}); Edels Mat & Vin: Sashimisalat med pomelo, avokado & mango ! Google+

fredag 13. november 2020

Sashimisalat med pomelo, avokado & mango !


Sashimi er en japansk matrett, som består av fersk rå sjømat skåret i tynne skiver 🐟
Det er skikkelig godt, men det er viktig at ingrediensene har god kvalitet !

Pomelo er en sitrusfrukt, som er nært beslektet med grapefrukt, men er søtere i smak og ikke så besk, som grapefrukt er.
Pomelos finnes hovedsakelig i Sørøst-Asia, som er deres opprinnelige region. 
I dag dyrkes pomelo i størst grad i USA og Kina. Pomelo vokser på pomelotrær som kan bli opp til 15 meter. Fruktene kan bli opp til 20 – 25 cm i diameter, veier 1-2 kg og har et grønngult, ganske tykt skall. Pomelo har et fruktkjøtt som er delt inn i lommer mellom kraftige hinner. Disse hinnene er seige og de anbefales ikke å spise. 
Helt greit, moro å prøve noe nytt !

Laks, frukt, grønnsaker med en spicy dressing !
Herlig godt -og ganske så sunt 🌿


I glasset
Schloss Bockfliess Kies Riesling 2019
Druene kommer fra området Niederösterreich, som ligger på begge sider av Donau, i den nordøstlige delen av Østerrike. Vinmarken har kontinentalt klima med kalde netter og varme dager.

Duft og smak:
Aromatisk nese med mye sitrus, grønne epler og pærer. Innslag av fersk aprikos og hvite blomster. Smaken er frisk og rik av grapefrukt, sitron og gule plommer. Fin mineralitet, tørr, god balanse og lang ettersmak.
Hvis du er interessert kan du lese pressemeldingen nederst i innlegget.Du trenger til 4 porsjoner:
 • 400 g laksefilet av god kvalitet
 • 1 stk mango
 • 1 stk pomelo
 • 1 stk avokado
 • 3-4 stk reddiker
 • Baby leaf mix
 • Koriander
Dressing
 • 1 stk chili
 • 5 ss soyasaus
 • 1 ss sesamolje
 • 2 ts sriracha chilisaus
 • 1 ss lime eller sitronsaft
 • 1 ss seasamfrø
Sånn gjør du:
 1. Rør sammen ingrediensene til dressingen, smak til med lime og chilisaus. 
 2. Skjær av toppen på pomelo, lag snitt med en kniv ned på sidene og ta av skallet. Fjern hinnene rundt frukten. Del den i biter.
 3. Skjær mango og avokado i biter i skiver -og reddiker i tynne skiver. 
 4. Skjær laksefilet i tynne skiver.
 5. Legg salaten på ett fat. Du kan også legge salaten rett på tallerkener.
 6. Server dressingen ved siden av.
 7. Spis & Nyt ♫
Ingredienser 

Pomelo 

Skikkelig digg !

Klar til servering !Schloss Bockfliess Kies Riesling 2019
Fra pressemeldingen:

Schloss Bockfliess vinmarker med sørvendte skråninger ned mot slettene i Marchfeld-området. 
Den store Hochleiten-skogen beskytter vinmarkene mot vind og jordmonnet består av dyp finkornet jord. En perfekt vinmark å dyrke Riesling på i Østerrike.

"Vi må skrive om lærebøken", sa ekspertene etter at de hadde sett Roman Pfaffls nye metode for å beskjære vinranker.

Mens klimaendringene gir nye utfordringer også for vinbøndene, er det noen som tilpasser druedyrkingen til det nye klimaet. Roman Pfaffl i Østerrike har kommet langt på vei.

Det er 15. oktober, og fremdeles har vi minst en uke igjen å høste. Men nå striregner det, så vi får ikke gjort noe. Det er en utfordring å fortsatt ha druene i vinmarken så sent på høsten.
Roman Josef Pfaffl kikker bekymret opp på den grå himmelen, men han virker rolig.
Vi merker veldig godt klimaendringene. Ikke bare under innhøstingen, men hele året. Været blir varmere og tørrere. Det regner sjeldnere, men med kraftige øsregn. Klima blir mer ekstremt. Men nå får vi vist hva vi er gode for og at vi klarer å takle omstendighetene.

Et fantastisk sted å lage viner av Riesling og Grüner Veltliner.
36-åringen har ansvaret for 120 hektar med vinranker sammen med teamet sitt. Pfaffls vingårder ligger i Wienviertel, et kupert landskap som strekker seg fra Wien opp til Tsjekkia. Det er Romans far som har bygget opp vinproduksjonen, og han er et anerkjent navn både i Østerrike og utenfor landegrensene. Han var en av de første som hadde troen på Østerrikes Grüner Veltliner på 90-tallet, og han var også med på å gjøre østerriksk vin kjent i verden.

Kanskje ikke så rart at Goess-familien fra slottet Bockfliess, tenkte på Roman Pfaffl senior da de var på jakt etter en vinmaker for sine viner. Og de trengte ikke spørre to ganger!

Jeg ble fascinert da jeg så disse vinmarkene. De ligger i en sørvendt bakke og har et mildt klima hvor vinmarken er godt beskyttet mot vind av den store Hochleiten-skogen i nord. Når du vandrer ved siden av vinmarkene kan du se den meterhøye muren av løssjord som disse vinmarkene er tuftet på. En spesiell type finkornet, porøs jordart som fremmer stilen på vinene. Det er et fantastisk sted å lage vin.

Øynene til 69-åringen lyser. Hans store lidenskap er ikke blitt mindre med årene.

Lærebøkene stemmer ikke lenger
Sønnen er glad for at faren tar seg av vinmarkene, da kan han konsentrere seg om vinkjelleren.
Far er veldig oppfinnsom og åpen for all ny utvikling. Faktisk har han funnet opp en ny måte å dyrke vinrankene på, slik at de tåler klimaendringene bedre, sier han.

Et problem er at druene mister mer og mer syre for hvert år, ettersom klimaet blir for varmt, forklarer senior.
Vi må lære oss å beskytte druene fra sola, og vi må finne nye måter å behandle druene på. Dette er helt motsatt av hva vinmakere lærer på skolen, men lærebøkene stemmer ikke lenger ettersom klimaet forandrer seg, sier han.

Derfor har Pfaffl funnet opp en egen metode å beskjære vinrankene på. Med denne metoden får druene mer skygge, de blir mindre og det blir mer plass på hver drueklase, hvilket forbedrer kvaliteten. I sommer kom eksperter fra universitetet i Wien for å undersøke vinmarkene, og de ble begeistret over hva de så: «Dette er fremtiden. Vi må skrive om lærebøkene», var deres dom.

Imens 2020 årgangens druer akkurat nå blir høstet i Østerrike, kan vi i Norge finne 2019 årgangen av familien Pfaffls Riesling fra Schloss Bockfliess. Denne aromatiske Rieslingen er tilgjengelig i basisutvalget på Vinmonopolet - du finner den i hyllen til Østerrike.

Fakta:
Art.nr: 11455601
Pris: 139,90
Volum: 75 cl
Tilgjengelighet: Basisutvalg kategori 2.
Druer: Riesling 100%
Produsent: Weingut R&A Pfaffl
Land: Østerrike
Område: Niederösterreich
Produksjonsmetode: Vinen gjennomgår kort maserasjon med skall og hviler deretter på ståltank i 8 måneder.
Alkohol: 13,5%
Syre: 6,9 g/l
Sukker: 4,2 g/l

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar