One-Pot gryte med hakket elgkjøtt og pasta !


Herlig gryte full av smak 🍅🌿
Hvis du vil ha en litt mildere utgave bruker du litt mindre krydder.
Hvis du vil ha den ekstra hot -er det bare å kjøre på med chili !

I denne oppskriften bruker jeg hakket elgkjøtt, som gir en utrolig god smak på gryta.
Du kan bruke kjøttdeig eller karbonadedeig av storfe, hvis du ikke har tilgang til elgkjøtt.

Trygve Brovold AS  på Stange og Annis Pølsemakeri på Ringebu har ofte fryst kjøttdeig av elg.

Pasta er kjøpt på min favoritt butikk, Nye grønt & godt 🍎
De har et utrolig godt utvalg i billig frukt og grønnsaker, samt pasta, ris, nudler, krydder, sauser og dressinger, samt masse Tyrkiske spesialiteter. 

Server gryta med salat og godt brød, hvis du ønsker det
- eller spis den, som den er uten noe ekstra tilbehør
 😋

Australsk kylling / Panert kylling fylt med hjemmelaget urtesmør !


'Vi har ingen historie eller faste holdepunkter. 
Det er det som gjør australsk mat så spennende' 🌿

Australierne våger å tenke og gjøre annerledes, prøve nye smaker og kombinasjoner. 
Mat i Australia har blitt påvirket av bakgrunnen til immigrantene, som har kommet til landet.

Masse god smak i en liten porsjon 
Panert kylling fylt med hjemmelaget kryddersmør med urter & chili.
Jeg bruker koriander, men du kan bruke basilikum hvis du ønsker det.

Panko er laget av brød, som er stekt på en spesiell måte, så det ikke blir skorpe på brødet.
Panko har en mye luftigere tekstur og mye større smuler en griljermel.
Du bruker aldri griljermel igjen altså, når du har fått tak i en pose med panko.

Jeg steker kyllingen i AirFryer, som gir ett sprøtt og saftig resultat, men de kan også brunes i en stekepanne og etterstekes i stekeovn.

Fylt panert kylling servert med ovnsbakte mandelpoteter, gulrøtter, sukkererter og smeltet godt smør tilsatt chili, koriander, sitronsaft og soyasaus 🌿

Scampi Chop Suey med nudler !


Chop suey er en kinesisk matrett oppfunnet i Nord-Amerika mot slutten av 1800-tallet.
Retten består kjøtt, storfe, kylling eller svin, som er stekt raskt i en wok, sammen med grønnsaker og en soyabasert saus. 
Retten serveres vanligvis med ris.

Chop Suey er Asias utgave av lapskaus eller 'sopihop' 🌿

Her kommer en utgave med scampi/vannamei reker, masse gode grønnsaker og nudler.
Retten blir best med rå scampi, men du kan selvfølgelig bruke ferdig kokte.

Scampi / Vannamei rekene jeg brukte er tropiske store reker oppdrettet Vietnam.
De er fra ASC-sertifisterte anlegg, uten bruk av antibiotika og på best mulig måte for miljøet.

Spis & Nyt - Smaker veldig godt !

Ukemeny - Desember !


Nå er det småkaldt altså, tid for å finne frem strømpebukser, lue og votter !!
Korte og mørke dager, da gjelder det å kose seg så godt man kan.

Noe vi kan glede oss over er at det faktisk bare 17 dager til 21 desember.
Da 'snur sola' og dagene blir lysere, sakte men sikkert ♫♫

Men, først skal vi gjennom en fin adventstid.
Håper dere får noen fine dager -og stress ned !

Du trenger ikke vaske tak og vegger midt i mørketiden, men mat må vi ha !

ØLBRAISERTE LAMMESKANKER / Nydelig, smakfull festmat & slowfood ♫♪


Lammeskank eller lammeknoke er full av god smak, men trenger lang tilberedningstid for å bli mør, men når den er ferdig smaker den helt himmelsk ! 

Lammeskankene jeg brukte i dag er fra Annis Pølsemakeri på Ringebu.
Skankene er marinert med olje, chili, pepper og ramsløk.
Det er masse god smak i sausen, så du kan fint bruke naturelle lammeskanker.

Jeg har en del forskjellige oppskrifter på lammeskank 🍂
Det man trenger er lammeskanker, grønnsaker, krydder og væske til å koke skankene i.

Hvit ROTMOS !


Rotmos passer godt til lam, pølser, stekt flesk, pinnekjøtt, stekt fisk og annen salt og mektig mat 🌿

Her får du oppskrift på en stor porsjon.
Hvor mange porsjoner kommer an på det ekstra tilbehøret.
Servere du den med kjøtt og poteter er det nok til 8-10 porsjoner, men bruker du den til lammeskank, som jeg har gjort i dag er det nok til 6 porsjoner.

Ovnsbakte rotgrønnsaker med pølser & soyasmør !


Nå bugner det av rotgrønnsaker i butikkene
🍂
Rotgrønnsaker er veldig gode ovnsbakte og passer til det meste.
Bruk grønnsakene, som du liker best og del dem opp i passende biter.
Gulrot, søtpotet og kålrot lager jeg i litt større biter enn pastinakk og sellerirot.

Rotgrønnsaker er et av den norske høstens fargerike smakseventyr. 
De er en del av grunnmuren i det norske kjøkkenet, og gir oss god smak på høsten og viktige vitaminer gjennom vinteren. 
Nå er de trendye igjen. 
Det er på tide !
Sitat: Nyt Norge 🍂

Jeg bruker nydelige, smaksrike ramsløkpølser og ramsløkolje i denne retten 
- og serverer herligheten med soyasmør. 

Ramsløk, Nordens hvitløk vokser i løvskoger på Østlandet og oppover kysten av Møre og Romsdal. Ramsløk er en opp til 30 cm høy plante, som lukter av hvitløk og som under blomstring brer seg som et hvitt teppe over skogbunnen 🌿

Smakfull og enkel middag !

Ovnsbakte karbonader med krydret tomatsaus og mozzarella !

Enkel og god middag med smaker fra middelhavet 🍅

For å gjøre det enda enklere kan du bruke ferdig stekte karbonader, men det tar bare ca. 15 minutter å forberede og steke hjemmelaget karbonader. Jeg bruker kjøttdeig, som inneholder en del mer fett en karbondedeig, så de de blir gode og saftige. 

Server gratinerte karbonader med hva du måtte ønske av ris, pasta eller poteter og gjerne litt salat eller grønnsaker. 
Jeg serverte godsakene med tagliatelle pasta og drysset over hakket vårløk ved servering 🌿

Jeg ble faktisk storfornøyd med dagens....
knallgode, ganske rask og billige middag ! 

Orange chicken / Appelsinkylling !


Herlig smaksrik kyllingryte med knallgod saus 🐔🍃
Appelsin og soyasaus er en perfekt match.

Jeg bruker lårfilet i denne retten. Den er mye saftigere og har mer smak enn kyllingbryst.
Kyllingen kan gjerne brunes litt før du tilsetter det i gryta. Det er en fordel i hvert fall når man bruker lårfilet med fett. Bruker du kyllingbryst kan du dele dem opp og legge dem rett i kjelen, men jeg bruner ofte dem også, det gir bedre smak på retten. 

Jeg tilbereder gryta i en Crock-Pot slowcooker, men du kan også steke den i en ildfast form i stekeovn eller bare la den surre i stekepannen.

Pasta & Pesto med Scampi !


Pasta & Pesto - mine favoritter 🌿
Dette er en rask og enkel utgave, hvor jeg bruker ferdig kokt scampi. 
Du kan gjerne bruke rå scampi, men da må du steke dem litt først, til de skifter farge til rosa.

PESTO finner du oppskrift på 👉 her ! 
Pesto får du også kjøpt ferdig på glass. 
Den står sammen med pastasauser, som er helt greit å bruke i en kjapp pastarett ! 

Kjapp, ganske billig - og god hverdagsmiddag på 15 minutter !

KEBAB'SNADDER !


Hva skal jeg gjøre da tro.... med resten av kebakjøttet jeg har i fryseren.
Sist laget jeg KEBAB i pita, oppskrift 👉 her.

Döner kebab er krydret kjøtt, som er er grillet på ett stående roterende spyd i en spesiell grill og deretter skåret i tynne skiver. Opprinnelig blir det brukt fåre -eller lammekjøtt, men nå blir også kebab laget med storfekjøtt og kylling.

Kebabkrydder finnes det mange oppskrifter på, men krydderblandingen består ofte av spisskummen, korianderfrø, paprikapulver, gurkemeie, kajennepepper, nellik, allehånde, kanel, kardemomme, hvitløkspulver, salt og pepper. 

Jeg bruker savoykål i denne oppskriften.

Ferske vårruller med sashimi av laks !


Vietnamesiske vårruller - Goi cuôn 🌿
De kalles også for myke vårruller, ferske vårruller og sommerruller.

Det er proteiner og grønnsaker, som blir pakket inn i rispapir, Bánh tráng, 
De er produsert i Vietnam, og består kun av rismel, tapiokamel, vann og salt.
Rispapiret må bløtlegges før du 'ruller' dem rundt ønsket ingredienser.


Sashimi er en japansk matrett bestående av fersk, rå sjømat skåret i biter.

PINNEKJØTT BRANDADE med smørsaus !


Brandade består opprinnelig av klippfisk, hvitløk og potetmos. 

Ordet brandade er utledet fra brandar, som betyr å røre. 
Retten er kjent helt tilbake fra 1786 i Marseilleområdet, og presidenten og historikeren i den 2. franske republikken, Adolphe Thiers, kalte retten for 'Et mesterstykke av menneskerasen'.

I Frankrike og Spania lages Branade tradisjonelt med utvannet kokt klippfisk, som rives fra hverandre med fingrene og blandes inn i potetmos med hvitløk. 

Her har jeg har byttet ut klippfisken med pinnekjøtt 🌿
I denne retten kan du bruke rester av pinnekjøtt, hvis du har. 
Du bør også spare på litt av kokekraften hvis du vil servere retten med smørsaus.

Butcher steak / Nyretapp med whiskysaus !

🍂
Hanger steak / Butcher steak / Boeuf onglet 
.

Nyretapp eller slakterbiff, som den også kalles har lenge vært slakterens hemmelighet ♫♪
Kjøttstykket ligger på innsiden av ryggen som et beskyttende muskellag mot nyrene.

Jeg har tidligere laget asiatisk salat med nyretapp, som også er knallgodt !
Oppskrift 👉 her !

På engelsk kalles den 'butcher steak' eller 'hanger steak'.
'Butcher', fordi det tradisjonelt er den biten slakteren har beholdt selv.
'Hanger', fordi den har godt av å henge en god stund.
I Frankrike heter strykningsdelen 'Boeuf onglet'.

Nyretapp er like mør som indrefilet, men med lengre fibre og kraftigere kjøttsmak.
Nyretapp skal behandles på samme måte, som indrefilet.

Anbefalt kjernetemperatur er fra 50°C og til max 59°C.
Gjennomstekt anbefales ikke da det gjør fibrene harde og seige.

Nyretapp selges det lite av i vanlige dagligvarebutikker, dessverre !

KEBAB i pita' med hjemmelaget dressing


Så på Abu og Mayoo spiste kebab på Notodden, sammen med noen 'rånere' på TV2 Play.
Den kebab'n fikk terningkast 3 på grunn av for tynn dressing !

Når jeg kjøper kebab på en riktig 'kebabsjappe' blir den servert i store pitabrød med masse dressing og mais, samt litt salat i bunnen. Brødet har jeg fremdeles ikke smakt på, så for min del kan brødet være laget av papp 😅 
Blir ikke helt det samme og lage det hjemme, men godt var det !

Sausen må være hjemmelaget og det er i dressingen' du finner hemmeligheten til en god kebab 🍂 

Kebab betyr grillet kjøtt !
Döner kebab er kjøtt, som er er grillet på ett stående roterende spyd i en spesiell grill og deretter skåret i tynne skiver.

Opprinnelig blir det brukt fåre -eller lammekjøtt, men nå blir også kebab laget med storfekjøtt og kylling. Jeg kjøpte 1 kg fryst, godt krydret kebabkjøtt av okse i Sverige til en rimelig sum.
Du får kjøpt det på de fleste dagligvarebutikker, det samme gjelder dressingen, men som sagt bør man lage dressing selv !

Det, som gir kjøttet den særegne smaken er krydderblandingen.
Krydderblandingen finnes det sikkert utallige variasjoner av. Den består ofte av malt koriander, spisskummen, paprika, hvitløkspulver, gurkemeie, ingefær, pepper, nellik og kanel.

Kebab blir ofte servert i pitabrød med salat og en god, tykk dressing med hvitløk !

PEPPERBIFF med brokkolini, søtpotetpuré og soppsaus !


Nydelig symfoni av smaker, som passer helt perfekt på en lørdagskveld ♫♪

Dagens biff kommer fra kjøttdisken på 👉 CC-Mat !  (Ukens gratis reklame)
Den er mørnet og håndskåret i butikken -og er mye bedre enn de vakumpakkene man finner i kjøledisken. Den er litt dyrere, men det er bedre og spise en god biffmiddag litt sjeldnere enn en middels god biff ofte.

Krydrer biffen godt inn med havsalt og grovkvernet pepper og server den med brokkolini, søtpotetpuré, soppsaus og salte potetchips.


Søtpotet er, som navnet sier ganske søt på smak og passer godt til en godt krydret biff !
Selv om vi bare var to til bords etterstekte jeg pepperbiffene i stekeovn.

PASTA al PIL PIL med scampi & PIRI PIRI !


Gambas al pil pil' er en fantastisk god rett, som man ofte finner på tapasbordet.
Retten består av scampi, som stekes i olje tilsatt hvitløk og chili.
Den finner du oppskrift på 👉 her

Gambas al pilpil er utgangspunktet for denne retten, som jeg serverer med linguine.
Linguine pasta stammer fra Campania-regionen i Italia. Pastaen er lang og tynn, ikke ulik spaghetti, men er litt klemt sammen slik at tverrsnittet er ovalt.

Piri piri / Bird's eye chili er en av de hissigste, sterke chiliene.
Det er små chili, som dyrkes og brukes i sør og øst Afrika, Portugal og Spania.

Perfekt middag for oss, som elsker pasta og skalldyr 🌿 
Når scampi er klargjort til steking, er retten klar til servering på under 15 minutter !

Risotto med kamskjell !


Kamskjell blir ofte kalt for havets gull og det er ikke uten grunn.
De har en mild, søtlig, fantastisk smak og kan spises rå, dampet eller stekt. 
Kamskjell høstes kun ved dykking i Norge. Det er også et begrenset oppdrett. 
Minstemål for kamskjell er 10 cm.

Ferske kamskjell er helt klart best, men fryste kamskjell er mye billigere og lettere å få tak i,
hvis du ikke har en fiskehandler i nærheten.
Smaken er stort sett den samme, men fryste inneholder mye væske og vil krympe under steking.
Bilde forteller alt ! Litt skuffet, men det smakte himmelsk !

Risotto er en italiensk risrett. 
Opprinnelsen til retten er fra den flate Posletta i Nord-Italia, hvor risdyrking er vanlig, altså den østre delen av Piemonte, Lombardia og Veneto.
Grunnlaget for risotto er rundkornede ristyper som arborio, carnaroli og vialone nano. Denne risen skiller ut store mengder stivelse under koking, omtrent som den norske grøtrisen.

Indrefilet av lam / Lammefilet & tilbehør' fra den norske bonden !


En smak av Norge 🍂
Lammefilet, kålrotpuré med gulrøtter & mandelpoteter, sopp & bakt sjalottløk, samt potetgull fra den norske bonden.

Norsk lammekjøtt er av ypperste kvalitet, ikke rart da de fleste beiter i utmark, smaken varierer, sies det, om det er lam som har beitet på fjellet, ved kysten eller spist lyng på innlandet.

De er jo ikke så store disse lamungene og således blir det små, nydelig, smaksrike fileter -som setter ett hvert matbudsjett på prøve, men av og til så er det verdt det !!

Jeg brukte indrefilet av lam, marinert med hvitløk og rosmarin fra Annis Pølsemakeri.
Du finner oppskrift på marinade nederst i innlegget, men lammefilet er veldig god når den kun er krydret med salt og pepper også. 

Indrefilet av lam er så små og tynne, så de skal ikke stekes lenge, kun ett par minutter på hver side. Du kan ettersteke kjøttet i stekeovnen på 125°C eller til termometeret viser 60°C hvis du ønsker det. Det kan være en fordel hvis du skal steke til mange personer.

Beef Wellington / Oksefilet Wellington


Beef Wellington er en engelsk klassiker 🍂
Det er indrefilet av okse, som blir brunet før den blir dekket med soppfyll, med det fine navnet Duxelles og ett lag med parmaskinke før det pakkes inn i butterdeig -og stekes i stekeovn. 

Jeg må innrømme at jeg kjøpte en Biff Wellington klar til steking på 

Den var veldig god på smak, de første skivene ble bra, men den andre delen bestod av to tynne indrefileter -og det er ikke bra altså ! Jeg er ikke sint, men skuffet ! 
Man, må bruke en hel del av indrefileten og den bør ha samme tykkelse for å få en jevn steking. 

Det er viktig å bruke steketermometer når man steker Beef Wellington for å få ett perfekt resultat. 
Jeg steker den til temperaturen på kjøttet er 56ºC. 

Tradisjonen tro skal Beef Wellington serveres med poteter, grønne aspargesbønner og madeirasaus 🍂

Bakte epler med sjokolade, rosiner, kanel og sukker

Kan melde om klar, frisk luft, +6 grader og nydelige farger i fjellheimen 🍂
Ikke noe er så koselig, som å fyre opp bål og kose seg ute i naturen.

Det er sesong for gode norske epler. Jeg brukte Gravenstein 🍎
Gravenstein eller Gråsten-eple er en eplesort, som med sikkerhet kan føres tilbake til 1698 til slottet Graasten i Danmark. Sorten kom første gang til Hardanger, Norge i 1792.
Gravenstein var vår viktigste eplesort frem til 1970-årene. 
Fremdeles er gravenstein en av de viktigste eplesortene i norsk fruktdyrking.

På høsten passer det perfekt med varme epler fylt med sjokolade, rosiner, sukker og kanel.
Jeg gjør det enkelt og serverer eplene med mager vaniljekesam, den er knallgod !

Jeg prøvde to utgaver, hele epler og epler i båter.
Epler i båter er best for da ble fyllet bedre fordelt og det tar mye kortere tid 🍂🍏
Spis dem rett fra folien eller legg eplene på en tallerken. 

Jeg bakte eplene med skallet på, men du kan skrelle dem hvis du foretrekker det. 

Isabells saftige muffins med Capri-Sun !


Det er lov å leke både med mat og kaker !
I dag har Isabell laget supersøte og gode muffins.
Disse inneholder Capri-Sun, som gjør dem ekstra saftige 🌼

Capri-Sun, eller Capri Sonne, som de også kalles er drikke laget av fruktjuice og vann, som drikkes med sugerør ut av en 200 ml-pose. De ble første gang produsert i Tyskland i 1969.

Capri-Sun passer fint i barnas tursekk eller som en tørsteslukker på varme dager. 
Den myke beholderen tar minimalt med plass når alt er drukket opp, slik at den er enkel å ta med seg hjem for å gjenvinne.
Capri-Sun inneholder svært lite juice og masse sukker, så sunt er det ikke !!

'Mommo, man kan ha på kakestrøssel før man steker dem' 🎈
Kokkespiren min har fylt 9 år - så nå kan hun alt !

Gratinerte kamskjell a'la Solrun !


Kamskjell er knallgodt og en av de flotteste råvarene vi har i Norge 💛ஜ 
Det viktigste er og ikke steke dem for lenge, da blir dem som viskelær, i verste fall sprettballer ! 

Ferske kamskjell er helt klart best, men når man skal gratinere kamskjell går det helt greit, og bruke fryste kamskjell. Lommeboka setter også stor pris på det !!
La dem tine i kjøleskapet i 8 timer eller natten over og tørk godt av dem på tørkepapir.
Takk for sist ! Trivelig lag.
Her er oppskrift på gratinerte kamskjell, som jeg sa jeg skulle sende deg...💛

Gratinerte kamskjell etter tips fra Hilde Solrun !
Hilde Solrun er født og oppvokst på Smøla, så hun har nok fått kamskjell inn med morsmelken.
Store ildfaste former med kamskjell-grateng 💛

Jeg har endret litt på oppskriften -og serverer herligheten i kamskjell-skall.

Serveres gjerne med ett glass god og mild akevitt.

Braisert lammeskank -og kålrotpuré med gulrøtter & mandelpoteter !


Ordet braisere kommer fra det franske ordet braisèr, som beskriver en matlagningsteknikk der man varmebehandler godt brunede råvarer i en gryte sammen med væske under tett lokk.

Lammeskanken er den nederste delen på lammelåret.
I utgangspunktet er det ikke den møreste delen på lammet, men den smaker utrolig godt.
Skankene skal koke lenge og vel, til kjøttet nesten faller av beinet.

Dagens lammeskanker er fra Annis Pølsemakeri på Ringebu.
Skankene er marinert med olje, chili, pepper og ramsløk 🌿
Det er masse god smak i sausen, så du kan fint bruke naturelle lammeskanker.

Denne oppskriften kan dere egentlig takke mannen min for 🍂
"Hva skal vi ha til middag i morgen ?"
Lammeskanker !

"Med kålrotstappe og mandelpoteter ?"
Nei, det er tilbehøret til pinnekjøtt !

"Kan man ikke servere det til 'skank' også ?"
Jo, det kan man vel alltids... på ett - eller annet vis 🍂

Express Amerikansk gulasj / Pasta & kjøttsaus i trykkoker !

🍂 Jeg koker retten i Crock-Pot Express Multicooker. 

Det er en dampkoker, langtidskoker og trykkoker i samme maskin.

Året er 1936, og oppfinneren Irving Naxon søker patent for et bærbart husholdningsapparat, som snart skulle snu markedet på hodet. Den lille innretningen som så veldig liten og beskjeden ut, skulle snart revolusjonere de amerikanske husholdningene.

2010 Crock-Pot kommer endelig til Norden og de andre nordiske landene! Nå oppdager hele Skandinavia fordelene med å lage mat med langkoking.

2018 Crock-Pot Express lanseres i Skandinavia. Dette er en multicooker med trykkokingsfunksjon, som gjør det mulig å velge om man vil tilberede maten raskt eller langsomt.

Ovnsbakt eller grillet Camembert med Ramsløkolje, Ringebupølse, Gårdsbakeriets kjeks til ost og Bjørnebærsyltetøy 🌿


På vei opp til hytta var jeg innom favoritt butikken Annis Pølsemakeri på Ringebu 👉  
Du kan se siden til Annis Ringebu på facebook 👉 her !
Men, det er ikke reklame eller produktplassering, jeg har betalt for varene !

Det er ikke bare masse godt kjøtt de kan by på, men blant annet forskjellig oster, oljer, 
pesto, oliven, kjeks, syltetøy, cider, saft og pasta.

Ja, alt du måtte trenge av tilbehør, fra gode produsenter og små gårdsbutikker.

Noe av det jeg kjøpte var :

  • Camembert  - fra Gangstad Gårdsysteri i Inderøy
  • Ramslaukolje - fra Bygdegodt, Valldal i Møre og Romsdal
  • Gårdsbakeriets Kjeks til ost - fra Bakke Gård, Åmot i Modum kommune
  • Bjørnebær syltetøy med honning - fra GLB, Gausdal & Lillehammer bigårder
  • Ringebupølse - fra Annis Pølsemakeri

Meksikansk ostesmørbrød / Quesadillas på bålpanne med lammerull, ost, tomatsalsa & pesto !


Quesadillas, kan også kalles for ett meksikansk ostesmørbrød 🌿

Quesadillas er tortillalefser. som blir fylt med ost -og annet snadder. 
Deretter blir de stekt gylne og sprø i en stekepanne 
- eller, som her - på en bålpanne.

Når man griller på bålpanne er det lurt med mat, som ikke 'drysser og søler' altfor mye når man skal snu og vende på dem. Bruk gjerne grillbrett av aluminium, så du slipper og miste fyllet eller i verste fall hele tortillalefsen ned i bålpannen.

Her har jeg laget en veldig enkel utgave med lammerull, norvegia ost, 
👉 pesto -og 👉 tomatsalsa 🍅 
På hyttevis ble det litt juks med kjøpt tomatsalsa og pesto.

Jeg brukte god lammerull fra Annis Pølsemakeri på Ringebu, men du kan gjerne bruke vanlig kokt skinke eller annen type kjøtt, som salami eller stekt kylling.

Ukemeny - September !


September - allerede 🍂
Har du ikke oppnådd brunfargen du har strevd for hele sommeren, kan du gi opp nå !

Men, september kan være utrolig fin og solen varmer fremdeles.
Ta deg en tur på fjellet eller i skogen og opplev vår vakre natur 🍂

Med høsten kommer også mye godt, vi bor jo "Midt i matfatet".
Ferske rotgrønnsaker, blomkål, brokkoli, løk, ferskt lammekjøtt, sopp og bær.

Denne uken skal vi kose oss med masse god mat, tenne levende lys og kanskje fyre i peisen.

Link til oppskriftene finner du i navnet på retten !
Lag en fin uke 🍂.

Panna Cotta med daim !


Daim har vært og er' min favoritt sjokolade i over 50' år !

Daim er en sjokolade med kombinasjon av sprø mandelkrokan og mykt -melkesjokoladetrekk. 
Sjokoladen er mest populær i Skandinavia, men blir også solgt i blant annet Frankrike, Tyskland og Storbritannia. Sjokoladen ble utviklet av Freia i 1953 og lansert i Sverige og Norge samme år. Den ble videre lansert i Finland rundt 1963 og i Danmark i 1971.

Nå får du også kjøpt Daim Melkesjokolade. 
En magisk kombinasjon av to kjente klassikere, Freia Melkesjokolade og deilige biter av Daim sjokolade🍫

Herlig fløyelsmyk sjokolade-panna cotta, toppet med vispet krem og hakket daimsjokolade 🍂

Linguine con le Vongole !


Linguine vongole er en italiensk klassiker !
Retten oppstod, som Italiensk husmannskost, men er nå en av de meste kjente pastarettene.

Vongole er av arten teppeskjell.
Teppeskjell finner man kun sporadisk langs norskekysten.
De graver seg dypt ned i sandbunnen, så de kan være vanskelig å finne.
Ekte vongole, som selges i Norge er stort sett importert fra landene rundt Middelhavet. 

Hjerteskjell lever også under sandoverflaten, men ikke så dypt som teppeskjellene.
Hjerteskjell lever langs hele norskekysten. De kan høstes med spade eller rive når det er lavvann/fjære.

Fordelen med vongole er at de er mye større enn hjerteskjell og innmaten sitter fast i skjellet. Innmaten i hjerteskjell faller ofte ut under damping. 

Jeg kjøpte store, fine vongole på Innlandets beste fiskebutikk → Knutstad & Holen A/S 

Atlantic Bluefin Tuna / TUNFISK med mango & agurksalat !


På benken foran han ligger en makrellstørje på utrolige 169 kilo.
– Den er fanget utenfor Ålesund, og nå er den kommet hit til Hamar.
– Dette er den blåfinnete tunfisken, som regnes som den mest eksklusive tunfisken i sushiverdenen.
Tilbake på 60- og 70-tallet var det mye fiske av makrellstørje i Norge. Men så ble fisken fredet for å bevare bestanden.
– Nå er vi kommet dit bestanden er bærekraftig og under kontroll, slik at det er en kvotebestemt fangst. Men det er fortsatt regulert som forskingsfangst for å ha kontroll med bestandsutviklingen, opplyser Kjetil.
– Den er faktisk tatt med stang, men det er kraftig utstyr som brukes i fangsten. Og de som fisker denne fisken har veldig strenge regler å forholde seg til. Båten får lov til å ta opp én fisk, og er rigget med madrasser på siden slik at fisken ikke får noe slag. Og den skal rett i nedkjøling fordi fisken produserer varme i kroppen. Derfor er det veldig, veldig viktig at den blir hurtig nedkjølt til så å si null grader. For å bevare kvaliteten og smaken.
(Hamar Arbeiderblad 01.09.2022 )

Selvsagt måtte jeg kjøpe en bit av herligheten !
Det er ikke ofte en Atlantic Bluefin Tuna ramler inn over dørstokken i Mjøsbyen Hamar. 

Toad in the hole / Pølser i yorkshirepudding / Pølsepai !


