07 april 2017

Seafood Cioppino !!


Cioppino er en fiskegryte, som er sammensatt av fisk og skalldyr med rikt følge av hvitløk, tomater og hvitvin.
Fiskegryten har sin opprinnelse i San Francisco, California. Den ble gjort kjent i 1850-årene av den genovesiske innvandreren Giuseppe Bazzuro på hans restaurant.
Den er ansett som en italiensk-amerikansk rett, laget i California av en Italiener !

Dette er min utgave av den italiensk-amerikanske fiskegryten, opprinnelig blir den som regel laget med hele skalldyr 😊
Jeg tilberedet gryten i Crock-Pot, hvor basisen til Cioppino skal koke i 4-5 timer, slik at smakene virkelig får utviklet seg.

Jeg kokte den i 3 timer på HIGH og 1 time på LOW før jeg tilsatte fisk og reker.
Du kan koke den i en vanlig kjele hvis du ikke har Crock-Pot.

Lukter helt herlig og smaker fantastisk !
Dagens vin :  Pieropan Soave Classico 2016


Du trenger til 6 porsjoner:
  • 800 g hermetisk tomat
  • 1 gul løk, hakket 
  • 2-3 stenger stangselleri, i tynne skiver
  • 2,5 dl fiskekraft, jeg brukte vann og 1 stk knust fiskebuljongterning
  • 1,5 dl tomatpuré
  • 1,5 dl hvitvin 
  • 5 fedd hvitløk, hakket 
  • 1 ss rødvinseddik 
  • 1 ss olivenolje 
  • 1 ts tørket oregano
  • 1 ts tørket basilikum
  • 1 stk laurbærblad 
  • 1 ts sukker 
  • 1 ts salt
  • 600 g steinbit -eller annen hvit fisk
  • 400 g rå store reker. Jeg brukte vannamei reker fra Vietnam.
  • 200 g blåskjell, ferdig renset. Kok dem gjerne levende blåskjell selv. Jeg brukt frosne, som har tint i kjøleskapet -de er mye bedre enn dem som ligger i lake !
  • En neve hakket frisk persille
  • En neve hakket frisk basilikum
  • Hvitløksbrød
  • Kokt ris (Hvis du ønsker)
Sånn gjør du:
  1. Bland sammen de første 14 ingrediensene i kjelen og rør det godt sammen.
  2. Sett på lokk og kok på LOW/lav i 4-5 timer -eller på HIGH/høy i ca. 3 timer. Kan gjerne koke lenger, men pass på at den ikke koker for lenge etter du har tilsatt fisk og skalldyr.
  3. Etter at koketiden på basisen er oppnådd, tilsettes steinbit, skjært i biter og store rå reker uten skall -og tarmen fjernet.
  4. Ta laurbærbladet ut av kjelen.
  5. Sett på lokket og la gryta trekke videre på LOW i 10 minutter.
  6. Tilsett blåskjell og kok videre i ytterligere 10 minutter, til fisken er kokt og rekene har blitt fine og rosa. 
  7. Dryss over persille og basilikum og server cioppino med godt brød. Jeg serverte også retten med kokt ris, ikke helt Italiensk, men veldig godt !
I vanlig kjele kan du småkoke basisen til sausen i 30-60 minutter.
Tilsett fisk og reker - og la det trekke i sausen i ca. 10 minutter.
Tilsett blåskjell og la gryten trekke videre i 5 minutter, til fisken er kokt og rekene har blitt fine og rosa.

En liten videosnutt av bildene 🎵

Pieropan Soave Classico 2016
Ung og saftig, preg av moden frukt, eple og sitrus, god lengde.
Les mer om vinen nederst i innlegget.



Nå skal basisen til fiskegryta koke på HIGH i ca. 3 timer
 Jeg brukte Wongraven hvitvin i gryta, hadde igjen en rest i kjøskapet 
Basisen til gryta er klar, skal tilsette reker og steinbit -og etterhvert blåskjell 
Klar til servering

Ingredienser 
Pieropan Soave Classico 2016

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF