Isabells Risboller med Japp' sjokolade !


De er raske og lage, minner om barndommens jul og smaker fortreffelig sammen med morgenkaffen ! Da prater vi selvfølgelig om ⇾ Risboller

Har du smakt risboller med Japp' sjokolade ?
Japp består av melkesjokolade, fylt med deilig kakaomarengs og myk karamell. 
Sjokoladen ble lansert allerede i 1949, og er fremdeles en favoritt blant sjokoladeelskere. 

Japp'Risboller er knallgode på smak, men litt seige i konsistensen💛
Til morgenkaffen vil jeg fremdeles gå for de gode, gamle risbollene, men til julebrus passer de perfekt 😋

Jamaican Jerk Steak av indrefilet ♫ Servert med søtpotetpure, grønn peppersaus, aspargesbønner, syltet rødløk & potetchips !

Perfekt medium stekt biff i AirFryer med Jamaican Jerk  

En AirFryer - Luftfrityrkoker fungerer som en frityrkoker, 
men den 'friteter' med varmluft istedet for olje !
Du kan selvsagt steke biffen i vanlig stekepanne hvis du ønsker det.

Jeg krydrer biffen med Jamaican Jerk !
En krydderblanding/rub med tørkede krydder, som jeg hadde igjen etter jeg laget Jamaican Jerk' kylling med mango, som du finner oppskrift på ➡ her.

MONGOLSK BIFF på sparebluss !


Mongolsk biff finner du på menyen i mange kinarestauranter rundt omkring i hele verden !
Herlig mørt, godt kjøtt med en tykk smaksrik saus ♫♫

Mongolsk biff blir laget med biffkjøtt og servert med ris.
Her får du oppskriften på en billigere utgave med kjøttdeig & nudler.

Red curry paste, soyasaus, sesamolje og hoisinsaus får du kjøpt i de fleste dagligvarer. 
Men, de er mye billigere hvis du kjøper store flasker og ekstra billig hvis du kjøper dem i butikker, som har ett godt utvalg i asiatisk mat. De er holdbare i flere måneder, selv etter de er åpnet hvis de står kaldt og du bruker rent bestikk og tørker av flaskehalsen etter hver gang. 

Den tykke, smaksrike sausen er selvfølgelig fremdeles en stor del av retten. 
Med den prisstigningen det har vært på matvarer så må man knipe litt igjen der man kan.

Helt unik knallgodt smaksbilde 😋
Jeg bruker masse thailandske smaker, som red curry paste og sesamolje i tillegg til den vanlige smaken man finner i mongolsk biff, en blanding av soyasaus, sukker og hoisinsaus.

Jeg elsker koriander, men for dere, som synes koriander smaker såpe kan urten erstattes med bladpersille. Nå har det nå kommet bladpersille i potte også faktisk 🌿

Jamaican Jerk' kylling med mango !


Jamaican Jerk er en tradisjonell rub, krydderblanding med tørkede krydder.

Hvem elsker ikke karibisk smak? 
På de karibiske øyer preges maten av smaksrike krydderblandinger, aromatiske urter og hete fra ulike chilisorter. Frukt er en favorittingrediens, og mange karibiske retter får en sursøt twist fra ananas, mango, lime og appelsin.

Knallgod, mør kylling med jamaicanske krydder, søtsmaken fra mango, litt varme fra paprika i en smaksrik, sykt god saus 🌿


Først blander du sammen 'Jamaican Rub'.

Ukemeny - En kald november uke !


Nå er det småkaldt altså, tid for å finne frem strømpebukser, lue og votter !
Korte og mørke dager, da gjelder det å kose seg så godt man kan.

Nå er vi så heldig, at de fleste av oss i hvert fall, får ett varmt måltid i løpet av dagen.
Lag ett festmåltid hver dag, med smaksrik god mat !
Dekk bordet med levende lys og lag en hyggelig ramme rundt middagsbordet.

Det er hverdager det er flest av - nyt dem - ♫

Her er mitt forslag på en smaksrik ukemeny.
Håper dere finner noe, som frister.

Link til oppskriften finner dere i navnet på retten.
God middag 

Blåskjell med 3 x løk, chili & fløte !


Blåskjell er billig, sunt og kjempegodt 🌿
Blåskjell er også veldig sunt, da de inneholder mye vitaminB12 og selen.
Et halvt kilo gir deg en tredel av dagsbehovet ditt for jern.

Blåskjellene jeg kjøpte i dag var store og fine, selv om de var svenske.
Økologiske blåskjell fra 👉 Scanfjord
Jo kaldere vann, jo bedre blåskjell !!

Jeg kjøpte også en kilo med ferske reker 🌿
For en forskjell det er på ferske og frosne reker.
Frosne er helt greit og de er gode, men den er en mye bedre smak og konsistens på ferske. 
Dette blir ett dronning-måltid !

Gløggmarinert kylling med parmesanpoteter og gløggsaus !


Jeg bruker Hellstrøm' sin gløgg, det er fordi jeg hadde igjen litt på en flaske.
Du kan gjerne bruke en litt billigere alkoholfri utgave i denne retten.

Men, den er veldig god altså 
⇾  Her serverer jeg den med pepperkaker og blåmuggost !
- og ⇾  her med ovnsbakt brie foran peisen på hytta 🍂

Gløgg kan brukes til mer en drikke !
Har du prøvd å marinere hvitt kjøtt med gløgg ?
Jeg bruker kylling i denne oppskriften, men du kan gjerne bruke kalkun.

ELGBURGER med sprøstekt bacon, frisk dressing & syltet rødløk ! Servert med hjemmelaget pommes frites !


Elg er et stor hjortedyr, som lever ute i barskogen.
Skandinaviske helleristninger viser at mennesker allerede i steinalderen drev med elgjakt.

I år har det faktisk vært veldig lite elg i skogen -og selvfølgelig også i butikkene, men 
Trygve Brovold AS på Stange og Annis Pølsemakeri på Ringebu har ofte fryst kjøttdeig av elg.

Den meste kjente og brukte retten med kjøttdeig av elg er elghakk.
Du finner en tradisjonell oppskrift på Elghakk fra Hedmark ⇾ her.

Men, kjøttdeig av elg kan brukes til mye mer enn Elghakk🌿
Hva med en tomatbasert gryte med pasta, som du finner ⇾ her 

Medisterkaker - Farsekaker / Brun saus !


Farsekaker stekes raskt i stekepannen før de legges over i buljongvann med frisk timian 🌿
Det gir gode saftige medisterkaker/farsekaker og base for god brun saus. 

Bruk god medisterfarse 🌿
Du kan selvfølgelig lage den selv ved å kverne svinekjøtt og flesk, spe kjøttet med melk og potetmel og smaksette farsen med krydder, som salt, pepper, ingefær og muskat. 
Men, så flink er ikke jeg. 

Heter det medisterkaker eller farsekaker, når man bruker medisterfarse ?
Medisterkaker er opprinnelig grovere i konsistensen enn farsekaker.

Meksikansk biff med bakepoteter & hvitløksdressing servert med sukkererter og ovnsbakte tomater !


Nå har vel de fleste fått med seg min nye 'favoritt-biff', men jeg gjentar meg selv :
Hanger steak / Butcher steak / Boeuf onglet / Verdens møreste biff !

Nyretapp / Slakterbiff, som den også kalles har lenge vært slakterens hemmelighet ♫♪ Kjøttstykket ligger på innsiden av ryggen som et beskyttende muskellag mot nyrene.

Les mer om Nyretapp ⇾ her !
Indrefilet, ytrefilet og entrecôte passer også godt til oppskriften.

Scampi med casarecce i en smakfull tomatsaus !


Fredag ! 💕✨ Beste dagen i uka
-og da blir det noe HOT med SCAMPI ♫

Eller hvor Hot den blir avgjør du selv, bruk mye eller lite chili.

SCAMPI er det italienske navnet på sjøkreps og bestiller du det i utlandet vil du bli servert sjøkreps. I Norge ble forskjellige typer varmtvannsreker introdusert under navnet Scampi.
Vannameireker er den vanligste varmtvannsreken, som importeres til Norge i dag 🌿
Scampi / Vannamei rekene jeg brukte er tropiske store reker oppdrettet Vietnam.
De er fra ASC-sertifisterte anlegg, uten bruk av antibiotika og på best mulig måte for miljøet
.

Knallgod lammegryte i smaksrik kremet tomatsaus !


Det man trenger til en god middag med lammegryte er lammekjøtt, grønnsaker, krydder og kraft 🌿

Du kan koke retten i slowcooker, vanlig kjele eller trykkoker.
Jeg vil anbefale slowcooking for å oppnå optimalt smaksbilde på den sykt gode sausen, som jeg tilsatte litt kokosmelk !


Jeg har tidligere lagt ut gode oppskrifter med av lammeskank med kraft av; rødvin og tomat, hvitvin, øl, samt grønnsaker og krydder selvfølgelig.