Jordskokk - Fattigmanns trøffel !!
Det er ikke bare utseende til jordskokken som minner om trøffelen – en av klodens mest ettertraktede råvarer. Også de sopp- og nøtteaktige aromaene og den krydrede, milde anissmaken kan gi assosiasjoner til trøfler.
Den stammer egentlig fra det østlige USA hvor den ble dyrket av urbefolkningen.
Til Europa kom den i returbagasjen til den oppdagelsesreisende franskmannen Samuel de Champlain i 1605 -og til Norge allerede i 1639.
Retten er 'nesten' til ære for min bror, Morten, som nå har bodd i Danmark i over 30 år -og dyrker jordskokk i grønnsakshagen sin. De bruker mye jordskokk i Danmark. Jeg betalte kr. 80,- pr. kilo 😊
Skrei er torsk som vokser opp i Barentshavet.
Skreiens fiskekjøtt har ekstra mye muskler, god fasthet og et hvitt delikat fiskekjøtt.
Når den er i sin beste alder svømmer den fra det kalde Barentshavet til Lofoten for å gyte,
det skjer i Skrei-sesongen, som er fra midten av januar til slutten av mars.
Dagens vin: Lafon Mâcon-Villages 2015
Du trenger til 4 porsjoner:
Sånn gjør du:
Jordskokk chips:
Lafon Mâcon-Villages 2015
Fin fylde, noe nøtt og smøraktige toner.
Burgundervin er en beskyttet betegnelse for vindistriktet som befinner seg i Bourgogne i Frankrike
Til Europa kom den i returbagasjen til den oppdagelsesreisende franskmannen Samuel de Champlain i 1605 -og til Norge allerede i 1639.
Retten er 'nesten' til ære for min bror, Morten, som nå har bodd i Danmark i over 30 år -og dyrker jordskokk i grønnsakshagen sin. De bruker mye jordskokk i Danmark. Jeg betalte kr. 80,- pr. kilo 😊
Skrei er torsk som vokser opp i Barentshavet.
Skreiens fiskekjøtt har ekstra mye muskler, god fasthet og et hvitt delikat fiskekjøtt.
Når den er i sin beste alder svømmer den fra det kalde Barentshavet til Lofoten for å gyte,
det skjer i Skrei-sesongen, som er fra midten av januar til slutten av mars.
Dagens vin: Lafon Mâcon-Villages 2015
Du trenger til 4 porsjoner:
- 800 g skreifilet
- Smør
- 2 fedd hvitløk
- Frisk timian
- 750 g jordskokk
- (Sitronsaft)
- 2 stk faste epler
- Solsikkeolje
- 2,5 dl kylling/hønsekraft
- 1,5 dl kremfløte
- 1 sjalottløk
- Salt
- Pepper
Sånn gjør du:
- Skrubb og vask jordskokker, trenger ikke skrelles da skallet ofte er veldig tynt. Det kan variere -er skallet tykt så kan du skrelle dem, da får jordskokkpuréen en lysere og mer delikat farge.
- Forbered først chips, da de trenger lengst tid og sett dem i stekeovnen. De kan tilberedes i god tid før servering.
- Skjær resten av jordskokkene i båter og biter, merkelig form på disse jordskokkene så like biter blir det ikke. Legg jordskokken i kaldt sitronvann for å unngå misfarge.
- Skjær epler i båter.
- Stek jordskokk og epler i olje i en stekepanne sammen med hvitløk og timian i ca. 10 minutter under stadig, men forsiktig omrøring.
- Ta halvparten av jordskokk-blandingen over i en kjele, den andre halvdelen skal stekes på svak varme til de begynner å bli møre, men fremdeles har litt tyggemotsand.
- Tilsett kyllingkraft, jeg brukte vann og ett beger kyllingfond. fløte og hakket sjalottløk, jeg brukte en halv sjalottløk, de var utrolig store. Kok til det er mørt. Kjør blandingen sammen med en stavmikser til en fløyelsmyk puré -og smak til med salt og pepper.
Jordskokk chips:
- 2-4 jordskokker, avhengig av størrelsen
- 3 ss olivenolje
- 2 ss vann
- Havsalt
- Skjær jordskokkene i tynne skiver, bruk gjerne en mandolin.
- Bland olje og vann i en skål, og dypp skivene i det.
- Fordel dem på en stekeplate kledd med bakepapir, strø salt over, og stek dem på 125 grader i 50–60 minutter.
- La dem dryppe av på tørkepapir.
- Skjær skreifilet i serveringstykker, fjern skinnet, hvis den ikke er skinnfri.
- Strø på godt med salt, la de ligge i 10-15 minutter, skyll av saltet og tørk dem. Saltet gjør at de blir faste i 'fisken'.
- Legg dem på en stekeplate med bakepapir, legg på en bit godt smør på hvert stykke.
- Stekes ved 180 grader, i 12-15 minutter.
- Server fisken med den stekte jordskokk og epleblandingen, jordskokkpuré og sprø chips.
Lafon Mâcon-Villages 2015
Fin fylde, noe nøtt og smøraktige toner.
I dagens oppskrift er det nøtteaktig jordsmaker og da ble jeg anbefalt denne nye hvite burgunderen.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar