Ingen påske uten lammekjøtt !
Men, hvorfor spiser vi lam, samt masse egg, kylling, appelsiner og heller ned flere liter med solo i påsken ?
Lammet er det eldste påskesymbolet 🐑
Påskelam er en betegnelse på offerlammet, som jødene ifølge 2. Mosebok ble pålagt å slakte og spise rett før flukten fra Egypt. Denne skikken har vært vanlig helt siden jødene vandret ut av Egypt, og er til minne om hvordan jødene ved å smøre blodet til et lam på døren sin unngikk å få sine førstefødte drept under den tiende plage som Gud sendte over Egypt.
Påskelam er en betegnelse på offerlammet, som jødene ifølge 2. Mosebok ble pålagt å slakte og spise rett før flukten fra Egypt. Denne skikken har vært vanlig helt siden jødene vandret ut av Egypt, og er til minne om hvordan jødene ved å smøre blodet til et lam på døren sin unngikk å få sine førstefødte drept under den tiende plage som Gud sendte over Egypt.
Egg & Kylling 🐔
I eldre tider la ikke hønene egg på vinteren.
At høna satte i gang igjen med verpingen falt ofte sammen med påsketiden,
og påsken ble derfor en egg'fest.
Når høna verper igjen, kan man feire både våren og påsken.
Kyllingen bryter seg ut av egget slik Jesus sto opp fra graven.
Kyllingen bryter seg ut av egget slik Jesus sto opp fra graven.
Tidlig på våren legger hønene mange egg.
Kyllingene er et slags symbol på våren og det nye livet.
I påsken er også kyllingen et symbol på Jesus oppstandelse.
Appelsin & Solo 🍊
Det å spise påskeappelsin har lange røtter i Norge. Appelsiner har blitt importert til landet i over 100 år. Før var appelsin sesongbetont. Tilgangen til de søte og saftige appelsinene var best i vintermånedene frem til påske, og slik ble appelsinen en påskefrukt.
Paskha er en dessert, som opprinnelig ble laget i ortodokse land.
Den blir laget i løpet av Holy Week, uken før påsken og siste uken i fasten og deretter brakt til kirken for å bli velsignet på den første offisielle feiringen av Jesu oppstandelse, mellom solnedgang på påskeaften og soloppgang på første påskedag.
Paskha er laget av bøndenes meieriprodukter, som er hvite og symboliserer renhet.
Den er laget i pyramideform, som ett symbol på kirke ♥
Servert med Cloud Bread.
Cloud Bread er lavkarbo 'brød' uten mel og proppfulle av proteiner.
De er kun laget av egg og smøreost. De smaker kjempegodt !
Bakte egg 👉 Egg cocotte , lager jeg ofte.
Herlig, sunn og god smårett ! Skikkelig proteinbombe !!
Hvitløk og lime-marinert kylling - i en herlig kremet, syrlig, hvit saus tilsatt cheddar ♫♪
Sitrus og hvitløk passer perfekt til kylling !
Cheddar smaker smaksens og smelter lett !
Appelsin & limesaft, soyasaus, hvitløk, jalapeno, spisskummen, koriander og olje er typiske meksikanske smaker og en perfekt kombo for marinering av biff !
Jeg serverer kjøttet, som taco med salat, mais, agurk, reddiker, lettrømme, tomatsalsa og god hjemmelaget Guacamole 🌿
Har du prøvd potetgull & ost, som panering ?
Det er utrolig digg !
Sprø og saftig kylling servert med ovnsbakte mandelpoteter, brokkolini, gulrøtter og smeltet smør tilsatt chili, basilikum, sitronsaft og soyasaus 🌿
Vel bekomme ღ
Lammefilet, kålrotpuré med gulrøtter & mandelpoteter, sopp & bakt sjalottløk, samt potetgull fra den norske bonden.
Hvis du vil steke lammelår i stekeovn, kan jeg anbefale denne oppskriften
I påskeuken og ukene i forkant, sendes nesten seks millioner liter Solo og Solo Super ut til dagligvarebutikker og andre utsalgssteder landet rundt.
Den gule appelsinbrusen har blitt selve symbolet på påske her i landet.
Så da vet dere det !
Denne ukemenyen består da selvfølgelig av lam, egg, kylling, appelsin, en flaske solo, samt litt ymse snadder 🌿
Det er bare å glede seg !
Håper du finner noe, som frister !
Link til oppskriften finner du i navnet på retten.
Starter med en skikkelig god, ortodoks påskedessert !
Den blir laget i løpet av Holy Week, uken før påsken og siste uken i fasten og deretter brakt til kirken for å bli velsignet på den første offisielle feiringen av Jesu oppstandelse, mellom solnedgang på påskeaften og soloppgang på første påskedag.
Paskha er laget av bøndenes meieriprodukter, som er hvite og symboliserer renhet.
Den er laget i pyramideform, som ett symbol på kirke ♥
Fortsetter med en nydelig, lavkarbo frokost/lunch, men kan fint nytes av alle.
Cloud Bread er lavkarbo 'brød' uten mel og proppfulle av proteiner.
De er kun laget av egg og smøreost. De smaker kjempegodt !
Bakte egg 👉 Egg cocotte , lager jeg ofte.
Det er skikkelig godt og du kan variere innholdet med hva du måtte ønske av grønnsaker og proteiner.
Herlig, sunn og god smårett ! Skikkelig proteinbombe !!
Du har kanskje ikke påskeferie enda. Noen må også jobbe i påsken, for å holde Norge i gang, som det sies. Da er det bra at denne retten er rask å lage.
Sitrus og hvitløk passer perfekt til kylling !
Cheddar smaker smaksens og smelter lett !
Jeg serverer kyllingen med pappardelle kokt i buljong ♫♪
Pappardelle er den bredeste utgaven av båndpasta, 2-3 cm.
Carne Asada betyr grillet kjøtt og stammer fra det Meksikanske kjøkken 🌿
Carne Asada er marinert biff, som grilles på høy varme, så det nesten blir litt brent før det skjæres opp i tynne skiver.
Det er utrolig digg !
Sprø og saftig kylling servert med ovnsbakte mandelpoteter, brokkolini, gulrøtter og smeltet smør tilsatt chili, basilikum, sitronsaft og soyasaus 🌿
Vel bekomme ღ
Norsk lammekjøtt er av ypperste kvalitet, ikke rart da de fleste beiter i utmark, smaken varierer, sies det, om det er lam som har beitet på fjellet, ved kysten eller spist lyng på innlandet.
Langfredag
Langfredag er en perfekt dag for langtidssteking.
Langtidssteking/grilling er faktisk viktigere enn kjernetemperaturen.
Kjøttet blir utrolig mørt og saftig selv om det er gjennomstekt.Jeg serverer lammelår med fløtegratinerte poteter, ratatouille og lammesaus 🌿
👉 80°C i 8 timer !
Kald, litt hot thaisalat med gode reker til forrett.
Servert med en god champagne 🍸Alexandre Bonnet Grand Réserve, Brut
Pulled pork - Asian style
Rødvin til Asiatisk pulled pork bør være viner som har mye friskhet, har en viss sødme, samtidig som de har bare et moderat innslag av garvestoffer og eikepreg.
Valgte en 100% Barbera, lagret på ståltanker 🍷 Pietro di Campo Silenzio Barbera 2014
Avslutter med en fløyelsmyk, søt og syrlig dessert 🍓
En god, enkel, gammel klassiker, som smaker like godt hver gang.
Jeg brukte lettsaltet, røkt ferdig kokt skinke i denne oppskriften og serverte den varm.
Du kan også serveres skinken kald. Ta den ut av kjøleskapet en halvtimes tid før servering, så den ikke er kjøleskapskald når den skal nytes. Med varme poteter og saus fungerer det helt greit !
Jeg serverer bayonneskinke med fløtegratinerte poteter, lettkokt asparges og hollandaise 🌿
Dette er den perfekte påskedesserten !
Denne desserten passer ypperlig etter kraftige middager, som lam og ribbe.
I oppskriften står det blodappelsiner.
Servert med en god champagne 🍸Alexandre Bonnet Grand Réserve, Brut
Pulled pork - Asian style
Servert med ovnsbakte søtpotetet, rødløk, maiskolber, den sykt gode sausen og drysset over litt frisk hakket basilikum.
Rødvin til Asiatisk pulled pork bør være viner som har mye friskhet, har en viss sødme, samtidig som de har bare et moderat innslag av garvestoffer og eikepreg.
Valgte en 100% Barbera, lagret på ståltanker 🍷 Pietro di Campo Silenzio Barbera 2014
Avslutter med en fløyelsmyk, søt og syrlig dessert 🍓
Hvit sjokolademousse med limemarinerte jordbær
Søndag - Første påskedag
Jeg brukte lettsaltet, røkt ferdig kokt skinke i denne oppskriften og serverte den varm.
Du kan også serveres skinken kald. Ta den ut av kjøleskapet en halvtimes tid før servering, så den ikke er kjøleskapskald når den skal nytes. Med varme poteter og saus fungerer det helt greit !
God middag 🌿
Denne desserten passer ypperlig etter kraftige middager, som lam og ribbe.
I oppskriften står det blodappelsiner.
Noe har skjedd siden 1970, for nå heter det røde appelsiner.
Herlig frisk, kald, søt og syrlig 🍊
Herlig frisk, kald, søt og syrlig 🍊
SPIS OPP RESTENE i dag !
Hvis du vil lage Påskens sjokoladekake, finner du oppskrift 👉 her
God påske 🐥🐥🐥
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar