermør og har en mild viltsmak.

Jeg har ⇾ 
kantareller i fryseren. De må nytes innen 2-3 måneder etter nedfrysing, da de ikke er forvellet. Kantarellene tiner jeg i kjøleskapet.

Inspirerende ukemeny med høstens farger og smaksrike middager

 
Denne uken har jeg noen av de nyeste oppskriftene på menyen !
Felles for alle rettene er at de ser fargerike ut, har masse gode smaker og spennende kombinasjoner.

Det er bare å glede seg !
Oppskriften finner du i navnet på retten.

God middag 🍂🖤


Mandag

LAUP / LAUPER / TRØNDERBOLLE med rugmel og anis

Hva laup er ....

Det er en bolle, som i tillegg til hvetemel blir bakt med rugmel og krydret med Anis 🍂 Bollene skal være stor og flate, og serveres i halvdeler med påsmurt ekte godt smør og brunost 🍂

Anisfrø er et av de eldste krydderplantene fra middelhavsområdet. Anis er mye brukt i Spania, Italia og Nord-Afrika. Anisfrø har i uminnelige tider blitt brukt til å krydre bakst, slikkerier, snaps og vin. Anis er frøene fra en ett-årlig skjermplante. De inneholder ett stoff, som heter anetol, og det er dette som gir den lakrislignende smaken. Anis er en av de aller eldste krydderplanter og er velkjent for sin gunstige effekt på fordøyelsen. I tillegg kan anisfrø brukes til å smaksette teer, safter og varme drikker.

Stjerneanis er ikke nært beslekta med anis, men krydderne inneholder noen av de samme aromatiske stoffene, blant annet anetol. Stjerneanis brukes hovedsakelig i Østen og India. Stjerneanis har en strammere smak og har ikke vanlig anis sin gode lukt og aroma.

Laup er velkjent i Trøndelag, Trønderbolle !
Lauper blir ofte servert med smør og brunost, og gjerne sammen med en god kopp te

OnePot slowcook svinekjøtt, grønnsaker, potet & saus !


Enkel, god, rustikk og ganske billig middag, som passer seg selv.
Passer til en travel hverdag eller søndagsmiddag etter en lang dag ute i frisk luft.

Forbered gjerne retten dagen før servering -og sett den på kok, i en slowcooker når du står opp.
Retten blir best i slowcooker, men kan stekes i en ovnspanne i stekeovn i alt fra 2-7 timer.
Uten poteter i 'potten' kan svinekjøttet tilberedes på trykkoker funksjon i 20 minutter.

Jeg bruker svinestek av bog, som jeg fjerner svoren på og deler i store biter i denne oppskriften. Svinekam passer også godt og alle stykningsdeler, som kan deles i store biter. 
Hvis du vil benytte svoren kan du lage hjemmelaget ⟶ baconcrisp  🐽

Du kan bruke koteletter, men de er så tynne så kjøttet faller fort fra hverandre.
Indre og ytrefilet passer bedre i stekepannen, som jeg har gjort ↠ her -og ikke i gryte.

Baileys Crème Brûlée med jordbærsaus !


Jeg kjøpte Baileys til jul, som jeg gjør hver jul -og ofte blir den stående i kjøleskapet frem til påske, men i år har glemt å tømme den ut 😅 Nå går den i desserten 2 måneder før jul.

Jeg bruker Baileys med salt karamell, men den blir like god med vanlig Baileys.

Denne oppskriften minner mye om  ⟶  Crème Brûlée ,
som er en kjent Fransk dessert -og betyr brent fløte.
Den består av en knaskende karamellisert topping, som vi går glipp av i denne utgaven. 

SMASH BURGER TACOS / Tortilla burger med knallgod dressing


Saftig og knallgod tortilla smashburger 🌿🍅
Her sender vi 'Taco's til nye høyder uten spisskummin !
Skikkelig kliss, men veldig godt !

Tacoen, som vi kjenner i dag kom i 1973, men de første meksikanske produktene kom allerede i 1965. Det var Stavanger-kjøpmannen Allert Middelthon, som først begynte å importere enkeltvarer av taco på hermetikk i da amerikanere kom til Norge for å utvinne olje i Nordsjøen.

Mine barn og bonusbarn vokste opp midt i storhetstiden !
Her i huset var det 'fredagstaco' fra år 2000 til 2014. 14 år med taco til 4 barn og vennene deres ! Ikke rart man blir litt lei lukten og smaken av spisskummin.

Smash burgere er tynne burgere, som opprinnelig kommer fra USA,
De heter smash burgere, på grunn av stekemåten. Former dem som boller, legger dem på en varm grill eller stekepanne og smasher dem flate med en stekespade.

SMASH BURGER TACOS 
med ekstra god smak av hjemmelaget dressing kan jeg gjerne spise hver fredag i noen uker.

Rødvinsbraisert svinenakke med rustikk potet & fennikelstappe !


Knallgod klassisk middag, som passer godt på kalde høstdager 🍂

Supermøre rødvinsbraiserte skiver av svinenakker 🐷🍷🍃
Ordet braisere kommer fra det franske ordet braisèr, som beskriver en matlagningsteknikk der man varmebehandler godt brunet råvarer i en gryte sammen med kraft.

Skiver av svinenakke høres fancy ut, men vi har spist det siden tidenes morgen.
Det er rett og slett nakkekoteletter uten bein.
Svinenakke selges i skiver og hel. Hel svinenakke uten bein kalles for svinefilet.