Black and White grillspyd ◠‿◠✿



Biter av indrefilet av storfe, indrefilet av svin, sjalottløk
og paprika 

Pulled Pork med coleslaw og BBQ-saus ♫


Pulled pork er langtidstekt svinekam, som marineres/rubbes med spicy krydderblanding.

Perfekt søndagsmiddag, da den skal stekes i 6 timer.
Den skal stekes til kjøttet faller ifra hverandre, når du deler det med en gaffel !

Spis & Nyt ♫

Blåskjell med hvitløk og basilikum !! Hoi Ma Laeng Poo c",)


Blåskjell er så godt !! Prøver stadig og finne nye oppskrifter med blåskjell som hovedingrediens.
Her er en asiatisk utgave : HOI MA LAENG POO !

Ovnsbakt skreiloins med smørdampet sopp & purre og rødvinsaus


Nå går det mot slutten av skreisesongen.
Det 'eneste' jeg fikk tak i, i dag var skreiloins, men hva gjør vel det, når det er den beste delen på fisken. Loins er ryggstykkene på fisken.

Denne delen har det beste 'kjøtt-stykket' på fisken, fast og kraftig. 
Den egner seg godt til å pannesteke eller ovnsbake, da den ikke går så lett i stykker under tilberedningen.

Ovnsbakt skrei
  1. Fjern skinnet og skjær skreiloins i serveringstykker.
  2. Beregn 200-250 g per person.
  3. Strø på godt med salt, la de ligge i 10-15 minutter, skyll av saltet og tørk dem.
  4. Saltet gjør at de blir enda fastere i 'fisken' c",)
  5. Legg dem på en stekeplate med bakepapir, legg på en bit godt smør på hvert stykke.
  6. Stekes ved 180 grader, ca. 12 minutter.
Rødvinsaus
(4 personer)
  • 3 ss smør
  • 1 sjalottløk
  • 1 båt hvitløk
  • 2 ss hvetemel
  • 2 dl kjøttkraft/fond
  • 2 dl rødvin
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts timinankrydder eller 1 ss frisk
  • 0,5 ts pepper
Sånn gjør du:
  1. Finhakk løk og hvitløk, fres det i 1 ss smør til det blir blankt og mykt, uten at det tar farge.
  2. Dryss på mel og spe med kraften.
  3. Tilsett vin, timian og pepper.
  4. Kok sausen i 30 minutter.
  5. Sil sausen.
  6. Smak til med salt og rør tilslutt inn 2 ss smør, da blir sausen blank og fin
Smørdampet sopp
Jeg brukte aromasopp og champinjong.
  1. Varm smør i en panne og tilsett sopp, skjært i skiver.
  2. Legg på lokk og smørdamp soppen i 5-6 minutter.
  3. Smak til med salt og pepper.
Smørdampet purre
  • 1 stk purre
  • ½ l vann
  • Salt
  • Pepper
  • 1 ss smør
  1. Del purre i passe biter - ca. 4 cm kubber. 
  2. Kok dem i lettsaltet vann i ca. 2 minutter.
  3. Hell av vannet, tilsett godt smør, salt og pepper.
  4. La det dampe litt under lokk, mens du rister litt på kjelen innimellom. Kun ett par minutter.
Ovnsbakte poteter
  • Amadine poteter.
  • Olje
  • Havsalt
  • Timian, frisk
Sånn gjør du: 
  1. Vask og del potetene.
  2. Skjær de opp i båter.
  3. Hell over litt olje, dryss over havsalt og frisk timian.
  4. Bland sammen og stek i stekeovn på 225 grader i ca. 20 minutter.
Kan etterstekes sammen med fisken, hvis de ikke er helt møre 








Saunapalvi Pajun c",) Finsk Badsturøkt skinke med asparges og hollandaisesaus !!


Jeg har fått Saunapalvi Pajun av min finske svigerinne, kjøpt på Stockmann i Åbo.
Finland er kjent for sine gode skinker, som vist nok skal være 100% bedre enn den norske.
Har testet den med asparges og hollandaisesaus -og JA den smakte helt fortreffelig !!

Asparges:
Brekk av den nederste delen på aspargesen, der den knekker naturlig.
Kok asparges i saltet vann i 3-4 minutter.

Hollandaisesaus:
  • 3 eggeplommer

Svinaktig god wok med en Asiatisk touch !!


God hverdagsmat med masse smak !!
Jeg serverte retten med fullkornspaghetti.

Til 4 porsjoner:
  • 800 g svinefilet i strimler

Vaffel ;))♥ 25 mars er den internasjonale vaffeldagen !!


Vaflene har sin opprinnelse fra Hellas
Vaffel er en kake stekt i jern, rutemønstret, hjerteformet eller firkantet.
Mønsteret i jernet stammer faktisk fra 12-1300-tallet.
Det karakteristiske rutemønsteret skal være laget etter modell av bivokskakene i bikubene.
Og navnet vaffel stammer fra det tysker ordet wafel som betyr vokskake.

Risotto med kylling ✿ ✿


Risotto er en italiensk risrett. Opprinnelsen til retten er fra den flate Posletta i Nord-Italia,
hvor risdyrking er vanlig, altså den østre delen av Piemonte, Lombardia og Veneto.

Her er en oppskrift på en billig og god 
hverdagsutgave av Risotto ✿✿ 

Mexicansk Chiligryte med oksekjøtt ♫ Servert med potet & selleripuré !!


God varmende gryte med masse smak og hvor 'hot' den blir bestemmer du selv.
Serveres med fløyelsmyk puré !
Spis & Nyt ♫

Chiligryte:
Til 4-6 personer:
  • 800 g mørbradbiff

Fylt kyllingfilet surret med bacon ! Servert med hot curry saus & pak choy -og ovnstekte poteter !!


Asia møter Europa med en streif av Amerika c",)
Kan jo lure litt på hva jeg "mener" med denne retten.
Kylling fylt med fransk ost, italiensk tomat og koriander, som blir mye brukt i det asiatiske og meksikanske kjøkken.

Servert med franske poteter, asiatis
k 'kål', men som nå også blir dyrket i Norge og på
toppen av det hele en thai-saus !!

Bacon/svinekjøtt blir brukt både i det Europeiske, Amerikanske og Asiatiske kjøkken,

kom til Norge 1500-1100 år f.kr. faktisk !!

Denne retten blir neppe og finne på menyen på en restaurant,
men jeg driver ingen restaurant -og i bloggverden er heldigvis alt lov !

Smaker utrolig godt, selv om den er landløs ♫♫

Kokos PANNA COTTA med hot Mango ♫


Panna cotta, direkte oversatt «kokt fløte», er en italiensk dessert.
Den lages av fløte, vaniljestang, sukker og gelantin og serveres, som regel med bær eller -coulis.

Her møter Italia Asia, byttet ut fløte med kokosmelk.
Resultatet ble en nydelig asiatisk dessert !

Desserten kan også serveres til veganere, da den ikke inneholder egg og melkeprodukter.
Du må da bruke vegansk gelatin.


Du kan bruke Agar-Agar pulver, som erstatning for gelatin, men i mye mindre mengde. 
Du får kjøpt Agar-Agar på helsekost butikker.

Thai Biffsalat ♪♫

Biff & en touch av Asia = Lykke !!! 
Mat kan ikke bli stor bedre !!
God, mør biff er toppers mat for en matelsker som meg.

Når jeg i tillegg blander inn asiatiske smaker, de 4 S'er :
Søtt, salt, syrlig og spicy = Mathimmelen

Biff & Bacon pizza ♫♪


Biff & Bacon, masse ost og litt grønnsaker !
Ikke akkurat sunt, men det er godt da !
Serveres rykende varm med ruccola påstrødd litt maldonsalt ღღ  

Pizzabunn:
  • 500 g hvetemel
  • 1 pose pizzagjær
  • 3 dl vann
  • 1/2 dl olje
  • 1,5 ts salt

MONOLITKAKE ;))♥

 


Nydelig mektig dessert, men du må lage den dagen før den skal serveres !!
- og vi kan slå fast at jeg ikke er noen konditor, men den smakte godt i hvert fall c",)
Anbefaler og bruke en litt mindre form, så kaken blir høyere.
Jeg brukte en brødform på 2 liter, skal lage den på nytt senere, øvelse gjør mester !!
Fremgangsmåte:
Lag en form av aluminiumsfolie, som er like stor som toppen på en brødform ved å klemme aluminiumsfolien rundt toppen av formen. Sett aliminiumsformen på en stekeplate.

Lime-marinerte reker med avokado og sprøstekt parmesan ღ☼


Kjempegod, delikat, lekker forrett !
- eller smårett, når du har lyst på noe friskt og godt, med litt krønsj 
Det er utrolig raskt og enkelt å lage sprøstekt parmesan, som smaker kjempegodt !
Prøv da vel !

Appelsin & soya torsk med pasta, asparges og gulrot ~ ♥ ~

Vi mennesker er som østers,
selv det skrøpeligste skall kan inneholde en vakker perle ¸.•*

-ikke akkurat østers på menyen i dag, men nydelig, frisk, salt og syrlig torsk.

Torsk og pasta smaker faktisk godt sammen, særlig i kombinasjon med appelsin, gulrot, asparges og soyasaus. Denne retten passer både til hverdag og fest.

Kylling med pesto, servert med ovnsbakte pesto'poteter og salat med avokado ♫


Her er en smakfull kyllingrett, som lager seg selv i stekeovn.
Skjær opp poteter og stek dem sammen med kyllingfileten.
Bruk ferdig pesto på glass eller lag din egen, oppskrift nederst på siden.

Sandwich med mozzarella, ruccola, pesto og skinke ✿⊱╮


Kjempegode sandwicher med masse smak !
Stek dem i toastjern eller spis dem "som dem er" !

Gratinerte Pannekaker med kjøttdeig ♫♫


Pannekakedagen er førstkommende tirsdag etter fastelavnssøndag.
Den symboliserer at det er 40 dager til påske, og i gamle dager var det også starten på fasten. 
Da gjaldt det å få brukt opp blant annet egg, og hva passer vel bedre da enn pannekaker 

Pannekaker er populært både hos store og små.
De kan lages tykke eller tynne, store eller små, stekes i panne eller ovn, nytes til middag
eller som dessert. Her har jeg laget bolognese, en kjøttsaus -som jeg har fylt pannekakene med.

Vegetarpasta ✿⊱╮✿⊱╮


Etter en helg med mye god mat, men altfor mye fett og sukker er dette god mandags-mat !
Masse vann, fullkornspasta og grønnsaker - er det kroppen trenger !!

Tiramisu ♫ Servert i porsjonsglass ♫


Tiramisù er en av de mest kjente italienske dessertene.
Den består av savoiardi, på norsk ofte kalt fingerkjeks dynket i kaffe og cognac.
Samt en god mascarponekrem, med mascarpone, sukker og kremfløte.
Mascarpone er en Italiensk mild kremet friskost laget av creme fraiche og fløte.

Navnet tiramisù på italiensk betyr «trekk meg opp» 
en referanse til den oppkvikkende effekten av kaffe og sukker.
Dette er en smakfull, god dessert for de voksne, men ikke særlig barnevennlig !
Desserten er farlig god altså 

Du trenger til 10 porsjoner:
  • 1 kopp sterk kaffe