Crudo' laks med bringebær & sitrus !

 

Dette er en oppskrift av unge fremadstormende ⟶ Simen Vatne, som vi ble 'kjent med' på Masterchef Norge 2020.

Crudo' laks med bringebær
Crudo' er et italiensk ord som bokstavelig talt betyr 'rå' / ukokt !
Det refererer til matretter som inneholder rå ingredienser, ofte sjømat som fisk eller skalldyr, og serveres vanligvis med enkle smaker som olivenolje, sitrus og urter. 

Vi har laget en nydelig laksecrudo med bringebær - en forrett som garantert imponerer både ganen og synssansen 🌿

Den måtte jeg bare teste ut - og det lønte seg !
Jeg har tidligere testet ut laks & bringebær i denne oppskriften ⇾ Ceviche av laks med bringebær & avokado, den er også veldig god, men tar mye lengre tid å tilberede. 

Selve grunnlaget med rå laks, med sitrus og bringebær er en perfekt match 🌿
Jeg har endret litt på mengden av de forskjellige ingrediensene, og pinjekjerner ble byttet ut med litt sesamfrø og dill. Jeg anvendte en smaksnøytral rapsolje i stedet for olivenolje. Jeg synes oliven er veldig godt, men olivenolje er ikke veldig begeistret for.

Nydelig frisk og syrlig forrett eller lunch ♫♪

Kveite bakt i kombidamp ovn, sammen med mandelpoteter, gulrøtter, asparges & hollandaisesaus !


Kveite er dronningen av festfisker !
Kveite er en rovfisk som lever av å spise annen fisk og annet liv som lever på og langs havbunnen.
Den kan bli mer enn tre meter lang og vekten kan overstige 300 kg, men bare hunnkveitene blir normalt tyngre enn 50 kg. Mindre kveiter, opp til cirka 40 kg regnes som god matfisk.

Kveite er fredet i januar, februar og mars, så pass på og nyt ett godt kveitemåltid i desember ✨
Jeg beregner 250g kveitefilet per porsjon. Bruker du kveite i skiver med bein bør du beregne 350g per porsjon. Det er litt mer enn det man får servert på restauranter. 

Fersk kveite er dyrebar vare, men knallgodt ! 
Jeg kjøpte fersk kveite i dag på Innlandets beste fiskebutikk Knutstad & Holen AS

Du kan gjerne trekke/porsjere kveite i en kjele, som jeg har gjort 👉 her eller steke den i en stekepanne, som du finner oppskrift på 👉 her. 🌿

Ovnsbakt indrefilet av svin i hvitløkssaus med honning


Smaksrik, mør og saftig indrefilet av svin med nydelig, søt, syrlig og velsmakende hvitløkssaus.

Denne enkle middagen tar det bare 30 minutter å lage !
Jeg serverer retten med ris, brokkolini & gulrøtter.

Brokkolini 🌿 Min favoritt grønnsak 💚
Brokkolini er en krysning mellom brokkoli og den asiatisk grønnsaken gai lan.
Den ligner på brokkoli, men er mindre, har lengre stilker og smaker litt søtere.
Grønnsaken kalles også aspargesbrokkoli fordi smaken på stilken minner om asparges.

Kyllingwok med rødkål !


Billig og sunn, men skikkelig god og fargerik mat 🌿
Smaksrik rask wok med kylling & kål 🌱
I denne oppskriften bruker jeg rødkål, fargerikt, sunt og godt.

Middagen er klar til servering på 30 minutter !
Jeg serverer retten med Funkygine Food Pasta Spaghetti Fullkorn.
Den er laget av 100% fullkorn.

Fusion Crossover - PINNEKJØTT CHOP SUEY


CHOP SUEY betyr blandede biter🌾
Det er vel den kinesiske retten, som er best kjent i Norge !

Chop Suey er noe av det beste jeg vet !

Denne utgaven er en ny mix, med pinnekjøtt.
Du kan bruke rester av pinnekjøtt i denne retten.
Du får også kjøpt ferdig kokt pinnekjøtt. Den er slettes ikke ille på smak, men veldig små biter, så det er ikke den du bør servere til julemiddag.

Jeg brukte ferdig kokt pinnekjøtt i denne oppskriften ⇾ her, med knallgod smørsaus.
Du får i hvert fall ett veldig godt utgangspunkt for gode middager med 'rester' av pinnekjøtt.
Den koster noen kroner så følg med i 50% disken i dagligvarebutikkene. 

Norsk pinnekjøtt med asiatiske smaker 🌾
Fusion - blanding fra flere lands kjøkken
Crossover - ingredienser fra flere verdensdeler
.

Rømmebrød fra Gudbrandsdalen ༺♥༻♥༺


Rømmebrød er en tynn, sprø og vakker småkake 

Det ble laget store porsjoner med rømmebrød i Gudbrandsdalen, Valdres og i Hallingdal ved juletider, til bryllup, konfirmasjoner og andre høytider.

Rømmebrød er laget av rømme, smør, mel og sukker, samt varme krydder, som kardemomme eller kanel. 
Det sies at hvert 'Dalføre' hadde sin egen versjon av rømmebrød.

Fullkorn spaghetti i knallgod tomatsaus med squash


Squash er en grønnsak med mange forskjellige navn. I flere land kalles denne zucchini som er italiensk og betyr lite gresskar. Squash tilhører nemlig gresskarfamilien, men i motsetning til gresskar høstes denne i umoden tilstand mens skall og fruktkjøtt fortsatt er mykt.

Den har en mild smak, men den trekker til seg smak som en svamp.
Fargen på skallet er ofte grønn, med det finnes også gul og brun squash.

Det er ikke noe problem å spise en porsjon pasta om dagen, så lenge du velger fullkornsvariant, og ikke overspiser. Fullkornspasta kan sammenliknes litt med grovt brød i næringsinnhold, og det er jo noe som er bra å spise. Men man spiser ikke grovt brød alene, man har på noe proteinholdig pålegg. Det samme gjelder når du spiser pasta til lunsj. Du må ha en sunn proteinkilde. I tillegg er det lurt å spise litt grønnsaker sammen med det, vi trenger 300 g grønnsaker hver dag, så man må spre det utover dagen.
(Ref. klinisk ernæringsfysiolog for Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet)
Takk, det var hyggelig lesning 💚

Funkygine Food Pasta Spaghetti Fullkorn er laget av 100% fullkorn. 
'' Pastaen har en fantastisk smak og et høyt innhold av fiber. 

Grateng med elg & potet !


Jeg bruker kjøttdeig av elg, som kalles for elghakk i denne retten. 
→ Elghakk er egentlig en middagsrett, som består av malt elgkjøtt, blandet med løk, kjøttkraft og krydder. Det varierer fra oppskrift til oppskrift, eller kanskje man skal si distrikt til distrikt, om man tilsetter potet og gulrot i retten eller serverer grønnsakene som tilbehør.

Du kan bruke storfe, men da vil jeg anbefale karbonadeig i stedet for kjøttdeig.
Kjøttdeig av elg er veldig magert, så det gjør seg med litt creme fraiche og fløte. 

Funksjonen kombidamp er perfekt å bruke når man steker grateng 🌿
Det er en kombinasjon av varmluft og damp. Min stekeovn bruker denne funksjonen 25% damp og 75% varmluft, noe som gir ett saftig og godt resultat. Varmluften fordeles jevnt i hele ovnen og sørger for at teksturen blir perfekt og osten nydelig og gyllen 🍅

Denne gratengen med kjøttdeig og potetskiver blir fort en favoritt.
Kremet, smakfull kjøttblanding, mettende poteter og herligheten toppes med ost.

Varmen kommer fra Sabal Oelek, en sterk tykk kryddersaus, som i hovedsak består av HOT chili. Den blir mye brukt i asiatisk mat, men passer også ypperlig til å gi gryter, supper og nå også gratenger en ekstra 'puff' 🌿 
Sambal Oelek finner du på 'nærbutikken', står sammen med soyasaus og wok'sauser !

Den perfekte pinnekjøttmiddagen ♥ Pinnekjøtt av lammesadel tilberedt i trykkoker, servert med perfekt kokte mandelpoteter uten skall, fløyelsmyk kålrotstappe og toppes med en knallgod smørsaus ♥ Champagne i glasset ༺♥


Etter å ha tilberedt utallige pinnekjøttmiddager, har jeg funnet fasiten på hva jeg synes er oppskriften på den perfekte pinnekjøttmiddagen 🐑

Hva 'jeg synes der altså. 
'De gustibus non est disputandum' - Om smak og behag bør man ikke disputere 🍲

Stikkord 🐑
    Lammesadel
    Trykkoker
    Perfekt kokte mandelpoteter
    Fløyelsmyk kålrotstappe med gulrøtter
✔    Smørsaus
    Champagne

Alt du trenger å vite om pinnekjøtt finner du i dette innlegget ⟶  her .


PINNEKJØTT AV LAMMESADEL

Kremet pasta med kamskjell !


Ferske kamskjell er helt klart best, men frosne kamskjell er mye billigere og lettere å få tak i, hvis du ikke har en fiskehandler i nærheten. Tin kamskjell natten over i kjøleskapet eller ca. 2 timer i romtemperatur. Tin dem ikke i vann ! La dem renne av og tørk godt av dem med tørkepapir etter tining. Smaken er stort sett den samme på frosne og ferske kamskjell, men frosne inneholder mye væske og derfor er det viktig av de får 'tørket godt opp' før de stekes. 
Men, samme hva du gjør - frosne kamskjell krymper til halv størrelse under steketiden.

Bruk en pasta, som trekker til seg den gode sausen 🍅
Casarecce, stammer fra ordet casereccio, som på Italiensk betyr 'hjemmelaget'.
Fasongen er litt større og tykkere enn mye annen pasta. De blir støpt i bronseformer, som gir en naturlig, ru overflate. Den litt røffe strukturen trekker til seg masse god saus.

Isabells Risboller med Japp' sjokolade !


De er raske og lage, minner om barndommens jul og smaker fortreffelig sammen med morgenkaffen ! Da prater vi selvfølgelig om ⇾ Risboller

Har du smakt risboller med Japp' sjokolade ?
Japp består av melkesjokolade, fylt med deilig kakaomarengs og myk karamell. 
Sjokoladen ble lansert allerede i 1949, og er fremdeles en favoritt blant sjokoladeelskere. 

Japp'Risboller er knallgode på smak, men litt seige i konsistensen💛
Til morgenkaffen vil jeg fremdeles gå for de gode, gamle risbollene, men til julebrus passer de perfekt 😋

Jamaican Jerk Steak av indrefilet ♫ Servert med søtpotetpure, grønn peppersaus, aspargesbønner, syltet rødløk & potetchips !

Perfekt medium stekt biff i AirFryer med Jamaican Jerk  

En AirFryer - Luftfrityrkoker fungerer som en frityrkoker, 
men den 'friteter' med varmluft istedet for olje !
Du kan selvsagt steke biffen i vanlig stekepanne hvis du ønsker det.

Jeg krydrer biffen med Jamaican Jerk !
En krydderblanding/rub med tørkede krydder, som jeg hadde igjen etter jeg laget Jamaican Jerk' kylling med mango, som du finner oppskrift på ➡ her.

MONGOLSK BIFF på sparebluss !


Mongolsk biff finner du på menyen i mange kinarestauranter rundt omkring i hele verden !
Herlig mørt, godt kjøtt med en tykk smaksrik saus ♫♫

Mongolsk biff blir laget med biffkjøtt og servert med ris.
Her får du oppskriften på en billigere utgave med kjøttdeig & nudler.

Red curry paste, soyasaus, sesamolje og hoisinsaus får du kjøpt i de fleste dagligvarer. 
Men, de er mye billigere hvis du kjøper store flasker og ekstra billig hvis du kjøper dem i butikker, som har ett godt utvalg i asiatisk mat. De er holdbare i flere måneder, selv etter de er åpnet hvis de står kaldt og du bruker rent bestikk og tørker av flaskehalsen etter hver gang. 

Den tykke, smaksrike sausen er selvfølgelig fremdeles en stor del av retten. 
Med den prisstigningen det har vært på matvarer så må man knipe litt igjen der man kan.

Helt unik knallgodt smaksbilde 😋
Jeg bruker masse thailandske smaker, som red curry paste og sesamolje i tillegg til den vanlige smaken man finner i mongolsk biff, en blanding av soyasaus, sukker og hoisinsaus.

Jeg elsker koriander, men for dere, som synes koriander smaker såpe kan urten erstattes med bladpersille. Nå har det nå kommet bladpersille i potte også faktisk 🌿

Jamaican Jerk' kylling med mango !


Jamaican Jerk er en tradisjonell rub, krydderblanding med tørkede krydder.

Hvem elsker ikke karibisk smak? 
På de karibiske øyer preges maten av smaksrike krydderblandinger, aromatiske urter og hete fra ulike chilisorter. Frukt er en favorittingrediens, og mange karibiske retter får en sursøt twist fra ananas, mango, lime og appelsin.

Knallgod, mør kylling med jamaicanske krydder, søtsmaken fra mango, litt varme fra paprika i en smaksrik, sykt god saus 🌿


Først blander du sammen 'Jamaican Rub'.

Ukemeny - En kald november uke !


Nå er det småkaldt altså, tid for å finne frem strømpebukser, lue og votter !
Korte og mørke dager, da gjelder det å kose seg så godt man kan.

Nå er vi så heldig, at de fleste av oss i hvert fall, får ett varmt måltid i løpet av dagen.
Lag ett festmåltid hver dag, med smaksrik god mat !
Dekk bordet med levende lys og lag en hyggelig ramme rundt middagsbordet.

Det er hverdager det er flest av - nyt dem - ♫

Her er mitt forslag på en smaksrik ukemeny.
Håper dere finner noe, som frister.

Link til oppskriften finner dere i navnet på retten.
God middag 

Blåskjell med 3 x løk, chili & fløte !


Blåskjell er billig, sunt og kjempegodt 🌿
Blåskjell er også veldig sunt, da de inneholder mye vitaminB12 og selen.
Et halvt kilo gir deg en tredel av dagsbehovet ditt for jern.

Blåskjellene jeg kjøpte i dag var store og fine, selv om de var svenske.
Økologiske blåskjell fra 👉 Scanfjord
Jo kaldere vann, jo bedre blåskjell !!

Jeg kjøpte også en kilo med ferske reker 🌿
For en forskjell det er på ferske og frosne reker.
Frosne er helt greit og de er gode, men den er en mye bedre smak og konsistens på ferske. 
Dette blir ett dronning-måltid !

Gløggmarinert kylling med parmesanpoteter og gløggsaus !


Jeg bruker Hellstrøm' sin gløgg, det er fordi jeg hadde igjen litt på en flaske.
Du kan gjerne bruke en litt billigere alkoholfri utgave i denne retten.

Men, den er veldig god altså 
⇾  Her serverer jeg den med pepperkaker og blåmuggost !
- og ⇾  her med ovnsbakt brie foran peisen på hytta 🍂

Gløgg kan brukes til mer en drikke !
Har du prøvd å marinere hvitt kjøtt med gløgg ?
Jeg bruker kylling i denne oppskriften, men du kan gjerne bruke kalkun.

ELGBURGER med sprøstekt bacon, frisk dressing & syltet rødløk ! Servert med hjemmelaget pommes frites !


Elg er et stor hjortedyr, som lever ute i barskogen.
Skandinaviske helleristninger viser at mennesker allerede i steinalderen drev med elgjakt.

I år har det faktisk vært veldig lite elg i skogen -og selvfølgelig også i butikkene, men 
Trygve Brovold AS på Stange og Annis Pølsemakeri på Ringebu har ofte fryst kjøttdeig av elg.

Den meste kjente og brukte retten med kjøttdeig av elg er elghakk.
Du finner en tradisjonell oppskrift på Elghakk fra Hedmark ⇾ her.

Men, kjøttdeig av elg kan brukes til mye mer enn Elghakk🌿
Hva med en tomatbasert gryte med pasta, som du finner ⇾ her 

Medisterkaker - Farsekaker / Brun saus !


Farsekaker stekes raskt i stekepannen før de legges over i buljongvann med frisk timian 🌿
Det gir gode saftige medisterkaker/farsekaker og base for god brun saus. 

Bruk god medisterfarse 🌿
Du kan selvfølgelig lage den selv ved å kverne svinekjøtt og flesk, spe kjøttet med melk og potetmel og smaksette farsen med krydder, som salt, pepper, ingefær og muskat. 
Men, så flink er ikke jeg. 

Heter det medisterkaker eller farsekaker, når man bruker medisterfarse ?
Medisterkaker er opprinnelig grovere i konsistensen enn farsekaker.

Meksikansk biff med bakepoteter & hvitløksdressing servert med sukkererter og ovnsbakte tomater !


Nå har vel de fleste fått med seg min nye 'favoritt-biff', men jeg gjentar meg selv :
Hanger steak / Butcher steak / Boeuf onglet / Verdens møreste biff !

Nyretapp / Slakterbiff, som den også kalles har lenge vært slakterens hemmelighet ♫♪ Kjøttstykket ligger på innsiden av ryggen som et beskyttende muskellag mot nyrene.

Les mer om Nyretapp ⇾ her !
Indrefilet, ytrefilet og entrecôte passer også godt til oppskriften.

Scampi med casarecce i en smakfull tomatsaus !


Fredag ! 💕✨ Beste dagen i uka
-og da blir det noe HOT med SCAMPI ♫

Eller hvor Hot den blir avgjør du selv, bruk mye eller lite chili.

SCAMPI er det italienske navnet på sjøkreps og bestiller du det i utlandet vil du bli servert sjøkreps. I Norge ble forskjellige typer varmtvannsreker introdusert under navnet Scampi.
Vannameireker er den vanligste varmtvannsreken, som importeres til Norge i dag 🌿
Scampi / Vannamei rekene jeg brukte er tropiske store reker oppdrettet Vietnam.
De er fra ASC-sertifisterte anlegg, uten bruk av antibiotika og på best mulig måte for miljøet
.

Knallgod lammegryte i smaksrik kremet tomatsaus !


Det man trenger til en god middag med lammegryte er lammekjøtt, grønnsaker, krydder og kraft 🌿

Du kan koke retten i slowcooker, vanlig kjele eller trykkoker.
Jeg vil anbefale slowcooking for å oppnå optimalt smaksbilde på den sykt gode sausen, som jeg tilsatte litt kokosmelk !


Jeg har tidligere lagt ut gode oppskrifter med av lammeskank med kraft av; rødvin og tomat, hvitvin, øl, samt grønnsaker og krydder selvfølgelig. 

Spekefat med sprø parmesanchips & knasende tørr champagne, Tarlant Zero Brut Nature !