'Toad in the hole' er en engelsk middagsklassiker med pølser, stekt i yorkshirepudding.
Typisk brun engelsk 'Pubmat' 🍻

Yorkshirepudding blir, som regel laget i små porsjonsformer/muffinsformer og servert til søndagssteken. Jeg har tilsatt litt urter og sennep i røren for ekstra smak. 

Fikk endelig brukt de røde pølsene, som jeg kjøpte i Sverige før jul !
Det er danskene, som er kjent for sine røde pølser, men du får kjøpt dem i Norge også.

Fargestoffet danskene bruker i pølsene sine, heter karmin og stammer fra ryggskjoldet på en liten bladlus som kun lever i Sør-Amerika og på Gran Canaria. Det er veldig lite som skal til, men altså nok til å gjøre danske pølser verdensberømte. Og nok til å gi blant annet diverse godteri, Campari og leppestift fargen sin.
Gulp... 😜

Toad in the hole / Padde i hullet 
serveres med Onion gravy' - tykk brun løksaus og grønne erter

Samme løksausen de bruker til ⇾ Bangers and Mash

Ukemeny - Gjenoppskrifter !

Denne uken går vi for en del gjenoppskrifter og billig middag.

Matprisene har steget og for å ikke sprenge matbudsjettet prøver jeg å planlegge middagsretter hvor jeg kan bruke samme ingrediensene i to forskjellige middager. 

Legger også inn middager, som ikke koster så mye, men allikevel smaker godt.

Det står ikke kongekrabbe eller chateaubriand på menyen denne uken !

Det blir dessverre dårlig med fisk og skalldyr denne uken, kun en middag med stekt torsk. 
Spis brødskiver med makrell i tomat til frokost og fisk eller skalldyr til lunch.
Salat med hermetisk tunfisk er veldig godt -og billig !

Kanskje noen av disse oppskriftene kan friste.
Ukens lunch meny:

👉 Quinoasalat med reker & kikerter

👉  Skagenrøre / Toast Skagen

Håper du finner noe, som frister 😋

Link til oppskriften finner du i navnet på retten !

Velsmakende sukker- og glutenfri eplekake. Smartkarbo !


Helt sukkerfri er den ikke da epler inneholder fruktsukker.
Epler inneholder få kalorier, noe karbo fra fruktose og fiber !

Epler inneholder sukker, men mye av sukkeret som finnes i epler er fruktose. 
Når fruktose inntas fra en hel frukt, har det liten effekt på blodsukkernivået. 
I tillegg vil fiber som finnes i eplet senke fordøyelsen og opptaket av sukker. 
Det betyr at sukker kommer mer gradvis ut i blodbanen og blodsukkeret får dermed ikke en rask økning.

Det er ikke nødvendig å skrelle eplene, selv om jeg gjorde det i denne oppskriften.
Det er i skallet det er mest antioksidanter og fiber. 

Glutenfri er eplekaken også, da havre ikke inneholder gluten, men hvis du har cøliaki bør du bruke glutenfri havregryn. Vanlig havregryn kan ha vært i kontakt med andre kornsorter under dyrking og høsting.

Ukemeny - August !


Nå er vel alle ferdig med sommerferien og de fleste klare for nye utfordringer på skole, jobb eller kanskje du nyter pensjonstilværelsen. Noen er også uføre og syke, håper dere får en fin uke - og masse god mat. 

Min far på 90' år har testet 'Middag til hjemmeboende' fra Hamar Kommune, men det tok ikke mange ukene før han avbestilte den. 

" Spise surkål eller ihjelkokte grønnsaker når butikkene bugner av gode norske, friske grønnsaker, nei takk " 🌿

Heldigvis er han oppegående og klar, men det er selvfølgelig ett fin tiltak når man selv ikke har mulighet til å gjøre innkjøp og lage mat selv. 

Her kommer mitt forslag til en variert og god ukemeny. 
Håper du finner noe, som frister.
Link til oppskrift finner du i navnet på retten.

Lag en fin uke 🍅🍆🌽

PINNEKJØTT - ASIAN STYLE !


Pinnekjøtt er tradisjonell julemat, som serveres med kålrotstappe og mandelpoteter. 
Du finner oppskrifter på 'vanlig' pinnekjøtt 👉 her.

Herlig mørt og smaksrikt pinnekjøtt kan nytes året rundt.
Det blir jo ikke like stas når vi spiser det samme hele året, men en gang i løpet av sommeren er lov (har jeg bestemt 😉

Du kan selvfølgelig bruke rester av pinnekjøtt i denne oppskriften.

Jeg kjøpte pinnekjøtt på tilbud på nyåret.
Pinnekjøttet oppbevarte jeg i fryseren, men det er holdbart eller best før, rett før neste års pinnekjøttsesong.
Tok med meg en pakke i sekken og reiste til fjells. 

I fjellheimen rundt hytta går dem, som skal bli årets julemat og koser seg på beite.

