Utrolig hva man kan få i bursdagsgave !Jeg fikk jordskokk, av min eldste bror og svigerinne, som de har dyrket selv på sommerstedet i Finland.
Spiselige gaver er bra - når man har blitt såpass opp i åra så man har det meste man trenger av jordisk gull, som det så fint heter.
Fikk også en pose med selvdyrket og hjemmelaget salte, ristede solsikkekjerner 😋
Jordskokk - Fattigmanns trøffel !
Det er ikke bare utseende til jordskokken som minner om trøffelen – en av klodens mest ettertraktede råvarer. Også de sopp- og nøtteaktige aromaene og den krydrede, milde anissmaken kan gi assosiasjoner til trøfler.
Den stammer egentlig fra det østlige USA hvor den ble dyrket av urbefolkningen.
Til Europa kom den i returbagasjen til den oppdagelsesreisende franskmannen Samuel de Champlain i 1605 -og til Norge allerede i 1639.
Karbohydrater
Hvis du leser informasjonen fra Bama, står det at jordskokk inneholder 7 g karbo per 100 g.
Men, mesteparten av karbohydratene i jordskokk er inulin. Inulin er ett karbohydrat. som mange planter benytter for å lagre energi i stedet for stivelse. Det blir regnet som et kostfiber siden menneskekroppen ikke evner å ta opp næring fra inulin.
Det er altså karbohydrater du ikke trenger å ta med i beregningen.
Hvor mye karbohydrater som finnes i jordskokk varierer av lagringstiden. Innhøstet, rå jordskokk inneholder ca. 3 gram 'ekte' karbohydrater per 100 gram.
Herlig sprø og gode chips av jordskokk ♫♥♫