Syrlig, salt og fet mat passer godt til champagne. 
Du kan gjerne bare servere godt potetgull, med salt ikke masse andre smaker, men god champagne fortjener noe skikkelig snadder.

Jeg lager sprø, smakfulle parmesanchips av god parmesanost. 
Du kan ikke bruke ferdig revet, de er altfor finrevet. Jeg brukte Parmigiano Reggiano.

Parmesan er en fast, kornete, helfet, italiensk løypeost laget av kumelk med en karakteristisk smak med både salt og sødme.

Lovise sprøstekt kyllingfilet med ovnsbakte mandelpoteter & druesalat


Kom over noen herlige kyllingfileter med skinn i '50% disken' på Kiwi !
Fordelen med kyllingfilet med skinn er at et sprøstekt skinn tilfører mye god smak, og man kan også legge smør, urter eller annet som gir god smak under skinnet hvis man ønsker det.

Lovise er saktevoksende kylling av rasen Ranger Gold. 
De spiser naturlig, lokalprodusert fôr i 60 dager til de får en vekt på ca. 2 kg før den blir slaktet. Omgivelser med strøbad og høyballer gir aktivitet og trivsel, bedre dyrevelferd og god smak. Ref. 👉 Gårdsand AS 

Hvilken kylling bør jeg kjøpe for best dyrevelferd ?
Nisjebedriften Gårdsand produserer merkevarene Lerstang og Lovise, der det brukes den mer saktevoksende rasen Ranger Gold. Kyllingene har betydelig mindre plass enn på økologiske gårder, men huset har vinduer og kyllingene får tilgang til frisk luft i en vinterhage. De får tildelt grovfôr, og har aktiviteter som gjør at fuglene kan få oppfylt naturlige adferdsbehov. Det er klekking på bygderugeri, i stedet for på rugerifabrikk. Det er under 1 time slakteritransport, til bedriftens eget slakteri. Ref. 👉 Dyrevernalliansen

OVNSBAKT BRIE & GLØGG !


Brie er en fransk ost fra Brie-regionen sør for Paris
Den har en historie som kan føres tilbake til 700-tallet.

Osten har hvit mugg på utsiden, med en myk masse inni. Brien er formet, som et hjul som skjæres opp i trekantede stykker. Massen i midten blir mykere etter hvert som osten blir moden. Osten lages av upasteurisert melk. Dette skaper en mer fyldig smak enn pasteurisert melk, men modningstiden blir kortere.

Den, som sparer den har...
-  jeg har spart gløgg fra i fjor !


Hellstrøm Gløgg 

SJØMANNSBIFF / Sjömansbiff med løvstek


Klassisk sjömansbiff med potatis, lök och lövbiff, som lagas i samma panna med öl och buljong. Servera med rödbetor och inlagd gurka 🌿

Sjømannsbiff har, som navnet tilsier, sitt opphav fra matlaging til sjøs. Matretten ble til om bord i små bysser, hvor man skulle lage god mat til mange på liten plass.

Sjømannsbiff er en rett som stammer fra Sverige, og som det finnes mange varianter av langs hele norskekysten. Men øl er en fellesnevner, som gir retten en karakteristisk smak.

– Fordelen med denne retten er at den er utrolig lett å lage. 
Du trenger bare én gryte, så det blir ikke mye oppvask – og du er mett lenge.
Sjømannsbiff kokes i kjele på en kokeplate eller i stekeovn. 

Vegetarmiddag - Chili sin carne / Chili uten kjøtt


Chili con carne, betyr på norsk 'Chili med kjøtt' -
Det er en gryte med chili, tomater og kjøtt 🍅

Tradisjonelt lages Chili con carne med storfekjøtt, men det er godt med viltkjøtt også.
 ⇾  Her  finner du en utgave med elg !

Chili con carne er en av verdens mest kjente gryteretter !
Den kommer fra Amerika, mest sannsynlig fra Texas.

Mirin - og soyamarinert ørret med ris & agurksalat


Mirin og soyamarinert ørret !
Jeg har tidligere brukt samme marinade på 👉 laks 
Laksen ble servert med bakt potet og hjemmelaget hvitløksdressing.

Ørret er ikke like fet, som laks og har derfor en mildere smak. 
Mange sier, 'jeg er ikke særlig begeistret for fisk, men jeg spiser litt laks' 🐟
Da har de tydeligvis ikke spist fjordørret.

Fjordørret er det kommersielle navnet på norsk oppdrettet regnbueørret.
Det er fordi den oppdrettes i fjorder der sjøvannet møter ferskt smeltevann fra isbreene i fjellene.

Rustikk marinert svinekjøtt med potet & pære !

.
God middag, som er enkel å lage 🍂
Perfekt søndagsmiddag, som passer seg selv imens du er på søndagstur.
Du kan gjerne servere middagen til hverdags også, trenger ikke vente helt til søndag.
Stekes i stekeovn eller i en slowcooker !

