06 november 2020

BIFFGRYTE a'la Bourguignon med kremost


Boeuf Bourguignon er en klassisk oppskrift fra det franske bondekjøkken.
Det er er gryte med oksekjøtt, som er kokt i rødvin. 
I denne oppskriften tilsetter jeg kremost på slutten av koketiden, som gir en litt rundere smak på gryta. Da denne retten er a'la Bourguignon serverer jeg retten med en god italiener i stedet for en fransk burgunder 🍷🍂

Retten kan tilberedes i slowcooker, trykkoker eller vanlig kjele !

En crock-pot er konstruert slik at dampen som kommer opp fra maten dannes på undersiden av lokket før det drypper ned i maten igjen. Det er veldig lite væske som fordamper. Når lokket er på under hele kokeprosessen vil kraft fra kjøtt og grønnsaker bli i gryten. Så du trenger ikke være redd for at den skal koke tørr. Crock-pot har kun varme på sidene under koking, så maten vil ikke bli brent under koketiden.

Koker du retten i en vanlig kjele fordamper en del av kraften, så må du bruke litt mer vann -og passe på at retten ikke koker tørr i løpet av koketiden. Rør i den litt underveis så den ikke brenner seg i bunn.


🍷 I glasset 
G.D. Vajra Monterustico Dogliani 2019

Vajra Monterustico Dogliani er en eksepsjonelt dyp, intens og konsentrert utgave av den piemontesiske druen dolcetto, som i ny årgang har blitt både økologisk sertifisert og utstyrt med et splitter nytt design.
Står det i pressemeldingen, som du kan lese under innlegget.


Jeg bruker mørbrad i denne oppskriften, men du kan også bruke høyrygg eller rundbiff.
Jeg kokte retten med trykkoker i dag, enkelt og greit !
Du trenger ikke bruke den fineste rødvinen i gryta, den kan du spare til glasset 🍷 

Server retten med potet & fennikelstappe, som du finner oppskrift på her 
- eller potetgrateng, som du finner her !

God middag 🍂

🍃 Til 6 porsjoner trenger du:
 • 1,2 kg mørbrad
 • 180 gram skogsbacon eller litt tykt bacon
 • 500 g sopp, jeg bruker aromasopp og sjampinjong
 • 2 stk gule løk
 • Rapsolje
 • 5 ss hvetemel
 • 2 fedd hvitløk
 • 4 gulrøtter
 • 2 ss soyasaus, jeg bruker Mrs Chengs soppsoya 
 • 1 dl vann
 • 1 stk knust kjøttbuljongterning
 • 2 ts pepper
 • 1 stk laurbærblad
 • 2 dl rødvin
 • 125 g kremost naturell
 • Salt
Sånn gjør du
 1. Klipp opp baconet og skjær kjøttet i litt store biter.
 2. Skjær sopp og gulrøtter i litt tykke skiver og grovhakk løken.
 3. Brun kjøttet raskt i en stekepanne i flere omganger -eller rett i Crock-Pot kjelen, hvis du har Crock-Pot med duraceramic belegg eller Crock-Pot express muliticooker.
 4. Brun også bacon og løk hver for seg.
 5. Legg kjøtt, bacon og løk i kjelen og bland inn hvetemel.
 6. Tilsett hvitløk, presset eller finhakket, gulrøtter i biter, soyasaus, vann, buljongterning, pepper, laurbærblad og rødvin. Dette kan du gjerne gjøre kvelden før. Nå er den klar for koking på slowcook, i trykkoker eller 2-3 timer i en vanlig kjele. Hvis du tilbereder retten dagen før vil jeg anbefale og steke kjøttet i en stekepanne, så du ikke varmer opp innerkjelen før du setter den i kjøleskapet.
 7. Kok retten i slowcooker, trykkoker eller i en vanlig kjele, til kjøttet er mørt.
 8. Tilsett kremost og smak til med salt helt til slutt.
Slowcooker
 1. Kokes på LOW i 7 timer. 
 2. Ta ut laurbærbladet. 
 3. Rør inn kremost og la gryta stå på KEEP WARM i ca. 15 minutter.
 4. Smak til med salt før servering.
Crock-Pot Express
 1. I denne multimaskinen kan du brune kjøtt, sopp og bacon på funksjonen BROWN. Stek det i flere omganger til alt er stekt. Jeg synes det kan være like greit og steke det i en stekepanne og legge det over i innerkjelen etter hver steking.
 2. Tilsett de øvrige ingrediensene. 
 3. Sett på lokket og lukk det. Skyv trykkventilen til stengt for damp.
 4. Velg funksjonen MEAT/STEW og still den inn på 40 minutter. Først varmes den opp, det tar ca. 15 minutter. Når den er varm starter nedtellingen.
 5. La enheten naturlig slippe ut trykket i 10-15 minutter etter tilberedningen. Trykkokeren går automatisk på KEEP WARM -og starter opptelling på klokken. Ikke rør trykkventilen, før etter 10-15 minutter. Slipp forsiktig ut gjenværende luft ut av trykkventilen. Bruk ett kjøkkenredskap ikke hendene, for det er veldig varm damp.
 6. Ta ut laurbærbladet. 
 7. Rør inn kremost og la gryten stå på KEEP WARM i ca. 15 minutter.
 8. Smak til med salt rett før servering.

Brun kjøttet.. 

Stek bacon..

Stek løken gyllen..

Stek sopp... 

Bland inn de øvrige ingrediensene... 