Kalkunstek med nykål, ovnsbakte reddiker og appelsinsaus !


Krydret stek av kalkun er en av mange ingredienser vi nordmenn kjøper i Sverige. 
Den er krydret og surret med masse persille.
Kalkunrullestek er saftig, god på smak og enkel å tilberede. 

Du kan steke vanlig kalkunfilet, hvis du ikke har tilgang til kalkunrull. 
Oppskrift finner du lenger ned på siden.

Jeg serverer kalkunstek med nypoteter, nykål, ovnsbakte reddiker og en syrlig appelsinsaus !

Resultatet blir en smaksrik og ganske så sunn middag !


Du trenger:
  • Kalkunrullestek / kalkunfilet
  • Smør
  • Olje
  • Kyllingkraft/Kyllingbuljong
  • Salt 
  • Pepper
  • Kokte nypoteter
  • Dampet nykål *
  • Ovnsbakte reddiker *
  • Appelsinsaus med chili *
Sånn gjør du:
  1. La gjerne kalkunfileten ligge i romtemperatur i 30 minutter, før du steker den.
  2. Gni kalkunfileten godt inn med salt og pepper og stekt den raskt på alle sider, i varm stekepanne med smør.
  3. Legg kalkunrullen i ildfast form og stikk inn et steketermometer.
  4. Kok ut stekepannen med 4 dl vann og en knust terning kyllingbuljong. Hell kraften over kalkunen.
  5. Stek kalkunfileten på 180°C varmluft til steketermometeret viser 70°C. Dette tar ca. 1,5 time.
  6. Pakk kalkunrullsteken inn i aluminiusfolie og la den hvile i 30 minutter eller lenger, før du tar av strømpen og delen den i skiver.
Appelsinsaus med chili
  • 1 stk rød chili
  • 1 stk appelsin
  • 1 stk sitron
  • 2 ss sukker eller sukrin gold
  • 2-3 dl kalkunkraft
  • 1 ss maizena + litt vann
  • 1 ss soyasaus
  • Salt
  • Pepper
Sånn gjør du:
  1. Riv skallet på appelsinene og press ut saften.
  2. Press saften ut av sitronen.
  3. Finhakk chili.
  4. Smelt sukker i en kjele til det begynner å bli gyllent. Jeg bruker Sukrin gold, som har en fyldig og god smak.
  5. Tilsett sitronsaft, skall og saft av appelsin, chili og kalkunkraft. Bruk også kraften, som danner seg i alu.folien etter kjøttet har hvilt.
  6. La det koke noen minutter.
  7. Rør ut litt maizena med vann og tilsett det i sausen. Kok til det tykner.
  8. Smak til med soyasaus, salt og pepper.
Nykål / Spisskål
Du kan gjerne bruke spisskål, som er en god erstatning for nykål
  1. Ha litt vann og salt i en kjele og kok opp.
  2. Legg i kål, skjært i strimler, med en smørklatt på toppen.
  3. Damp under lokk, 2-3 minutter.
Ovnsbakte reddiker
Ovnsbakte reddiker er veldig godt, de beholder den sprø konsistensen, men gir en mildere smak.
  1. Del reddiker i to og legg dem i en ildfast form.
  2. Hell over litt olje og krydre med salt og pepper.
  3. Stekes ved 180 grader i 20 minutter.

Kalkunfilet

Hvis du bruker naturell kalkunfilet kan du følge denne oppskriften :
  1. La gjerne kalkunfileten ligge i romtemperatur i 30 minutter, før du steker den.
  2. Gni kalkunfileten godt inn med salt og pepper og stekt den raskt på alle sider, i varm stekepanne med smør.
  3. Legg kalkunbrystet i ildfast form og stikk inn et steketermometer i den tykkeste delen av fileten.
  4. Stek kalkunfileten på 125°C til steketermometeret viser 70°C. Dette tar ca. 2 timer.
  5. Sil kraften, den skal brukes i sausen.
  6. La den hvile i 20 minutter før du skjærer den i skiver.
Ferdig krydret kalkunfilet i stekepose:
  1. Stekes i stekeposen, som den ligger i på 220°C i 45 minutter.
  2. La den hvile innpakket i folie i 20 minutter.
  3. Skjær den opp i skiver.

Kalkunstek

Kalkunstek

Ovnsbakte reddiker


Appelsinsaus

Kalkunstek med nykål, ovnsbakte reddiker og appelsinsaus !

Baconsurret svinefilet med koriandersalsa !



Herlig mør svinefilet, med sprø asparges og sprek koriandersalsa 🌿
Svinefilet kan du brune i stekepanne og ettersteke i stekeovn eller legge rett på grillen.
Når du pakker den inn i bacon beholder den saftigheten og smaker himmelsk.

Frisk smakfull koriander med smak av sitrus 😋
 - eller er du en av dem, som synes det smaker såpe ?? 
Da kan du bruke basilikum, det blir også godt !