Jeg krydrer retten med 'Hindu Potetbåt kryddermiks', som inneholder det meste...
Salt, paprika, msg, timian, muskat, pepper, løk, ingefær, hvitløk, allehånde, selleri, koriander, gurkemeie, stjerneanis, cumin, bukkehornsfrø, chili, kardemomme, rosmarin og basilikum 🌿

Neste spørsmål : Hva er msg .... 
MSG - Natriumglutamat - er er et natriumsalt av glutaminsyre. MSG finnes naturlig i blant annet tomater, ost og soyasaus. MSG er brukt i matindustrien, som en smaksforsterker med umamismak, som forsterker den salte, saftige smaken i mat der det er lite av den naturlig.

MANGO LASSI !


Mango Lassi er tradisjonell indisk drikke' laget med yoghurt 🌿
Den opprinnelige drikken ble laget ved å blande yoghurt, vann, salt og krydder som, ingefær, kanel, muskat, chili, spisskummen eller koriander til en skummende drikk.

Mango er en frukt, som stammer fra India 🍃
Det finnes over 1000 arter av mango, og størrelsen varierer fra 100 gram til flere kilo. Mango er enten rund, oval eller hjerteformet. Skallet varierer i farge mellom grønt, gult og rødt og fruktkjøttet er guloransje og meget saftig. Inne i frukten finnes en flat stein som henger fast i fruktkjøttet og som må skjæres ut med kniv. Moden mango skal være litt myk når den er moden. Fruktkjøttet har en søt tropisk aroma.

Mango har et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Mango er også en kilde til folat som reduserer tretthet og utmattelse, samt kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.

Ukemeny - Høstferie - Oktober !

Denne uken er det høstferie her i Innlandet 🍂

Det er ikke veldig utbredt med høstferie her i landet.
Nå drar vi på ferie året rundt, bortsett fra familier med skolebarn, som må forholde seg til skoleruten -og må reise når prisene er på det høyeste. Det er nok mange skoleelever, som er på SFO i høstferien og det kan være veldig koselig, det kommer helt an på ansatte.

Det er i overkant av 500.000 jegere i Norge og mange av dem har noen uker med ferie nå på høsten 🍂 Gleder meg til årets viltkjøtt !

I forrige uke la jeg ut innlegg om potetferien, den kan du lese 👉 her.

Her er mitt forslag til ukemeny for kommende uke, litt typisk høstmat med lam, viltkjøtt, sopp og høstens grønnsaker.

Håper du finner noe som frister !
Oppskriften finner du link til i navnet på retten.

Lag en fin uke 🍂

Indrefilet av lam med nypoteter, edamame, pesto & frisk basilikum !


Indrefilet av lam 🐑 Herlig smak av Norsk natur !
Kjøttet smelter på tungen og smaker himmelsk 💚

Lam er bare så godt -og er så mye mer enn bare fårikål og pinnekjøtt.
Det beste på lammet er jo det som ikke går i fårikålgryta, nemlig de herlige små filetene.

Her har jeg brukt indrefilet av lam, marinert med hvitløk og rosmarin fra Annis Pølsemakeri.
Men, lammefilet er veldig god når den kun er krydret med salt og pepper også. 

Indrefilet av lam er så små og tynne, så de skal ikke stekes lenge, kun ett par minutter på hver side. Du kan ettersteke kjøttet i stekeovnen på 125°C eller til termometeret viser 60°C hvis du ønsker det. Det kan være en fordel hvis du skal steke til mange personer.

Filet mignon med Annapoteter, grønnkål, bakt sjalottløk & sjysaus ஜ


🌿 Filet mignon er den fremste delen av indrefileten på storfe.
Supermørt og saftig strykningsdel, som smelter på tungen. 
2% av kjøttet på en stor okse utgjør filet mignon, så det er ikke rart at det er dyrebart - og dyrt !

Jeg kjøpte filet mignon på CC'Mat -Hamar i dag.
Skåret av en hel indrefilet. Ikke så aller verst pris kr. 665,- per kilo.

Ikke vær redd for å be om det stykket du vil ha. ' Ikke den - den er for liten, ikke den med sene i midten av kjøttet, ikke den med ulik høyde, men den ja '.
Når man skal betale over 600,- kroner per kilo kan man forlange god kvalitet.

🌿 Pommes de terre Anna, Annapoteter, Pommes Anna 
- er en fransk ovnsbakt potetrett.

Retten består av tynne potetskiver stående lagvis i en stor form eller flere små posjonsformer. Potetskivene er blandet med smeltet og klarnet smør, gjerne med noen urter salt og pepper. 