Ferdig kokt...

Rør inn kremost.... 🍷 Monterustico 2019:

Referanse-dolcetto i ny drakt

 

Vajra Monterustico Dogliani er en eksepsjonelt dyp, intens og konsentrert utgave av den piemontesiske druen dolcetto – som i ny årgang har blitt både økologisk sertifisert og utstyrt med et splitter nytt design.

 

Dolcetto-druen har gjennom tidene ofte havnet i skyggen av andre kjente piemontesiske druer som nebbiolo og barbera – men det er ingen grunn til at den skal forbli der. I hvert fall ikke etter å ha vært innom familievingården G.D. Vajra!

 

«DEN LILLE SØTE»

Med ørlite kjennskap til italiensk (eller andre latinske språk) skulle man kanskje tro at viner basert på druen dolcetto ville være søte – men nei, dolcetto-viner er faktisk alltid tørre. Direkte oversatt betyr riktignok ordet dolcetto «den lille søte», men det skyldes sannsynligvis at syrenivået i druen gjerne er litt lavere enn i mange andre lokale druetyper i Piemonte.


I Vajras hender blir den bokstavelige betydningen av navnet på druen særlig misvisende, ettersom deres Monterustico er en særdeles frisk og kraftig dolcetto. Her snakker vi med andre ord ikke om noen tynn og lettbeint fruktsuppe, men om en seriøs og voksen vin som på ingen måte lar seg pille på nesen.

 

DRUENE SPILLER HOVEDROLLEN

Selv om det først er fra og med 2019-årgangen at Monterustico er sertifisert økologisk, har Vajras vinmarker vært dyrket etter økologiske prinsipper i snart 50 år. På dette området har Aldo Vaira, som etablerte vingården på begynnelsen av 1970-tallet, med andre ord virkelig vært en foregangsmann i regionen.

 

Den økologiske tilnærmingen gir sunne vinplanter med godt immunforsvar, og sørger for naturlig lave avlinger. Her er det med andre ord druene som får spille hovedrollen, ikke vinmakeren. Vajra har alltid som mål å lage rene, delikate og elegante viner med karakter og finesse, uten overdreven bruk av fransk eik.

Druene som brukes i Monterustico kommer fra DOCG-appellasjonen Dolcetto di Dogliani, som er kjent for å levere områdets (vel, planetens!) aller beste dolcetto-viner, med mer kompleksitet, kraft og struktur enn ellers i Piemonte.


Den nye Monterustico-etiketten vitner også om det seriøse innholdet i flasken, og tar utgangspunkt i det vakre piemontesiske landskapet med vinmarker, fjell og bølgende åser i en rustikk fargepalett som gjenspeiler jordsmonnet i området.


ALLSIDIG OG MATVENNLIG
Vajra Monterustico har en dyp, intens og elegant duft av ferske røde kirsebær, sødmefulle blåbær, roser og anis med innslag av barnåler, mineraler, lær, mandler og sjokolade.

I munnen finner vi en livlig og ungdommelig vin i en rik og tett stil med lange, slanke og modne tanniner, en delikat og leskende friskhet og en ren, fyldig og kompleks smak av saftige blå plommer, kjøttfulle bjørnebær, sursøte sorte kirsebær, morellstein, svale urter, lakris og mokka med et hint av pepper som avrundes i en lang, fast og frisk finish.

 

Monterustico er en utrolig allsidig og matvennlig vin med nok fylde, frukt og friskhet til å ufortrødent hamle opp med det aller meste som står på bordet – det være seg antipasti med oster og spekemat eller italienske klassikere som pizza med kjøttboller og pasta med steinsoppsaus – og omtrent alle typer stekt, grillet eller kokt kjøtt, som for eksempel andeconfit, indrefilet av lam med urtesmør, en saftig burger med syltet rødløk, smaksrike viltgryter eller helstekt kylling med ovnsbakte rotgrønnsaker.

 

G.D. Vajra Monterustico Dogliani 2019 er tilgjengelig i kategori 6 i basisutvalget på Vinmonopolet til en pris på 204,90 kroner.


VISSTE DU AT...

 

 • Dolcetto-druen har svært mørkt drueskall som kun trenger kort maserasjonstid (kontakt med skall og -kjerner under gjæringen) for å produsere vin med en flott mørkelilla farge og god struktur
 • Man antar at det er nettopp Dogliani-området at dolcetto-druen opprinnelig kommer fra
 • Dolcetto trenger ikke like mye sol for å modne som barbera- og nebbiolo-druer, og dyrkes derfor de fleste steder i mindre solrike vinmarker – men i Dogliani får dolcetto-druene også slippe til i de sørvendte vinmarkene, noe som bidrar til at dolcetto-vinene som kommer herfra har en ekstra innsmigrende, nyansert og karaktersterk fruktprofil


Jeg serverte retten med potet & fennikelstappe !

Fornøyd med vinhyllen på kjøkkenet 🍷

2 kommentarer:

 1. Hei, nydelig oppskrift��
  Har laget denne flere ganger, men må øke væskemengden til 5 dl for å ikke få feilmelding "E6" etter heating, noe som gjør at programmet må startes på nytt.
  Vil også skryte av bloggen din! Inspirerende og oppskrifter som er enkle å følge ��

  SvarSlett
  Svar
  1. Min, trykkoker trenger bare 2,5 dl væske, så det går greit i min maskin. Blir mye god saus da. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding.

   Slett

Print Friendly and PDF
Print Friendly and PDF