Eplekake av revet epler med melis, sitron og kanel


Nå har jeg kommet meg ned fra fjellheimen.
Kjørte over Peer Gynt vegen -og der var det nydelig i dag 🍂

Middagen blir enkel, rester fra gårsdagen 👉 Elgskav, som jeg serverer med hvitløksbrød. 
Slår til med en rask, enkel og god eplekake med vaniljesaus til dessert.


Det er sesong for gode norske epler. 
Jeg brukte Gravenstein i denne oppskriften 🍎

UKEMENY HØSTFERIE / POTETFERIE !


Høstferien er en skoleferie i september eller oktober, avhengig av hvor du bor. 
I noen fylker har de fri bare to-tre dager.

POTETFERIE - het høstferien når jeg var ung og den var i september.
De fleste ungdommene var med på å høste poteter i høstferien.

Høstferien ble innført som et tiltak for at skolebarn og -ungdom skulle hjelpe til med innhøstingen av poteter. I 1940 var det matmangel og poteten ble redningen mot hungersnøden for mange.

Rundt '80-tallet hadde de fleste 'potetbønder' investert i potetopptaker -og potetferien ble til høstferie. Høstferien ble også flyttet litt frem, så den ikke kom rett etter sommerferien.

Kalde fingre og traktoren, som kjørte fortere og fortere er det jeg husker best. 
Lønningen ble brukt på → 'Hamar Mart'n'   helgen etterpå !

ELGSKAV


Elg er et stor hjortedyr, som lever ute i barskogen.
All jakt på hjortevilt er strengt regulert av offentlige myndigheter. 
For elg varer jakttiden i utgangspunktet fra slutten av september til 23.desember.  Men, myndighetene 
legger rammene for hvor man kan jakte, hvor mange og hvilke dyr som kan felles, og hvordan jakta utøves.

Reinskav eller finnbiff har vi spist i årtider, men elgskav er av litt nyere dato.

Skav er strimlet kjøtt, som er en urgammel måte og tilberede kjøtt på.
Det gjør det enklere å mørne, tørke, salte og eventuelt fryse kjøttet. Metodene er mest brukt av samefolket -og det var i hovedsak reinkjøtt, som ble behandlet på denne måten, men nå lages det også skav av elgkjøtt. 

NASJONALSKATTEN - FÅRIKÅL !


Det var på begynnelsen av 1970-tallet at fårikål først ble kåret til Norges nasjonalrett.
I 1998 fikk nasjonalretten sin egen festdag.

Fårikålens dag feires den siste torsdagen i september hvert år.
🐑 Jeg har ofte besøk av årets fårikål på hytta i Gudbrandsdalen 🍂
Ikke rart kjøttet blir godt når de vokser seg store og vandrer lykkelig rundt her opp i fjellheimen.

'Man kødder ikke med selve nasjonalskatten' fårikålen.
Nei, jeg gjør ikke det, men jeg har noen forskjellige varianter, med litt smakstilsetning. 

Kjøtt fra bog, nakke, bryst og slagside er som regel kjøttet som blir brukt til fårikålkjøtt. Dette kjøttet inneholder ben og en god del fett, noe som gjør kjøttet saftig og smakfullt og du får den typiske fårikålsmaken.

Hvis du tilsetter 2/3 av kjøttet fra lammelår får du masse kjøtt uten slintrer, men du må bruke minst 1/3 med 'vanlig' fårikålkøtt får å få den riktige smaken !

Jeg har også laget fårikål av salt lammekjøtt med friske einebær 🍂

GRIS-i-KÅL / Svin i kål med eple & løk


Østlandsvariant av den kjente og kjære fårikålen 🍂

Å koke kjøtt sammen med grønnsaker går langt tilbake i norsk mathistorie, så det er ikke rart at fårikålen flere ganger har blitt kåret til Norges nasjonalrett. 

Kokeboken 'Fuldstændig Norsk Kogebog' av Karen Dorothea Bang fra 1835 inneholder det som trolig er av de eldste oppskriftene, som ligner på fårikål," Nedlagt Gaas i Hvidkaal ".
I oppskriften blir det foreslått å bruke kjøtt av sau/får i stedet for gås. Tilgangen på sauekjøtt har vært bedre enn på gås, og trolig er dette årsaken til at fårikål har blitt en folkefavoritt. 

På Østlandet har det tradisjonelt vært bedre tilgang på svinekjøtt, og denne oppskriften kan derfor anses som en Østlandsversjon av fårikålen.
( Ref. Norsk Tradisjonsmat )

Opprinnelig blir Gris-i-kål laget med svinekjøtt, kål, vann, salt og hel pepper.
Jeg smaksetter den litt ekstra. 
Bruker kjøttbuljong, løk, laurbærblad og eple for ekstra syrlighet. 

Jeg bruker nakkekoteletter i denne oppskriften.
Men, man kan gjerne bruke svinekjøtt i litt tykkere biter, som ikke koker så fort i stykker.
Jeg lager alltid store porsjoner, så jeg kan fryse ned rester og ha rask middag på travle dager.

Retten kan kokes i vanlig kjele, i Crock-Pot på Sloowcook eller med funksjonen trykkoker i Crock-Pot Express 🍂

Hverdagswok med scampi, grønnsaker & knallgode smaker !


Hverdagswok med en billig utgave av ferdige wokgrønnsaker.
Det, som tar tid når man skal lage en rett med masse grønnsaker er nettopp å dele opp alle grønnsakene -og tid er ofte en mangelvare på travle hverdager. 

Selvfølgelig er det best med ferske grønnsaker men, det er ikke dermed sagt at ferske er de sunneste, i hvert fall ikke i vinterhalvåret.
Frosne grønnsaker høstes når de er i sesong, og fryses ned raskt.

Når vi fryser ned grønnsakene er det som å sette på naturens egen pauseknapp. Da fryses også den enzymatiske og bakterielle aktiviteten, som ved romtemperatur vil begynne å bryte ned maten noen timer etter høsting. Frosne grønnsaker krever derfor heller ikke kunstige tilsetningsstoffer eller konserveringsmidler av noe slag. Det er nettopp disse egenskapene som gjør dypfrysing til en av de beste bevaringsteknikkene, både fra hygienisk og ernæringsmessig ståsted. (Ref. Findus)

Denne hverdagswoken lages med scampi, grønnsaker og masse god smak fra 'små flasker' 🌿 
'Flaskene' holder seg i evigheter i kjøleskapet, selv etter at de er åpnet.

Zucchini Pizza / Squash Pizza


Squash er en grønnsak med mange forskjellige navn. I flere land kalles denne zucchini som er italiensk og betyr lite gresskar. Squash tilhører nemlig gresskarfamilien, men i motsetning til gresskar høstes denne i umoden tilstand mens skall og fruktkjøtt fortsatt er mykt.

Den har en mild smak, men den trekker til seg smak som en svamp. 
Fargen på skallet er mørkegrønn, grønnstripet eller gul.

🍕 Her får du oppskriften på ovnsbakt squash med pizzasmak !
Serves til lunch eller kveld, kanskje en liten forrett, passer perfekt på tapasbordet 
-eller når du har lyst på noe digg !

Sesampanert laks med ris og grønnsaker i en herlig smakskombo !


Det er ikke så mye, som skal til for å gjøre en lakse-middag litt mer spennende🌾

Sesamfrø kommer fra sesamplanter dyrket i Kina, India, Sentral- og Sør-Amerika.
De er rike på mineraler, E-vitamin, flerumettet fett og protein.

Mirin er en type risvin, men uten alkohol og mer sukker -og den skal ikke drikkes.
Mirin blir ofte brukt sammen med soyasaus, sukker og eddik eller annen syre. Den gir sauser og kraft en god, fyldig smak. Mirin holder seg i evigheter, selv etter at flasken er åpnet.

I denne retten finner du bønnespirer. Jeg brukte det mye før. På 90'tallet var hermetiske bønnespirer populært i salater. Bønnespirer blir laget av muggbønner eller soyabønner. De blir ofte brukt i asiatiske retter, i wok, våruller og supper. Konsistensen er sprø hvis de serveres rå og smaken kan minne litt om sukkererter. 

KNALLGODT !

Rask, ikke så verst billig, sunn og god middag på 30 minutter !

Jegerkål / Får-i-kål med salt lammekjøtt og frisk einebær

Fårikål er Norges nasjonalrett 🐑
Kjøtt fra bog, nakke, bryst og slagside er som regel kjøttet, som blir brukt til fårikålkjøtt.
Dette kjøttet inneholder ben og en god del fett, noe som gjør kjøttet saftig og smakfullt og du får den typiske fårikålsmaken 🍂

Salt kjøtt er tradisjonsrik husmannskost, som ofte serveres med rotgrønnsaker.
Jeg har tidligere laget 'Salt lammekjøtt med stappe', som, du finner oppskrift på ➡ her.
Jeg er veldig glad i salt mat, men dette var i overkant salt så du kan gjerne vanne ut kjøttet litt.

Kylling Piccata med spaghetti & brokkolini


Ordet piccata refererer til kjøtt vendt i mel, sautert og deretter tilberedt i en smakfull piccata-saus, laget av ferskpresset sitronsaft, kapers og smør 🌿

Kylling Piccata er en italiensk klassiker med herlig smak av syrlig sitron, god smørsmak og salte toner fra kapers 🍋

Retten serveres med kokt ris eller pasta.
Asparges, brokkolini, brokkoli, erter passer godt til retten, hvis du vil ha grønnsaker til.

Jeg serverte kyllingen med spaghetti & brokkolini 🌿
På hyttevis ble pasta og grønnsaker kokt i samme kjele !